Sensorer og IoT skal hjælpe beboere til adfærd med mere fokus på energi og ansvarlighed

En af landets store ejendomsforvaltere og rådgivningshuse satser på at hjælpe beboere til en adfærd med mere omtanke for miljøet. Det sker ved hjælp af sensorer og teknologiske løsninger. Der er stor interesse blandt både lejere og investorer for bæredygtighed, og installatører kan spille en nøglerolle som rådgivere.

"Det er fantastisk lærerigt, at vi har kunne sætte barren højt og prøve en lang række af de tilgængelige teknologier i én lejlighed. Her kan vi undersøge, hvordan de spiller sammen, og hvad der virker bedst, ikke mindst for beboerne i deres hverdag," siger Martin Hansen. Arkivfoto..

Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det. Små hvide sensorer diskret placeret i hvert rum og i brusenichen samt en skærm afslører dog, at noget er anderledes. Lejligheden på 118 m2 på en rolig sidegade på Frederiksberg er blevet moderniseret med tårnhøje grønne ambitioner.

Private husholdningers forbrug udgør ifølge en rapport fra Energistyrelsen fra 2021 63 procent af udledningerne fra dansk forbrug, og bygninger står for cirka 40 procent af det danske energiforbrug. En stor del af danskere bor i udlejningsejendomme, så det giver god mening at se nærmere på, hvordan beboere i lejeboliger kan bidrage til at reducere klima- og miljøaftrykket. Den udfordring har en af landets største forvalter af lejeboliger (og erhvervsbygninger, red.) DEAS taget op.

Læs også: Du kender IoT – men kender du også IoVT?

”Vi gransker mulighederne for at sænke energiforbruget i vores kunders ejendomme og skabe gode rammer for, at både beboere, andre brugere og de nære omgivelser trives og kan udfolde sig. Vi vil gerne gøre en forskel både fordi, det er det rigtige at gøre, og fordi vores kunder, nemlig ejendomsinvestorer, og vores kunders kunder nemlig beboerne i stigende grad efterspørger det”, fortæller senior manager Martin Hansen og tilføjer:

”Vi gennemførte for nylig en lejerundersøgelse, der konkluderer, at ni ud af ti lejere vægter bæredygtighed højt”.

Han er uddannet elektriker samt energiteknolog, fungerer som senior manager (teamchef) og er en del af DEAS’ bæredygtighedsafdeling, som består af to andre teams.

Digitale muligheder
Tilbage til den 118 m2 lejlighed på Frederiksberg. Boligens nye lejere får hjælp til at skabe et godt indeklima. Sensorer fra IoT-leverandøren EG i alle rum registrerer CO2-niveau, temperatur og luftfugtighed og viser på en skærm, hvis det fx er tid til at lufte ud eller skrue ned for varmen.

Til projektet har DEAS valgt:

• Rumsensorer fra EG, der måler CO2, temperatur samt luftfugtighed og visualiserer data med smileys på en skærm, der viser indeklimaet.
• Køkkener fra Stykka, der er bygget til at holde en livstid og som nemt kan vedligeholdes vedhjælp af en digital driftsplatform.
• Sensor fra Aguardio i badet, der nudger beboerne til kortere bade.
• Genanvendelse af vand fra bruser med løsning fra Green Flow. Vandet akkumuleres i en tank bag vaskemaskinen og bruges til at skylle ud i toilettet.
• Sensor fra Aguardio i toilettet registrerer, hvis toilettet løber med enten lyd eller anden notifikation og dermed mindsker vandspild.

"Beboernes adfærd er en helt afgørende faktor, når man skal mindske den enkelte lejligheds CO2-aftryk i større beboelsesejendomme. Med projektet sikrer vi, at beboerne får de rette informationer, så de nudges til at træffe de bedste valg til gavn for både indeklima, energiforbrug og i sidste ende klimaet," siger Senior Sales Executive Rasmus Gorm Pedersen, EG.
Køkkenet i lejligheden er opdateret i samarbejde med møbelproducenten Stykka, der producerer køkkener med lang levetid. Hvert enkelt element er designet til at kunne skilles ad, så alle dele kan repareres og udskiftes, uden at hele elementet skal genbestilles.

En sensor i brusenichen holder desuden øje med badetider og nudger dermed beboerne til kortere bade.

"Det er fantastisk lærerigt, at vi har kunne sætte barren højt og prøve en lang række af de tilgængelige teknologier i én lejlighed. Her kan vi undersøge, hvordan de spiller sammen, og hvad der virker bedst, ikke mindst for beboerne i deres hverdag," siger Martin Hansen og supplerer:

”Digitale værktøjer som sensorer og internet of things er centrale virkemidler, når vi vil fremme en brug af bygninger med større fokus på ansvarlighed og resurser. Der bliver udviklet mange brugervenlige og åbne ’pakkeløsninger’ fra leverandører som for eksempel EG i øjeblikket, der tilbyder gode API’er (integrationsgrænseflader, red.). Så det bliver lettere og lettere at integrere forskellige løsninger med hinanden. Jeg mener, at elinstallatører har gode forudsætninger for at kunne spille en stor rolle som integrator og installatør af digitale løsninger til vores adfærd i bygninger”.

Nyudviklede løsninger
De valgte tiltag er etableret med helt nyudviklede produkter på markedet. Sparring og et konstruktivt samarbejde mellem DEAS og leverandørerne af de nye løsninger har derfor været helt afgørende i den korte renoveringsperiode, fra lejligheden stod tom, til de nye beoerne skulle have nøglen.

Om DEAS

DEAS er Danmarks førende ejendomsforvalter og rådgivningshus med aktiviteter i hele landet. DEAS forvalter en ejendomsportefølje på mere end 2.600 erhvervs- og boligejendomme, som hovedsagelig ejes af institutionelle investorer, private investorer samt ejer- og andelsboligforeninger med sammenlagt mere end 72.000 lejemål. Det er en position, der forpligter på den grønne dagsorden. Siden Group CEO Rikke Lykke efter sin tiltrædelse i august 2021 satte yderligere skub i arbejdet med miljømæssig og social ansvarlighed, er DEAS’ afdeling for Sustainability vokset med mere end 50 procent. Afdelingen arbejder med at identificere og udføre energirenoveringer, indeklimaoptimeringer og mange andre udviklingsprojekter og består af 25 eksperter, der bistår institutionelle investorer, som de danske pensionsselskaber, samt private investorer og andelsbolig- og ejerforeninger.

"Vi har mødt en kæmpe lyst fra vores samarbejdspartnere til at få dette til at lykkes, og sammen har vi tilpasset produkterne, så de passer til de krav og vilkår, der er, når vi renoverer lejeboliger. Vi har været udfordret af lange leverancetider på nogle komponenter og af strikse GDPR-regler om brug af beboernes data. Men vi har i fællesskab fået løst udfordringerne", siger Martin Hansen.

Han tilføjer, at DEAS arbejder med en lang række andre tiltag som for eksempel:

• Klimatilpasning med for eksempel alarmer, der sladrer når vand løber over en defineret grænseværdi.
• Affaldshåndtering.
• Ventilationsanlæg med genbrug af eksisterende kabler, skakter etcetera.
• CTS-optimering.
• Materialer med mindre energiforbrug samt genbrug af armaturer, belysning etcetera.
• DNGB-certificering af bygninger.
• Biodiversitet i grønne områder omkring bygninger.
• Pakkebokse til modtagelse af e-handelspakker.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energioptimering januar 2023

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

16.05.2024Installator.dk

Boligejerne overvurderer den energimæssige stand af deres bolig

09.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn