Nyt værktøj løfter arbejdet med LCA-beregninger

Et nyt værktøj for byggebranchen gør det lettere at afprøve forskellige løsninger i den tidlige del af designfasen for boligbyggeri. LCAlive, der er særligt udviklet med henblik på at bygge med mindst mulig klimabelastning, forsøger at skubbe til opfattelsen af LCA-beregninger, som noget, der er tungt og besværligt.

Et nyt værktøj for byggebranchen gør det lettere at afprøve forskellige løsninger i den tidlige del af designfasen for boligbyggeri. LCAlive, der er særligt udviklet med henblik på at bygge med mindst mulig klimabelastning, forsøger at skubbe til opfattelsen af LCA-beregninger, som noget, der er tungt og besværligt. Foto: Claus Bjørn Larsen..

Etagedæk, fundament og tagkonstruktion er bare nogle af de komponenter, som har stor betydning for en bygnings samlede klimapåvirkning. Med det nye værktøj, LCAlive, bliver det nemmere for byggebranchens aktører at afprøve alternative løsninger i den tidligere designfase. Og det bliver overskueligt at følge med i, hvilket CO2-aftryk, de enkelte design- og materialevalg har. LCAlive er udviklet med ambitionen om at gøre det nye værktøj enkelt og brugervenligt at arbejde med, så dem, der ikke har stiftet bekendtskab med livscyklusanalyse før, kan komme i gang med arbejdet. 

Værktøjet LCAlive er udviklet af BUILD, Aalborg Universitet, og er støttet af Villum Fonden og den filantropiske forening Realdania gennem initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. Det bliver stillet frit tilgængeligt for hele byggebranchen, som 1. januar 2023 blev mødt af nye krav om dokumentation af byggeriers klimaaftryk.

”Målet er at lette arbejdet med at udvikle lavemissionsbyggerier. Vi har derfor arbejdet intenst med at udvikle biblioteker for bygningsdele, som tager udgangspunkt i de fremmeste eksempler, vi har på bygninger med lav klimabelastning. Vi håber, programmet kan skubbe til den positive udvikling som allerede er i gang i branchen – nemlig indsatsen med at bygge med så begrænset en CO2-udledning som muligt”, siger professor Harpa Birgisdottir fra BUILD, Aalborg Universitet, der er ansvarlig for udviklingen af det nye værktøj.

Læs også: Bæredygtigt byggeri kræver biogene materialer

Værktøjet forventes af blive taget i brug på tværs af værdikæderne i byggeriet, for eksempel bygherrer, arkitekter, ingeniører og entreprenører. Derfor har holdet bag LCAlive haft brugervenlighed og automatisering for øje under hele udviklingsprocessen. Desuden kan resultaterne fra LCAlive eksporteres til LCAbyg for yderligere detaljering og optimering.

”LCAlive er et værktøj, der kan komme hele branchen til gavn – særligt de små og mellemstore virksomheder. Det er krævende at sætte sig ind i, hvordan man udfører klimaberegninger af materialer og bygninger, og det kan give udfordringer for mange af de mindre virksomheder i branchen. Som måske derfor ender med at vælge de traditionelle materialer. LCAlive er et værktøj, som forhåbentlig kan være med til at hjælpe de virksomheder, der har opfattet livscyklusanalyser som noget tungt og besværligt”, siger Michael K. Rasmussen, projektchef på vegne af Villum Fonden.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

14.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Første dag på El & Teknik’24 var rekord-dag! Hvad blev der talt om?

14.05.2024Installator.dk

El & Teknik ´24 skudt i gang

14.05.2024Installator.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Installator.dk

Energisektoren er stor aftager af nyuddannede

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde