Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

Nye målinger viser høje forureningsniveauer i boliger med brændeovne. Rådet for Godt Indeklima ønsker grænser for, hvor meget brændeovne må forurene indeklimaet.

Forureningen i boliger med brændeovne kan nå meget højere niveauer end på landets mest forurenede veje.. Foto: Rådet for Godt Indeklima

”Det er grotesk, at der ikke er nogen grænser for, hvor meget brændeovne og pejse må forurene indeklimaet. Særligt set i lyset af vores nye målinger, der igen dokumenterer høj indeklimaforurening fra brændeovne. Det giver virkelig skår i hyggen,” siger Kåre Press-Kristensen, sekretariatsleder i Rådet for Godt Indeklima.

De nye målinger viser, at nye brændeovne kan forurene indeklimaet med ultrafine partikler til niveauer, der er meget højere end på landets mest trafikerede veje i myldretiden, og væsentligt højere end det som Verdenssundhedsorganisationen betragter som et højt niveau, der bør undgås.

Det er i dag velkendt, at brænderøg er den største danske kilde til helbredsskadelig udendørs luftforurening. Røgen indeholder samme skadelige partikler og kræftfremkaldende tjærestoffer som vi kender fra tobaksrøg. Det er imidlertid de færreste, der ved, at brændeovne og pejse også kan give meget høj indeklimaforurening. Dette kan ske uanset, hvordan du tænder op, og uanset om din brændeovn eller pejs er ny eller gammel.

”De målinger vores studerende har foretaget af ultrafine partikler viser, at forureningen inde i boliger - selv med nye brændeovne - kan nå meget højere partikelniveauer end på landets mest forurenede gader”, fremhæver Teis Nørgaard Mikkelsen, Lektor, Danmarks Tekniske Universitet.

Der eksisterer ingen grænser for, hvor meget forurening brændeovne og pejse må frigive til indeklimaet. Og intet tyder på, at beboerne kan lugte/fornemme forureningen og derved er opmærksomme på faren.

Målingerne bekræfter de høje forureningsniveauer, der tidligere er målt af bl.a. Danmarks Tekniske Universitet og det tidligere Statens Byggeforskningsinstitut. Rådet for Godt Indeklima ønsker, at myndighederne advarer danskerne om indeklimaforurening fra brændefyring og sætter grænser for, hvor meget brændeovne og pejse må forurene indeklimaet. Endelig opfordrer Rådet for Godt Indeklima folk til at undlade brændefyring og i stedet overgå til miljø- og klimarigtige varmekilder dvs. fjernvarme i byerne og varmepumper udenfor byerne. 

-emte

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

08.04.2024Geovent

Sponseret

Case story: Forbedret arbejdsmiljø med Geovents gennemtænkte løsninger

05.04.2024Genvex

Sponseret

Combi 185 gjorde pensionistlivet en del lettere for Asger og Jytte

05.04.2024Geovent

Sponseret

Ventilationsaggregat til tagmontering

27.03.2024Genvex

Sponseret

Fire fordele ved at vælge en ventilationsvarmepumpe

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle