Omfattende elektrificering lover gode klimanyheder

Energistyrelsens klimafremskrivning forudser, at el- og fjernvarmesektoren i 2030 blot vil stå for 1 procent af udledningerne. Tallene vækker glæde i Dansk Fjernvarme, der dog kritiserer, at reduktion fra affaldsenergi er medtaget, uden at det kan dokumenteres.

”Fjernvarmesektorens ambition er at være klima-neutral i 2030. Og når vi ser på Energistyrelsens klimafremskrivning, så når vi målet. Vi er i fuld sving med at udfase de sidste rester kul og naturgas og vi er i fuld sving med at udfase de mange naturgasfyr og udskifte dem med grøn fjernvarme”, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard. .

For kort tid siden præsenterede Energistyrelsen deres Klimastatus- og fremskrivning 2023.  Rapporten viser, at el- og fjernvarmesektoren i 2030 vil have under 0,1 million ton CO2e, svarende til under 1 procent af de samlede nettoudledninger.
Det er en positiv udvikling, som blandt andet bæres af, at der sker en omfattende elektrificering i sektoren med fokus på fremtidige teknologier og vedvarende energikilder.

”Fjernvarmesektorens ambition er at være klima-neutral i 2030. Og når vi ser på Energistyrelsens klimafremskrivning, så når vi målet. Vi er i fuld sving med at udfase de sidste rester kul og naturgas og vi er i fuld sving med at udfase de mange naturgasfyr og udskifte dem med grøn fjernvarme”, fortæller Kim Mortensen, der fortsætter:
”Tempoet ude i fjernvarmeselskaberne har været tårnhøjt de seneste år. Men hvis vi skal fastholde tempoet og indfri vores egne og politikernes ambitioner om at udfase naturgasfyr og fange CO2, så kræver det at politikerne også kommer i arbejdstøjet og stiller de nødvendige rammebetingelser til rådighed”.

Fjernvarmesektoren var i 2022 baseret på 76 procent vedvarende energi.
Ifølge fremskrivningen så antager myndighederne, at der sker en reduktion i udslippet fra affaldsenergi på 0,6 millioner tons. Reduktionen tilskrives blandt andet den politiske aftale om grøn affaldssektor og lovforslag om affaldsenergi, der behandles i øjeblikket.

Læs også: Fuld kontrol over værdikæde skaber solcellepark succes

Der er dog intet fagligt belæg for at antage, at liberalisering af affaldsenergien og det fremsatte lovforslag i sig selv reducerer udslippet fra affaldsenergi, mener Dansk Fjernvarme.

”Vi risikerer ikke at komme i mål med vores klimaambitioner, hvis vi stikker os selv blår i øjnene ved at antage reduktioner, som der ikke er fagligt belæg for. Dansk Fjernvarmes vurdering er, at der er potentiale for indfangelse af op til 3 mio. tons CO2, hvis der etableres CO2-fangst på affaldsenergianlæggene frem for at vedtage regeringens lovforslag om affaldsforbrændingen”, siger Kim Mortensen og slutter:

”Det er helt skævt, at vi begynder at antage usikre fremskrivninger i forbindelse med klimamålene. Det vidner om, at det politiske maskinrum er kommet for tæt på embedsværket. Troværdigheden falder, og det risikerer at føre til, at vi ikke når vores klimamål ved at overvurdere vedtagne politiske tiltag og dermed ikke tage nye initiativer”.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

16.05.2024Installator.dk

Boligejerne overvurderer den energimæssige stand af deres bolig

09.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde