Sådan kan virksomheder spare på energiregningen

Rigtig mange virksomheder er presset af de stigende el- og gasregninger. Mange har svært ved at overskue den næste faktura.

Energistyrelsen har samlet en række energisparende tiltag, målrettet forskellige typer virksomheder og brancher. Foto: Arkivfoto.

Hvad kan man som virksomhed gøre, og hvilke muligheder er der for at få støtte og hjælp?

Rigtig mange virksomheder kan spare energi ved at energioptimere produktionsprocesser, opvarmning, belysning, ventilation, køling, bygninger osv. Virksomheder, som bruger gas i opvarmning eller produktion kan konvertere til en varmepumpe eller på anden vis elektrificere.

LÆS OGSÅ: Virksomhederne er hårdere ramt af prisstigninger end forbrugerne

Det er naturligvis også muligt at spare på energien ved at ændre adfærd i virksomheden eller skifte til moderne termostater. Bevidstheden om at spare på energien kan medføre mere hensigtsmæssige vaner, der reducerer energiomkostningerne. Digitale løsninger kan også hjælpe disse ændringer på vej, hvor eksempelvis digitale termostater kan indstilles til forskellige temperaturer på forskellige tidspunkter af døgnet.

Energistyrelsen har samlet en række energisparende tiltag, målrettet forskellige typer virksomheder og brancher. Det kræver installatører, håndværkere eller teknikere at gennemføre de fleste råd.

Erhvervspuljen
Erhvervspuljen giver danske virksomheder mulighed for at få tilskud til energieffektiviseringer og konverteringer fra gas- og oliefyr til varmepumper gennem Erhvervspuljen. Det er muligt at få op til 50 pct. i tilskud.

I 2022 er der fastlagt fem ansøgningsrunder. Næste ansøgningsrunde løber fra 30. august til 13. september.

LÆS OGSÅ: Månedens udfordring: Tillid og trivsel er nøglen til det gode sanitetssalg

Det er eksempelvis muligt at få tilskud til:

  • Udskiftning af kedel med en varmepumpe
  • Etablering af varmegenvinding
  • Forbedring af klimaskærm
  • Energioptimering af procesanlæg.

De fleste virksomheder gør brug af rådgivningsvirksomheder i forbindelse med ansøgningsprocessen.

Fradrag for elafgift
Det er muligt for momsregistrerede virksomheder (først fra 2023 for visse liberale erhverv) at få fradrag på elafgiften helt ned til EU’s minimumsniveau på 0,4 øre/kWh. Dermed behøver virksomheder ikke betale den fulde elafgift på 76,3 øre/kWh.

Fleksibelt elforbrug
Dansk Erhverv afholder 10. oktober webinar om, hvordan man som virksomhed kan få et mere fleksibelt elforbrug, der kan spare penge og bidrage til en ny indtægtskilde.

Afskrivningsregler for driftsmidler
Virksomheder kan afskrive driftsmidler med 25 pct. om året på deres saldo. Driftsmidler, der anskaffes inden udløbet af 2022, vil være omfattet af den særlige forhøjede afskrivningssats på 116 pct., som er den værdi, udgiften indgår med på afskrivningssaldoen. Den forhøjede afskrivningssaldo gælder som udgangspunkt for de fleste driftsmidler.

LÆS OGSÅ: Caverion opkøber CS electric A/S

Afskrivningsregler for bygninger
Virksomheder kan som udgangspunkt få afskrivninger på alle forbedringer og al vedligeholdelse, foretaget på bygninger. Energirenovering, udskiftning af vinduer, isolering mv. er dermed omfattet af afskrivningsreglerne.

Særlige afskrivningsregler for installation af solcelleanlæg
Virksomheder, som installerer solcelleanlæg, kan afskrive investeringen og dermed få en skattemæssig fordel. Den skattemæssige behandling af udgifter til anskaffelse af solcelleanlæg afhænger i første række af, om anlægget enten anbringes på jorden eller monteres på en bygning via et stativ. I så fald anses det nemlig for et driftsmiddel. Hvis anlægget derimod integreres i bygningen, anses det for en installation.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.06.2024Installator.dk

NRGi og Sampension vil investere i store solcellepark

24.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne har mistet sit største medlem

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle