Nyt dataprojekt baner vejen til beregninger af bygningers klimaaftryk

Det nordiske samarbejde, Nordic Sustainable Construction, vil styrke arbejdet med bygningers klimabelastning på tværs af Norden. Derfor har de igangsat et nyt dataprojekt med fokus på digitalisering af data fra BIM modeller og tilhørende læringsmateriale for at bane vejen til en hurtigere og mere ensrettet beregning af bygningers klimaaftryk.

Kontorbygning Valle Wood i Oslo er et eksempel på, hvordan bygningers klimaaftryk kan indtænkes. Foto: Nordic Sustainable Construction. .

Når vi skal bygge mere klimavenligt og derfor beregne bygningers klimaaftryk, er et stort datagrundlag og digitalisering vigtige elementer, der både vil skrue tempoet op for og lette den grønne udvikling af byggeriet. For hvis man ikke kan måle det, kan man ikke ændre det.

Derfor har Nordic Sustainable Construction igangsat et projekt om digitale værktøjer og digitalisering af bygningers livscyklusvurderinger (LCA). Projektets formål er at ensrette den måde, vi skal beregne bygningers CO2 aftryk på tværs af Norden.

Ved at anvende digitale værktøjer som BIM-software og integrere dem med fælles nordiske definitioner af bygningers livscyklusvurderinger, kan man lette dokumentationsbyrden og styrke beslutningsgrundlaget ved beregninger af bygningers klimaaftryk. Samtidig forbedres vores forståelse af, hvad vores bygningsmasse indeholder betydeligt, og det bliver lettere at se, om man lever op til klimamål eller ej.

For at opnå disse fordele, som er væsentlige skridt i arbejdet om at sænke bygningers klimaaftryk, vil projektet udvikle vejledninger for bygningers livscyklusvurderinger udført ved hjælp af BIM-software samt tage højde for den nordiske ensretning af livscyklusvurderinger.

”Vi er nødt til at strømline bygningers livscyklusvurderinger. Derfor er digitale værktøjer helt essentielle”, fortæller Maria Tiainen, senior specialist ved Finlands miljøministerie, og fortsætter:

”Lige nu udvikler vi BIM-modeller samt vejledninger for udregning af klimaaftryk ud fra disse modeller, da de fungerer som en katalysator for bygningers livscyklusvurderinger”.

Dataprojektet blev sendt i offentligt udbud af Finlands Miljøministerie, som er ansvarlige for arbejdet om nordisk harmonisering af LCA i programmet Nordic Sustainable Construction.

Projektet blev vundet af BIM4LCA konsortiet bestående af det finske forskningscenter VTT A/S (koordinator), Granlund A/S, Gravicon A/S og Insinööritoimisto Kallinen A/S (ARKCON). Konsortiet har partnere fra andre nordiske lande, som støtter forskningen, og sammen vil de nu udvikle vejledninger, som letter BIM-baseret LCA på tværs af Norden.

”Når man arbejder for yderligere nordisk integrering af bygningers livscyklusvurderinger er digitalisering og BIM essentielt, da det medvirker til at minimere fejl og omkostninger. Derfor ser vi frem til at integrere BIM og LCA-værktøjer yderligere for at lette vejen til beregning af bygningers livscyklusvurderinger i den nordiske byggebranche”, siger seniorforsker Rita Lavikka fra VTT.

Læs også: Der efterlyses markante ændringer for byggeriet

Projektet skal også udvikle nordiske referencebygninger for at validere, hvordan de forskellige BIM plugins og LCA-værktøjer præsterer. På denne baggrund, vil BIM4LCA konsortiet udvikle online læringsværktøjer for nordiske universiteter og professionel brug, som udvikles på baggrund af høring af interessenter for at matche byggebranchens behov.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn