Optøning af vandrør m.m. (varmt arbejde)

Vinteren kan betyde frosne vandrør og andre installationer, der skal tøs op. Det er derfor vigtigt at kende til retningslinjerne og brandrisikoen ved varmt arbejde, så I kan tage de nødvendige forholdsregler.

Foto: iStock

28.11.2024

Sponseret

Kristina Munch Larsen, Avidenz A/S

Det 3. og sidste emne i vores tema “Kom sikkert gennem vinteren” handler om retningslinjer og brandrisikoen ved varmt arbejde i forbindelse med optøning af frosne vandrør og andre installationer. For tager man ikke de nødvendige forholdsregler i forbindelse hermed, så kan det få store konsekvenser. Og der opstår hvert år rigtig mange brande som følge af varmt arbejde.


Varmt arbejde er ikke kun ild og gnister

Varmt arbejde er en fælles betegnelse for arbejdsprocesser, hvor der arbejdes med varmeudviklende værktøj, eller hvor der frembringes flammer, gnister og brandfarlig opvarmning. Det kan eksempelvis være i forbindelse med tagdækning, svejsning, skærebrænding, vinkelslibning, tørring, opvarmning og ved brug af elvarmekabler, herunder optøning af frosne vandrør.

Varmt arbejde er altså ikke kun der, hvor der er ild eller gnister, men det gælder også arbejde med værktøjer, der udvikler varme, da det også kan give risiko for ildspåsættelse.

 

Skjulte installationer er farlige ved optøninger

Ved optøning af installationer er det ikke altid muligt at besigtige hele installationen inden optøning, da rør kan være skjult i bygningskonstruktioner. De skjulte installationer kan være udført, så der kan opstå dårlige forbindelser under optøning. Dårlige forbindelser kan være årsag til varmeudvikling fra installationen og i værste fald medføre antændelse af brand i eksempelvis krybekældre, skunkrum, på lofter, installationsskakte og lignende. Det skyldes, at der her ofte findes spindelvæv, er isoleret med gamle aviser og andre ting, der kan gå ild i.

Det er derfor meget vigtigt, at der foretages en grundig gennemgang og en vurdering af risikoen ved installationen, før optøningen påbegyndes. Under optøningen skal der nøje vurderes på, om optøningen forløber sikkert. Efter optøning skal installationer og bygningsdele tilses for at afdække og stoppe eventuelle tilløb til brand.

Læs mere, og find DBI’s vejledning for varmt arbejde her.

Mere fra...

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

25.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdsmiljøkurser, efterår 2025

17.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Ny fokus på arbejdsgivers ansvar ved hjemmearbejde: Her er, hvad du skal være opmærksom på

06.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Mere end 1700 påbud vedr. Arbejdspladsvurderingen (APV)

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler