Realdania fortsætter med missionsrettede investeringer

Med to nye investeringer skruer Realdania op for missionsrettede investeringer inden for energieffektivisering. Det er en type investeringer, hvor økonomisk afkast og filantropisk effekt i forhold til at mindske CO2-udledning går hånd i hånd, og som foreningen også fremover forventer kommer til at fylde i porteføljen.

Fremadrettet forventer Realdania, at der kommer flere missionsrettede investeringer, der handler om at effektivisere energiforbruget. Billedet viser verdensmålsbænken, der er bygget af restmaterialer fra gulvproduktion fra Junkers i Køge. Foto: Michael Gjern Levin..

Realdania fortsætter sit arbejde med at opbygge en portefølje af missionsrettede investeringer og går med to nye investeringer af denne type nu yderligere ind i at understøtte energieffektivisering, der reducerer CO2-udledningen her og nu. Der er tale om en ny investering i en kendt europæisk forvalter og en nyinvestering på området i et amerikansk selskab via en amerikansk forvalter. 

Realdanias to nye missionsrettede investeringer i energieffektivisering er i den schweiziske kapitalfond SUSI Partners, som har rejst en opfølgende fond til SUSI Fund II, som Realdania har været investeret i siden 2020, samt i det amerikanske selskab Redaptive, som Realdania har investeret i via den amerikanske forvalter Linse Capital. Omdrejningspunktet for begge investeringer er CO2-reduktion gennem udskiftning af forældede energisystemer i det byggede miljø.

To nye investeringer
SUSI-fonden yder lån til private virksomheder, kommuner og offentlige institutioner med henblik på at reducere CO2-udledningen i bygninger og byer gennem energieffektivisering. Lån vil primært gives til energieffektivisering i Europa, men en mindre del af fonden kan også allokeres til Nordamerika. Fondens fokusområder er fortsat energioptimering af det byggede miljø som i Fond II, som Realdania tidligere har investeret i. Men i den nye fond inkluderes nu selve energiomstillingen (elektrificering og energisikkerhed) i form af ”energy storage”, altså systemer til lagring af elektricitet, som er en afgørende forudsætning for fortsat grøn omstilling. Hertil kommer også systemer i gadeplan til opladning af el-biler (EV-charging).

Redaptive er et amerikansk selskab, der blev stiftet i 2015. Selskabet yder lån til energi forbedringer og står desuden for installation og den efterfølgende operationelle service.

Selskabet udbyder to produkter – Energy as a Service (EaaS) og Data as a Service (DaaS) – til blandt andet store virksomheder og ejendomsselskaber, der varetager almindelig, langsigtet bygningsdrift i Nordamerika. EaaS udbyder projekter inden for HWAC, solceller, el- og vandsystemer, LED-retrofit mm, og DaaS optimerer energiforbruget og behandler data til ESG-rapportering af bygninger. Redaptives kunder tæller blandt andet 14 procent af Fortune 50 selskaber i USA.

”Med vores missionsrettede investeringer er målet at få vores kommercielle investeringer og vores filantropi til at gå hånd i hånd med en dobbelt bundlinje, der handler om både økonomisk afkast og filantropisk effekt. Med vores filantropiske spilleplade inden for det byggede miljø og vores fokus på klima og bæredygtighed er det oplagt at gå ind i investeringer, der handler om energieffektivisering”, siger investeringsdirektør Kenneth Lillelund Winther. 

Får hurtig effekt
Kenneth Lillelund Winther fremhæver, at missionsrettede investeringer i energieffektivisering relativt hurtig skaber en filantropisk effekt.

”Det er på en måde lavthængende frugter, fordi teknologien er velkendt, men samtidig kan det være svært for kommuner og virksomheder her og nu at få råd til at investere i energiforbedringer. Det er vigtigt for os at rykke på den korte bane med de teknologier, vi allerede kender, og som er velafprøvede. Samtidig vil vi også gerne med vores missionsrettede investeringer bidrage til at udvikle fremtidens løsninger. Det gør vi for eksempel med nogle af de andre missionsrettede investeringer vi har foretaget i f.eks. PropTech, hvor CO2 reduktionen kommer på lidt længere sigt”.

Også fremadrettet forventer Realdania, at der kommer flere missionsrettede investeringer, der handler om at effektivisere energiforbrug. 

”Det er et vigtigt element i den grønne omstilling, og der er stor efterspørgsel. Det er investeringer, som vi forventer leverer på begge bundlinjer. For eksempel ved vi, at vores første SUSI-investering fra 2020 har betydet en reduktion i CO2-udledning på 9.223 tons i 2022 for Realdanias investerede beløb”.

Læs også: Gode råd om energirenoveringer i den almene sektor

Det er et mål i Realdanias nuværende investeringsstrategi, at op mod fem procent af investeringsformuen skal være i missionsrettede investeringer inden 2026. Ved udgangen af 2022 var foreningen halvvejs i mål med dette. 

Det er investeringer, der både skal skabe et økonomisk afkast på niveau med andre investeringer og samtidig skal bidrage med effekt inden for foreningens filantropiske mål eller de verdensmål, som Realdanias arbejde spiller ind i, for eksempel mål 7 om bæredygtig energi og mål 13 om klimaindsats. Ifølge investeringsdirektøren er det vigtigt at investere missionsrettet i energieffektivisering, fordi det typisk relativt hurtigt kan have stor effekt.

- PiB

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

26.02.2024RIB Software

Sponseret

Ses vi til AEC Hackathon @ BLOXHUB 2024?

26.02.2024Installator.dk

Salget af gasfyr boomer - varmepumpe-salget i bund

23.02.2024Armadan A/S

Sponseret

Partnerskaber og nye løsninger i fokus for ny Head of Business Development

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

22.02.2024Installator.dk

Fokus på IT-udvikling har bragt elektro-virksomhed op i ny liga

22.02.2024Installator.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn