Politikernes lovgivning styrer udledning af spildevand

Spildevand reguleres efter 40 år gamle regler, som politikerne bør modernisere, så spildevandsselskaber kan investere i de løsninger, samfundet efterspørger, mener DANVA.

Spildevandselskaberne har gennem deres interesseorganisation, DANVA, besluttet at stoppe de såkaldte planlagte udledninger, ligesom de ønsker at få fjernet det økonomiske incitament til at lede urenset spildevand uden om renseanlægget. Foto: DANVA..

Der falder stadig mere nedbør i Danmark, og skybrud bliver hyppigere og kraftigere. Det betyder, at renseanlæggene skal håndtere stadig større mængder regn- og spildevand. Hvis ikke systemerne var udstyret med sikkerhedsventiler, hvor regnvandet i kloakkerne løber over, når de er fyldt, så ville vandet slå tilbage i byerne og forårsage oversvømmelser med sundhedsfarligt vand samt gøre skade på ejendom. Det skriver DANVA i en pressemeddelelse.

”De regnfortyndede udledninger er et vilkår, som vi ikke helt kan komme uden om, men man kan nedbringe antallet, hvis politikerne indretter lovgivningen på en måde, så vandselskaberne ikke bremses i at håndtere og bortlede regnvandet på overfladen, før det ender i kloaksystemet”, siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Udsagnet kommer ifølge af et lovforslag om finansiering af klimaløsninger. Her kæmper DANVA imod, at politikerne indfører effektiviseringskrav, som vil stoppe investeringer i indsatsen mod oversvømmelser og overløb.

”Folketingspolitikerne skal udforme reguleringen af spildevand på en måde, så den afspejler ønskerne fra det moderne samfund. Incitamentsstrukturen i regulering af spildevand vender forkert, vandselskaber bliver straffet for at investere i nye renseløsninger og klimatilpasninger, der kan nedbringe antallet af overløb, som danskerne efterspørger. Men de bliver belønnet for at lede spildevand uden om renseprocesser, det er forkert i et moderne samfund”, påpeger Carl-Emil Larsen.

Vandselskaber siger stop

Spildevandselskaberne har gennem deres interesseorganisation, DANVA, besluttet at stoppe de såkaldte planlagte udledninger, ligesom de ønsker at få fjernet det økonomiske incitament til at lede urenset spildevand uden om renseanlægget. Desuden skal der i DANVA-regi udarbejdes en hvidbog om udledning af regn- og spildevand fra byerne. Den skal være fremtidens guide til, hvordan man samlet set lever bedst muligt op til samfundets forventninger.

”Men det er klart, at alt dette først kan blive en realitet, når data om udledning af spildevand er på plads. Man skal kende den nøjagtige kvalitet og mængde, før man kan indføre en regulering, der baseres på faktiske forhold. Vi kan heldigvis konstatere, at arbejdet med at optimere dataindsamlingen omkring udledning af spildevand er i fuld gang”, siger Carl-Emil Larsen.

For at gøre indsatsen mod de stigende regnmængder effektiv er det også nødvendigt, at kommunerne opdaterer deres spildevandsplaner og tager beslutninger om, hvordan regnvandet skal håndteres. Dette kan for eksempel være at få separatkloakeret byområder eller etableret Lokal Anvendelse af Regnvand, såkaldte LAR løsninger, hvor det endnu ikke er sket.

En anden løsning til at håndtere de øgede vandmængder kan være at etablere forsinkelsesbassiner, hvor vandet tilbageholdes, indtil der er ledig kapacitet i kloaksystemet og på renseranlægget.

-CH

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle