Ny Grøn Varme Alliance ser dagens lys

Større aktører i forsyningssektoren, industrien, fagbevægelsen og forskningsverdenen går nu sammen i en alliance, der vil bidrage til at sikre, at varmesektorens store klimapotentiale bliver indfriet.

Bidraget til beskæftigelse og vækst kan desuden findes i tilskyndelse af nye teknologier..

Et nyt partnerskab, der går under navner Grøn Varm Alliance, vil sammen sørge for at varmesektorens bidrag til en grøn omstilling bliver en realitet. Det skal samtidig bidrage til vækst, beskæftigelse og teknologiudvikling til gavn for hele samfundet.

Dannelsen sker i erkendelsen af, at grøn varme og fjernvarmeinfrastrukturen er nøglen i opfyldelsen af det danske klimamål, som det også senest blev fremhævet i regeringens og Folketingets nye klimaaftale.

”Grøn varme er helt fundamental for klimaindsatsen. Ved at styrke fjernvarmeinfrastrukturen kan vi koble sektorer som vores energiforsyning sammen med boligmassen, landbruget og transporten, så vi får ét stort energisystem. Vi har derfor taget initiativ til alliancen for at arbejde strategisk og målrettet for at bistå den store opgave, hvor Danmark skal være et foregangsland i den grønne omstilling. Vi ønsker at sikre klimamål, grøn vækst og beskæftigelse”, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Grøn Varme Alliance vil arbejde for såkaldt sektorintegration. Fjernvarmenettet kan binde energiproducerende- og forbrugende sektorer sammen via industri, forskning, digitalisering og teknologi.

Konkret skal det ske gennem energieffektiviseringer, fremme af nye teknologier som geotermi og grønne brændstoffer, og udbredelsen af grøn varme til de 500.000 danske boliger, der skal have udskiftet deres olie- og naturgasfyr– helt på linje med den nye klimaaftale.

Grøn varme giver grønne job
Den fortsatte udvikling af grøn varme vil være af betydning for de danske klimamål, først i 2030 hvor Danmark skal opnå sin 70 procents målsætning, og også senere i 2050 hvor Danmark skal være CO2-neutral.

Arbejdet derhen vil også have betydning for vækst i grønne arbejdspladser. Eksempelvis når der skal foretages nye rørlægninger og udskiftninger af fossil boligopvarmning til fjernvarme. Dette er en af årsagerne til, at fagforbundet 3F ser store muligheder i Grøn Varme Alliance.

Læs også: En bred klimaaftale er en realitet

”Vi skal koble grøn udvikling med nye arbejdspladser, så vi når klimamålene på en bæredygtig måde. Grøn Varme Alliance er et godt samarbejdsforum, hvor vi på tværs af sektorerne kan sætte fokus på varmesektorens klimapotentiale og i samarbejde finde løsninger til glæde for miljøet, lønmodtagerne og hele samfundet”, siger forbundsformand for 3F, Per Christensen.

Industrien ser store muligheder
Bidraget til grøn beskæftigelse og vækst skal også findes i fremme af nye teknologier, der skal medvirke til den fortsat grønne omstilling i en stadig mere veludbygget varmeforsyning. Det gælder blandt andet geotermisk energi, hvor en anden alliancepartner, A.P. Møller Holding, har store planer og visioner for investeringer og udbredelsen af energiformen.

Her regner man med at kunne skabe 2.500 årsværk frem mod 2030, hvis det lykkes at få rammevilkårene for geotermi på plads. Og så er geotermi ikke mindst udset til at være en af nøgleteknologierne til at udfase den sidste kul i varmeforsyningen.

”I A.P. Møller Holding mener vi fuldt og fast, at geotermi har et stort potentiale til at bidrage til at gøre fjernvarmen rigtig grøn. Det kræver, at vi støtter og styrker den grønne fjernvarmesektor. Det er kernen i alliancens arbejde, og vi er derfor meget begejstrede for at være en del af den”, siger CEO i A.P. Møller Holding Geothermal, Samir Abboud.

Også hos Danfoss ser man store muligheder i Grøn Varme Alliance.

”Grøn og bæredygtig fjernvarme er sammen med energieffektiviseringer helt afgørende for, at Danmark kan nå sine klimamål. Derfor er jeg glad for, at vi nu har samlet gode kræfter på tværs af industri, samfund og forskning til nu at sætte fokus på det store potentiale heri. Vi kan nu gribe chancen efter Corona-krisen og igennem målrettede investeringer i fjernvarmen sikre arbejdspladser, samtidig med at vi sætter turbo på den grønne omstilling”, siger Lars Tveen, president i Danfoss Heating.

- HCL

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle