Sikkerheden i servicevogne er fortsat lav

Selv om nyere kollisionstests viser, at sikkerheden i servicevogne er lav, skal de stadig ikke leve op til de samme sikkerhedskrav som personbiler i EU.

Flere nye modeller af servicevogne og pickupper vil fremover blive kollisionstestet af Euro NCAP, oplyser FDM. Foto: Euro NCAP. .

Når det gælder sikkerheden i servicevogne, er der stadig lang vej, før standarden når op på niveau med personbiler. FDM advarede således i 2012 om store sikkerhedsmangler i servicevogne. Baggrunden var, at flere af de testede mærker kun opnåede to og tre stjerner ud af fem i den private europæiske testorganisation Euro NCAP’s kollisionstests. Det ligger langt fra den standard, som nyere personbiler opnår.

”Der er stor forskel på sikkerheden i servicevogne, så derfor er det vigtigt, at man ser sig godt for, når man køber en ny”, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør hos FDM. Foto: Privat. .

”Producenterne af disse biler bør tage testresultaterne meget alvorligt og overveje, hvad de kan gøre for at højne sikkerheden. Samtidig bør man også se på, om lovgivningen er god nok i forhold til sikkerhedsudstyr for disse biler”, sagde FDM’s sikkerhedsrepræsentant i Euro NCAP og bilteknisk redaktør på FDM’s magasin Motor Søren W. Rasmussen i 2012.

FDM og Euro NCAP opfordrede derfor forrige år politikerne til at se nærmere på sikkerhedskravene til servicevogne, der varetages på EU-niveau. Som reglerne er i dag, skal de ikke leve op til de samme sikkerhedsstandarder som personbiler for at blive godkendt til salg i EU.

Læs også: Andre bestemmer dit valg af servicevogn

Selv om der ifølge Berlingske Business helt tilbage i 1998 blev truffet en EU-beslutning om, at godkendelsestesten for servicevogne skulle ses efter i sømmene inden for to år, er der intet sket. Men noget tyder på, at EU-lovgiverne er begyndt at røre på sig. Ifølge Søren W. Rasmussen foreligger der nu en tidsplan for, hvornår en skærpelse skal træde i kraft i EU. Men det ligger altså ikke lige om hjørnet.

Flere servicevogne får udskridningskontrol

Et anden teknologi, der kan bidrage til at gøre servicevognene mere sikre, er Electronic Stability Control-systemet (ESC), der modvirker udskridning i glat føre eller ved opbremsning. Det er standard i personbiler og har bevist sin effektivitet i praksis med hensyn til at nedbringe antallet af tilskadekomne i trafikken. ESC er ikke lovpligtigt i servicevogne, men flere nyere modeller har systemet, oplyser bilteknisk redaktør Søren W. Rasmussen fra FDM. 

Kun Ford Transit er testet
Indtil nu er det kun en af de tre mest solgte servicevogne i Danmark, som er blevet testet af Euro NCAP. Ford Transit Connect, der foreløbig er den mest solgte servicevogn i Danmark i år, fik topkarakteren fem stjerner og beviser dermed, at det er muligt at konstruere servicevogne med høj sikkerhed. Nummer to og tre på bestsellerlisten, VW Transporter og Mercedes-Benz Sprinter, er endnu ikke blevet kollisionstestet af Euro NCAP, men det bliver de nye modeller, fortæller Søren W. Rasmussen.

Grunden til, at Euro NCAP først i de senere år er begyndt at teste servicevogne, skyldes, at ressourcerne har været små i testorganisationen, og at fokus har ligget på at gøre personbilerne mere sikre, da de udgør den suverænt største andel på vejene.
”Man kan jo ikke gøre hele verden bedre på en gang”, siger Søren W. Rasmussen. 

Læs også: Kør grønt - og spar tyve procent på brændstof

Renault Trafic skrabede bunden
I 2012 testede Euro NCAP desuden Hyundai H1 og Fiat Scudo, der begge opnåede tre stjerner, mens Renault Trafic skrabede bunden med kun to sikkerhedsstjerner. Fiat Scudo er identisk med Peugeot Expert og Citroën Jumpy, mens Renault Trafic er identisk med Opel Vivaro og Nissan Primastar.

”Der er stor forskel på sikkerheden i servicevogne, så derfor er det vigtigt, at man ser sig godt for, når man køber en ny”, lyder rådet fra Søren W. Rasmussen.
Den store forskel i testresultaterne om, at nogle servicevogne er bygget til eksempelvis det asiatiske marked, hvor standarden er lavere end i EU. Af nyere modeller gælder det for eksempel for Nissan NV200, fortæller Søren W. Rasmussen. 

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Ny Group CEO for tic elkas/Eegholm-gruppen

31.05.2024Installator.dk

Stark har succes med udlejning af fuldt udrustede varebiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning