Nye huse med rekord lavt klimaaftryk

Fire husbyggere skal bygge eksempelbyggerier med et klimaaftryk på en fjerdedel af det normale. Det sker som led i initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, der er sat i verden af Villum Fonden og den filantropiske forening Realdania.

Fire husbyggere skal bygge eksempelbyggerier med et klimaaftryk på en fjerdedel af det normale. Det sker som led i initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, der er sat i verden af Villum Fonden og den filantropiske forening Realdania. Foto: MTHøjgaard Property Development. .

Der tænkes i materialer, teknologi og løsninger, når fire visionære danske husbyggere nu skal opføre enfamiliehuse med et ekstraordinært lavt klimaaftryk. Det sker under initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, der er sat i verden af Villum Fonden og Realdania, og som i tæt samarbejde med førende aktører på det danske boligmarked forsøger at bidrage til en grønnere byggebranche. Målet er at udvikle løsninger og eksempler, der gør det muligt at reducere klimaaftrykket fra nyt boligbyggeri i Danmark med 75 procent inden 2030.

I Danmark forbruger vi jordklodens naturressourcer i en hastighed svarende til, at vi havde fire planeter til rådighed. Hvert år. Byggeriet, der står for op mod 30 procent af CO2-udledningen i Danmark, spiller derfor en afgørende rolle i forhold til ambitionerne om at bekæmpe klimaforandringerne.
Markant lavere klimabelastning
Der er i udvælgelsen af de fire husbyggere blandt andet lagt vægt på, at enfamiliehusene skal opføres med et klimaaftryk på 2,5 kg CO2-ækv./m²/år. Det er en fjerdedel af den gennemsnitlige klimabelastning ved nybyggeri i Danmark i dag. Et gennemgående tema i de fire husbyggeres projekter er blandt andet anvendelse af biobaserede materialer og genbrugsmaterialer, at ressourcerne skal bruges klogt, herunder muligheden for at øge fælles boligfunktioner og nedbringe størrelsen på den enkelte bolig og dermed klimaftrykket per person. Der bliver skelet til løsninger, som kigger frem – men også tilbage i tiden – for at reducere klimaaftrykket.

”Vi skal inspirere og udfordre byggeriets aktører til at tænke og handle i nye løsninger. Vi forsøger med opførelsen af nye eksempelbyggerier inden for enfamiliehuse at fremme ny viden og innovation til gavn for alle. Det gør vi sammen med bygherrer, arkitekter, ingeniører, konstruktører, entreprenører, forskere og uddannelsesinstitutioner, så vi får viden og erfaringer ud at leve i branchen”, siger Michael K. Rasmussen, projektchef på vegne af Villum Fonden.

De fire udvalgte husbyggere er:
• ACERA – enfamiliehus i ét plan
• JDH-BYG – enfamiliehus i tre planer
• MT Højgaard Property Development – enfamiliehus i ét plan
• Tiny Varigheden – enfamiliehus/tiny house

Husbyggerne vil opføre enfamiliehuse i et spænd på 35-150 m², som skal huse op til 5 personer. Og de bliver nu en del af porteføljen af eksempelbyggerier, som er støttet af Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. Ni almene og private bygherrer er i forvejen i gang med udviklingen af rækkehuse og etagebyggeri. Alle eksempelbyggerierne bindes blandt andet sammen af ambitionen om at bygge med markant reduceret klimaaftryk i forhold til den gennemsnitlige klimabelastning ved nybyggeri i Danmark.
Et samspil mellem arkitektur, materialer og indeklima
De fire husbyggere modtager hver en bevilling, som skal bruges til at finansiere udvikling, innovation og videndeling, der kan bidrage til at reducere klimaaftrykket til et historisk lavt niveau. Udover reduktion af klimaaftryk er målet at opføre sunde attraktive boliger i et samspil mellem både arkitektur, materialer og indeklima.

Læs også: Leverandør tilbyder håndværkere grøn vejledning

På den måde skal eksempelbyggerierne være med til at skabe samarbejde, inspirere og udfordre både byggebranchen og forbrugerne og derved stimulere både udbud og efterspørgsel efter mere bæredygtige boliger i Danmark. Målsætningen er, at de succesfulde løsninger fra eksempelbyggerierne fremadrettet vil blive udbredt i hele byggebranchen, og at initiativet således understøtter en skalering af de udviklede løsninger.

”Det kræver noget særligt at bygge med et markant lavere klimaaftryk. Vi kan ikke gøre som vi plejer. Vi forsøger i Boligbyggeri fra 4 til 1 planet at samle aktører i branchen til at opføre enfamiliehuse, rækkehuse og etagebyggeri, der både er bygget med et lavt klimaftryk, og som samtidig er sunde boliger, der kan udgøre en attraktiv ramme for menneskers hverdag. Og som indeholder idéer og løsninger, der forhåbentlig kan inspirere andre, der er interesseret i at bygge eller bo mere bæredygtigt”, siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

16.05.2024Installator.dk

Boligejerne overvurderer den energimæssige stand af deres bolig

09.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde