Ny mulighed for fjernvarme via uisolerede rør

For første gang i Danmark etableres nu fjernvarme i en hel landsby med brug af uisolerede rør og decentrale varmepumper. Metoden kan levere fjernvarme til boligområder, som ikke kan få konventionel fjernvarme.

For første gang i Danmark etableres nu fjernvarme i en hel landsby med brug af uisolerede rør og decentrale varmepumper. Metoden kan levere fjernvarme til boligområder, som ikke kan få konventionel fjernvarme. Foto: 123rf.com..

Høje Taastrup Fjernvarme er gået i front i Danmark med udrulning af en ny type fjernvarme, der kan nå ud hvor konventionel fjernvarme bliver for dyr at etablere. Nedgravning af forsyningsledningerne er netop gået i gang i Vridsløsemagle, som ligger i Høje-Taastrup Kommune vest for København.

Det nye anlæg benytter jordvarme via et såkaldt termonet af uisolerede plastikrør på op til 30 centimeter i diameter. Varmen indvindes fra selve ledningsnettet og fra 23 lukkede lodrette jordvarmeboringer. Det suppleres af yderligere opvarmning med decentrale varmepumper. Høje Taastrup Fjernvarme står for driften af både termonet og varmepumper.

Foreløbig har 52 husstande i Vridsløsemagle takket ja til den nye løsning, og anlægget er forberedt for tilslutning af alle Vridsløsemagles 110 husstande. Det meste af termonettet etableres med styret underboring, det vil sige uden at grave. Varmeforsyningen forventes at være klar til drift sidst i 2023.

Direktør Astrid Birnbaum fra Høje Taastrup Fjernvarme ser den nye fjernvarmeløsning som et vigtigt skridt i udfasningen af gas og olie til boligopvarmning:

”Vi er i Danmark globale pionerer, når det gælder kollektiv varmeforsyning i byområderne. Med termonet og decentrale varmepumper kan vi nu også etablere konkurrencedygtige løsninger langt fra eksisterende fjernvarme”, siger hun.

Oldermand i Vridsløsemagle Bylaug, Christian Thomsen, mener, at løsningen er oplagt for mindre byer, der ikke kan få konventionel fjernvarme:

”Vi har i Vridsløsemagle holdt flere borgermøder, og Høje Taastrup Fjernvarme har informeret grundigt. Langt de fleste, som har centralvarme, er gået med. For nogle har det været en svær beslutning, fordi de for nylig havde investeret i luft-til-vand varmepumper. Men den her løsning er jo til hver en tid bedre”.

Varmeforsyningen i Vridsløsemagle afregnes på samme måde som almindelig fjernvarme med en årlig fast afgift og en variabel pris i forhold til forbrug.
Anlægget etableres af Høje Taastrup Fjernvarme i samarbejde med aktører, som har erfaring fra tilsvarende men mindre anlæg rundt om i Danmark.

Læs også: Endeligt prisloft for overskudsvarme for 2023

Projekteringen er udført af Damgaard Rådgivende Ingeniører. Forsyningsnettet etableres med styret underboring af Zacho-Lind. De 23 lodrette varmeboringer varetages af GeoDrilling med Varup Termiske Boringer som udførende entreprenør. Jordvarmeboringerne forsegles med et særligt varmeledende og vandstansende tætningsmateriale leveret af Dantonit. Varmepumperne leveres af Bosch i en version, hvor service og forbrugsaflæsning svarer til konventionelle fjernvarmeunits.
Projektforslaget for det nye fjernvarmesystem er godkendt af Høje-Taastrup Kommune under varmeforsyningsloven. Der er for nylig givet miljøgodkendelse og etableringen er netop igangsat.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

02.07.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport afslører udfordringer for tovejsopladning af elbiler i Europa

28.06.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Unikke resultater skab med LED lysskinner til Troldtekt

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle