Otte tendenser for sanitet i 2020

Gode toiletter, håndvaske og badeværelser er standard i Danmark. Men der er ikke meget standard over udviklingen af området og produkter, hvor der sker mange ting. To toneangivende aktører fremhæver her otte tendenser, som vil præge sanitetsområdet i 2020 og frem.

Det traditionelle toilet på danske badeværelser er gulvstående. Men det er på vej til at ændre sig, idet det væghængte toilet ifølge Bent Knudsen fra Geberit er i kraftig vækst. Foto: Geberit. .

FN’s verdensmål nummer seks hedder ”Rent vand og sanitet”, fordi det er en stor udfordring i store dele af den fattige del af verden, og fordi det er elementært for menneskers sundhed og trivsel. Der er ikke mange, som stiller spørgsmålstegn ved eller tænker nærmere over denne faktor i Danmark og Norden. Her betragter vi det som en selvfølge, at der er adgang til rent vand og gode toilet- og badeforhold. I Norden er adgang til rent vand og sanitet standard. Men der er ikke meget standard over den faglige og markedsmæssige udvikling af området, hvor der løbende sker landvindingerMagasinet har talt med to af de toneangivende aktører på det danske marked, og de peger sammenlagt på otte nye og ”gamle” tendenser, som de forventer vil præge markedet i 2020. De to aktører er adm. direktør Daniel Jørn Nielsen fra Laufen Nordic og adm. direktør Bent Knudsen fra Geberit.

  1. Den private forbruger sætter dagsordenen

Internettet, smartphones og generelt mere bevidste forbrugere har vendt op og ned på styrkeforholdet mellem forbrugere/kunder og detailhandel/leverandører helt generelt. Hvor det tidligere var detailleddet og virksomheder, der i høj grad kunne sætte dagsordenen for handel og samspil, så er det i dag forbrugerne, der har bukserne på og dikterer, hvordan samhandelen skal foregå. Det gælder også for sanitetsområdet, hvor forbrugerne har nem adgang til alverdens information. Det betyder, at det er forbrugernes smag og præferencer, der definerer markedet. 

  1. Bredde og kvalitet i produkter

Men hvad er det så, kunderne vil have? Ja, det er i sagens natur ret individuelt, fordi kunder er forskellige. Der er naturligvis tendenser, som går igen, og nogle af dem ser vi nærmere på i de næste tendenser. Men set fra producentens perspektiv i form af Daniel Jørn Nielsen fra Laufen Nordic og Bent Knudsen fra Geberit, så stiller tendens #1 først og fremmest store krav om bredde og kvalitet i produktsortimentetDer skal være mange produkter, der kan tilfredsstille forbrugernes mange forskellige krav. Og produkter skal være i høj kvalitet, hvad angår funktion, æstetik, brugervenlighed, bæredygtighed og levetid.

”Danske VVS-installatører har en stærk faglighed, og de er afgørende for salget af vores produkter over for forbrugerne”, fortæller Bent Knudsen, Geberit. Foto: Geberit. .

Den nordiske smag

De fleste producenter af sanitetsprodukter er udenlandske aktører, der producerer til et bredt internationalt marked, og det gælder også for både Geberit og Laufensom begge er schweiziske virksomhederMen der er ifølge Daniel Jørn Nielsen dog store forskelle på kundernes smag og præferencer selv inden for det europæiske område:  

Vi oplever, at nordiske og danske forbrugere efterspørger design og specifikationer, der er karakteristiske for Norden. Vi har derfor et bredt sortiment med flere designlinjer specielt udviklet og tilpasset til det nordiske marked. Disse designlinjer fortsætter vi med at videreudvikle de kommende år”. Det er kendetegn som minimalisme og enkelhed i design samt specifikke nordiske installationskrav.

  1. Væghængte toiletter er moderne

Det traditionelle toilet på danske badeværelser er gulvstående. Men det er på vej til at ændre sig, idet det væghængte toilet ifølge Bent Knudsen er i kraftig vækst. Årsagerne er formentlig, at der æstetisk er gået lidt mode i det væghængte look, og at det funktionsmæssigt er lettere at rengøre gulvet under et væghængt toilet frem for rundt om et gulvstående toilet.

  1. Mere hygiejniske toiletter vinder indpas

Begge direktører fremhæver også en anden produkttendens, som vægter hygiejne, og som markedet ser ud til at være begejstret for. Ét eksempel er toiletter uden skyllekant, der er lettere at rengøre. Et andet eksempel er et nyt douche-toilet, hvor toilettet rengør brugeren med kropstempereret vand efter toiletbesøg. Doucheløsningen giver en mere hygiejnisk løsning.

  1. Bæredygtighed  

Rent vand og sanitet er som nævnt ét af FN’s 17 verdensmål, og det er selvsagt en tendens, der kun vil vokse i betydning også for sanitetsområdet. Det sker for eksempel i form af vandbesparende produkter, nye logistikløsninger eller energieffektive produktionsanlæg og ansvarsbevidst uddannelse. Begge de to direktører fremhæver, at bæredygtig tænkning og handling spiller ind på alle dele af producenternes hverdag, både hvad angår egen produktion og hvad angår nye produkter. Daniel Jørn Nielsen nævner, at Laufen lancerer et urin-separationstoilet, hvor urinen bliver skilt fra vandet, før det bliver ført ud til spildevandssystemet og på den måde hjælper rensningsanlæggets arbejde med at rense spildevandet. Principper om nul affald og genbrug i produktionssystemet står også højt på agendaen.

  1. Installatørerne spiller en hovedrolle

Begge direktører fremhæver, at installatører spiller en hovedrolle på det danske marked for sanitet.  

”Vi betragter installatørerne som ambassadører, der sikrer, at forbrugerne får den rette løsning både teknisk, funktionsmæssigt og æstetisk”, fortæller Daniel Jørn Nielsen fra Laufen Nordic. Foto: Laufen. .

Installatørerne er helt centrale for vores adgang til kunder og marked. Danske installatører har et højt fagligt niveau, og de er vigtige for rådgivningen af kunderne, ligesom deres rådgivning er vigtige for os i vores produktudvikling”, fortæller Daniel Jørn Nielsen og supplerer:  
”Vi betragter installatørerne som ambassadører, der sikrer, at forbrugerne får den rette løsning både teknisk, funktionsmæssigt og æstetisk”. Bent Knudsen er helt på linje med sin kollega: Danske VVS-installatører har en stærk faglighed, og de er afgørende for salget af vores produkter over for forbrugerne. De har stor autoritet i dialogen med kunderne, og deres faglighed er også afgørende for, at forbrugerne får den rette løsning. Sanitet kræver faglighed”.

  1. Endnu mere uddannelse og support

De to sanitetsproducenter lægger ikke skjul på, at de går langt for at understøtte installatørernes arbejde med at rådgive kunder og installere sanitetsløsninger. De arbejder begge med trænings- og uddannelsestilbud, hvor de uddanner installatører, lærlinge/elever og grossister. De arbejder også begge med teknisk support, hvor installatører og grossister kan indhente konkret rådgivning om alt fra teknik til priser, specifikationer og handelsvilkår. Og endelig tilbyder de også at hjælpe installatører med at etablere udstillinger, hvor forbrugerne kan få et direkte indtryk af sanitetsløsningerne – ligesom de også driver egne udstillinger, der kan supplere installatørernes udstillinger.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

08.07.2024TOTO

Sponseret

Enestående certifikat for hygiejne

08.07.2024Installator.dk

Nødgenerator sikrer vandforsyning i Randers

04.07.2024Georg Fischer

Sponseret

Kom til Nordic Machine Days 26-29. august 2024

02.07.2024Vaillant A/S

Sponseret

VAILLANTS KLIMAVENLIGE VARMELØSNINGER TIL DIT NÆSTE PROJEKT

01.07.2024Geberit A/S

Sponseret

Stor opbakning til Geberits 150-års jubilæum i alle grossistbutikker

21.06.2024TOTO

Sponseret

Vægtløs oplevelse og massage med ”hænder af vand”

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle