Ny rapport: Der skal turbo på den effektive grønne omstilling

Der er behov for at flytte energidagsordenen langt højere op på den politiske dagsorden, så Danmark kan løsrive sig russisk gas og gennemføre de CO2-reduktioner, Folketinget allerede har på tegnebrættet. Sådan lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund i en ny rapport.

Selvom virksomhederne og el-branchen gør deres del, kan potentialet ikke indfries uden de rette rammevilkår fra politisk side, lyder det fra de to organisationer, TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund. Foto: Arkivfoto.

Energieffektivitet er en af grundstenene i arbejdet med at blive fri af russisk gas, og hele 81 procent af Folketingets mål om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 hænger sammen med vores evne til at bruge energi på en smartere måde. Derfor er der behov for at få området langt højere op på den politiske dagsorden.

Det understreges i en ny rapport, ”El-branchen i den grønne førertrøje”, fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund. Rapporten udpeger en række konkrete forslag til, hvordan man fra politisk side kan sætte turbo på effektiviseringen af Danmarks energiforbrug – uanset om der er tale om behovet for langsigtede tilskudspuljer til udfasning af fossil opvarmning, krav til løbende energitjek af offentlige bygninger eller en national plan for opsætning af ladestandere til elbiler.

”Det er afgørende at energieffektivisering bliver hovedfokus på kort sigt, hvis vi skal være uafhængige af russisk gas i 2022 eller 2023. På grund af den forfærdelige situation i Ukraine og energiprisernes himmelflugt er der mere end nogensinde brug for at have fokus på den billigste energiform – den energi, vi ikke bruger,” siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, som blandt andet repræsenterer Danmarks elinstallationsvirksomheder.

”Vi ved eksempelvis, at vi kan halvere energiforbruget i vores bygninger, som i dag står for 40 procent af det samlede danske energiforbrug, hvis bygningerne bliver fuldt digitaliserede, automatiske og lærende – til gavn for både klimaet, kloden og bankkontoen”, uddyber han.

LÆS OGSÅ: Brug for en retfærdig vej til grøn omstilling

El-branchen får nøglerolle

I den nye rapport peges der på, at el-branchen kan bidrage til hele 81 procent af de 23 millioner ton CO2-reduktion, som er nødvendige for, at vi når i regeringens 70-procents målsætning for en reduktion af CO2-udledningen i 2030. Særligt nødvendig er elektrificering og optimering af transport, landbrug, bygninger og industri, og den proces kan ikke foregå uden en leveringsdygtig el-branche.

”Når vi skal bruge meget mere strøm, får vi brug for en meget bedre sammenhæng mellem forsyningsnettet og den måde, vi bruger strømmen på. Her kan el-branchen levere både løsninger og rådgivning. Vi bidrager gerne til, at hele Danmark kommer i den grønne førertrøje. Noget, som bl.a. kan sikres gennem større digitalisering. Fjernaflæsning og offentlig deling af data om energiforbruget vil styrke den samlede energieffektivitet, og det vil fx gøre det nemmere at skifte til endnu bedre løsninger”, siger Benny Yssing, næstformand for Dansk El-Forbund

Branchen lægger sig forrest i feltet

TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-forbund vil sammen sikre, at el-branchen lægger sig forrest i feltet ved at sætte som mål, at hele branchen skal være CO2-neutral i 2040, og at 80 procent af branchen målt på omsætning har et grønt regnskab allerede i 2024. Branchen har altså taget den grønne førertrøje på med ambitionen om, at endnu flere vil følge trop.

”Vi tager et fælles ansvar som arbejdsgivere og ansatte i el-branchen. Vi bygger løbende grønne kompetencer ind i elektrikeruddannelsen og opdaterer og udvikler nye efteruddannelser og kurser”, siger Benny Yssing.

LÆS OGSÅ: Mange nye varmepumper vækker bekymring om nabostøj

Behov for politiske tiltag

Selvom virksomhederne og el-branchen gør deres del, kan potentialet ikke indfries uden de rette rammevilkår fra politisk side.

”Der er med andre ord brug for, at vi alle sammen går ambitiøst til værks, når det gælder om at styrke lysten til energieffektivisering, så vi hurtigst muligt kan blive uafhængige af russisk gas”, siger Troels Blicher Danielsen.

Han bakkes op af Benny Yssing.

”Vi fremlægger derfor en række politiske forslag. Det handler om at sætte mere skub i energieffektivisering og intelligent bygningsdrift og sikre adgang til forbrugsdata. Vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling uden, og hvis det lykkes, vil det være til stor gavn for både produktionsvirksomhederne og vores boliger”, understreger Benny Yssing.

-AKJ

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

16.04.2024Condair A/S

Sponseret

Opnå store energibesparelser ved at køle med adiabatisk køling

21.03.2024Belimo A/S

Sponseret

Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

21.03.2024Installator.dk

Better Energy på vej med 10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

13.03.2024Solar Light – Innovative lighting is our dedication

Sponseret

Effektiv udskiftning af armaturer med smarte hurtigkoblinger

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København