Nye beregningsmodeller kan sætte gang i energirenoveringer

Energirenoveringer er generelt meget omkostningsfulde og har meget lange tilbagebetalingstider. Derudover er de modeller, man benytter til at beregne besparelser ved energirenoveringer, ikke altid retvisende. Det kan sætte en stopper for yderligere investeringer. Men nye og mere præcise beregningsmodeller kan ændre på dette.

Morten Brøgger er civilingeniør og har en ph.d. i modellering af energiforbrug af bygninger. I sin ph.d.-afhandling udarbejdede han et forslag til en ny, mere præcis model til beregning af besparelser i forbindelse med energirenoveringer. .

Energiforbedringer af bygninger kan både give store besparelser for bygningsejerne og mere komfort for beboerne. Og så er det godt for miljøet. Derfor har både forsyningsbranchen, bygningsejere, investorer og det offentlige en stor interesse i at energirenovere.

Hvis man i dag skal beregne den realiserbare besparelse, som man kan opnå ved en energirenovering af en given bygning, vil man ofte sammenligne den pågældende bygning med data fra bygninger bygget i samme periode. Dette sker ud fra den antagelse, at energiforbruget i de to bygninger er sammenligneligt.

En udfordring er dog, at denne præmis ofte ikke holder vand, og beregningerne giver derfor et forkert billede af, hvor det kan betale sig at sætte ind. Dette kan gøre det vanskeligt for investorer og bygningsejere at vurdere effekten af en energiforbedring. I sidste ende betyder det, at det bliver mindre attraktivt at kaste sig ud i en sådan investering.

Der er derfor en stigende interesse for nye beregningsmodeller, som mere præcist kan beregne besparelserne ved en energirenovering.

En mere præcis beregningsmodel
En sådan beregningsmodel har Morten Brøgger et forslag til. Han er civilingeniør fra Aalborg Universitet, og forsvarede i 2019 sin ph.d. i modellering af energiforbrug i bygninger. I dag arbejder han som VVS-ingeniør og energirådgiver i det rådgivende ingeniørfirma Spangenberg & Madsen. 

I sin ph.d.-afhandling udarbejdede Morten Brøgger en ny beregningsmodel, som kan beregne besparelser ved energirenovering af bygninger mere præcist end hidtil. Med andre ord bliver det nemmere at beregne de realiserbare besparelser ved energirenoveringer.

Og ifølge Morten Brøgger er der en stor gevinst at hente ved at benytte sig af den nye beregningsmodel.

”Med de nye modeller kan man finde ud af, hvilke bygninger man skal sigte efter for at få en ønsket virkning”.

Morten Brøgger, ph.d. ved Aalborg Universitet.

”Særligt for forsyningsvirksomhederne er det relevant at få mere præcise informationer om, hvor man skal sætte ind, hvis man vil yde tilskud til en renovering”, siger han.

Ved at bruge data fra energimærkninger og Bygnings- og Boligregistret i kombination med varmeforbrugsdata kan man tilmed udregne den specifikke virkning af en energirenovering. I nogle bygninger vil energiforbedringer primært give energimæssige besparelser. I andre vil renoveringen i højere grad komme til udtryk ved et bedre indeklima til glæde for beboerne.

”Disse oplysninger er ekstremt værdifulde for dem, som skal betale for renoveringen”, siger Morten Brøgger og uddyber:

”Investorer vil selvfølgelig gerne opnå størst mulig værdi af deres investering. Med de nye modeller kan man finde ud af, hvilke bygninger man skal sigte efter for at få en ønsket virkning”.

Da man med den nye model kan se, hvordan effekten af en renovering fordeler sig mellem henholdsvis besparelser og indeklimaforbedringer, har det vist sig, at man ofte sparer forholdsmæssigt mindre ved energirenoveringer end forventet. Dette skyldes, at de beregninger, man bruger i dag, ikke tager højde for den effekt, renoveringer har på indeklimaet, hvilket ofte omtales som rebound-effekten.

Effekten skyldes i mange tilfælde, at beboerne skruer op for varmen, da det som følge af et fald i det teknisk beregnede energibehov bliver billigere at øge komforten med et par ekstra grader i de kolde stuer. Rebound-effekten har derfor en modsatrettet effekt på energirenoveringen.

Stor interesse fra branchen
Grundet de store omkostninger og lange tilbagebetalingstider, der er forbundet med energirenovering, har det hidtil været svært at overbevise bygningsejerne om, at det kan betale sig at kaste sig ud i en renovering.

Mere sikker beregningsmodel

Den nye beregningsmodel benytter sig af data fra danske energimærkninger og Bygnings- og Boligregistret (BBR). Modellen benytter sig af flere data end den hidtil brugte model og kan forudsige omkostninger og besparelser med en gennemsnitlig usikkerhed på helt ned til én procent.

Denne problemstilling kan den nye beregningsmodel imødekomme.

Men selvom Morten Brøggers nye beregningsmodel ikke endnu er blevet benyttet i praksis, har han siden afhandlingen oplevet stor interesse fra både kommuner, forsyningsvirksomheder, bygningsejere og boligselskaber.

”Der er ingen tvivl om, at de nye beregningsmodeller kommer i brug inden længe”, siger Morten Brøgger og tilføjer:  

”Det er jo stadig relativt nyt, så det tager noget tid, før branchen omstiller sig og kan tage de nye metoder i brug”.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024Installator.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Sexchikane på erhvervsskoler og lærepladser skal være fortid

26.02.2024RIB Software

Sponseret

Ses vi til AEC Hackathon @ BLOXHUB 2024?

26.02.2024Installator.dk

Salget af gasfyr boomer - varmepumpe-salget i bund

23.02.2024Armadan A/S

Sponseret

Partnerskaber og nye løsninger i fokus for ny Head of Business Development

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main