Selv juleaften sparede vi på strømmen

Vi brugte markant mindre elektricitet denne juleaften end sidste år. I løbet af 2022 er danskernes elforbrug både faldet og blevet mere fleksibelt.

Vi brugte markant mindre elektricitet denne juleaften end sidste år. I løbet af 2022 er danskernes elforbrug både faldet og blevet mere fleksibelt. Foto: Arkivfoto..

Selv på den traditionsrige juleaften slog danskernes nye elvaner igennem i år. Det samlede elforbrug i Danmark den 24. december 2022 var ikke mindre end 15,6 procent lavere end på juleaftensdag i 2021. Det viser en foreløbig opgørelse fra Energinet.
Tallene viser ikke, om mange juleænder blev tilberedt udenfor på grillen – eller om risengrøden blev kogt færdig i høkasser. Men de underbygger en gennemgående ny tendens i danskernes elforbrug i 2022: Vi sparer på strømmen, og vi flytter en del af vores elforbrug fra de dyre timer til de billige. Altså for eksempel fra de klassiske madlavnings-timer først på aftenen til om natten.

Stort fald i de dyre timer
Danmarks samlede elforbrug den 24. december 2022 var på 93.793 MWh, mens det den 24. december 2021 var på 111.156 MWh. Og tilsyneladende var mange forbrugere helt klar over, hvornår strømmen var billig, og hvornår den var dyr i juleaftensdøgnet: I døgnets billigste timer fra 03.00 til 06.00 var elforbruget næsten det samme som 24. december 2021. Men i døgnets dyreste timer fra 17.00 til 20.00 var elforbruget mellem 19 og 24 procent lavere end på de samme timer i 2021.

Dermed matcher juleaftens-forbruget tendensen fra resten af 2022. For set over hele 2022 viser Energinets foreløbige opgørelse, at det høje prisniveau i 2022 har modvirket den generelle stigning i elforbruget, som skyldes den større elektrificering af samfundet. Det har medført et fald i det samlede elforbrug på cirka 2,5 procent i år - i modsætning til den historiske stigning sidste år på 5 procent.

Det samlede fald i elforbruget i 2022 skyldes især, at det private elforbrug er faldet med cirka 10 procent fra 2021. Elforbruget er særligt faldet blandt private forbrugere i de dyre dagtimer, og i mindre grad også i de billigere dagtimer og om natten. Det indikerer, at private forbrugere sparer på strømmen, særligt når prisen er høj.

Tilpasning til nyt energisystem
Når elkunder i Danmark flytter deres forbrug fra døgnets dyre timer til de billige, gavner det ikke kun deres egen privatøkonomi. Det hjælper også hele samfundet til bedre at håndtere fremtidens elsystem, hvor elektricitet ikke som tidligere bliver produceret, når der er brug for den, men kommer som vinden blæser, og som solen skinner.

”Når vi er mere fleksible med vores elforbrug, bidrager vi samtidig til at sikre en mere stabil elforsyning. Jo mere vi vænner os til at spare på strømmen eller udskyde og flytte vores behov for el, desto nemmere bliver det at tilpasse os et fremtidigt energisystem med en svingende elproduktion fra vind og sol. Og dermed kan vi accelerere den grønne omstilling og få mest mulig gavn af vores vedvarende energi”, siger seniorforretningsudvikler Jesper Kronborg Jensen fra Energinet.

Læs også: Seks tips til energibesparelser på arbejdspladsen

Samtidig med, at det private elforbrug er faldet, er der andre sektorer, hvor elforbruget stiger, fordi der sker en større elektrificering. Det gælder blandt andet i energiforsyningen, som i 2022 har haft en stigning i elforbruget på 8 procent. Det skyldes især, at fjernvarmesektoren fortsat udnytter muligheden for at producere varme, når elprisen er lav.

Det skal understreges, at opgørelsen af forbruget for 24. december 2022 er foreløbig. Erfaringer fra tidligere år viser dog, at usikkerheden er allerhøjest 5 procent. Så de endelige tal vil ikke ændre på den overordnede konklusion: At vi sparer på strømmen og er blevet fleksible i vores elforbrug – selv juleaften.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.06.2024Installator.dk

NRGi og Sampension vil investere i store solcellepark

24.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne har mistet sit største medlem

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle