Skræm tyvene væk og spar penge på elregningen

Indbrudsniveauet i Danmark er inde i en positiv udvikling, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men vi går nu ind i den mørke tid, der er højsæson for indbrudstyve. Samtidig opfordres danskerne til at skrue ned for lyset for at spare på energien. Med sensorstyret lys er det muligt både at skræmme indbrudstyvene væk og mindske elregningen, lyder rådet fra Bo trygt.

Forskning viser, at den rette belysning reducerer risikoen for indbrud. Foto: Nabohjælp..

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev anmeldt knap 3 pct. færre indbrud i 3. kvartal 2022 sammenlignet med samme periode sidste år. Konkret blev der på landsplan anmeldt 3.819 indbrud i private hjem i 3. kvartal 2022, mens tallet året før lød på 3.928 indbrud.

Hos Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, opfordrer man trods den positive udvikling til skærpet opmærksomhed omkring indbrudsforebyggelse.

Læs også: Sønderjyske byer får 22 tv-overvågningskameraer

"Vi har i de senere år oplevet et markant fald i antallet af indbrud i Danmark – godt hjulpet af mere hjemmearbejde under corona. Nu hvor mange er vendt fysisk tilbage på arbejdspladsen, så de er mindre hjemme, kunne man godt forvente en stigning i antallet af indbrud. Det er ikke sket, og det er rigtig positivt", siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt.

Fakta og gode råd om sensorstyret lys til forebyggelse af indbrud

Huse med sensorstyret, udendørs belysning har tre gange færre indbrud end boliger uden indbrudssikring.

Man kan vælge mellem flere forskellige typer af sensorstyret lys. Tidsindstillede sensorer, der tænder lyset, når det bliver mørkt, og lamper med sensor, der tænder ved bevægelse. Bo trygt anbefaler lamper med bevægelsessensor, da der er større chancer for, at andre vil opdage en tyv, når lyset pludselig tændes.

Placér lamperne, så indgange som døre og indkørsler bliver oplyst, når nogen nærmer sig. Det er også en god ide at placere lamper tæt ved terrassedøre eller vinduer, som ligger bag huset. Her er det vigtigt, at fx dine naboer kan se, når lamperne lyser, så de bliver opmærksomme, hvis de pludselig tænder, mens du ikke er hjemme.

Du kan købe udendørs lamper med sensor i blandt andet byggemarkeder, lampe- og elektrikerforretninger samt netbutikker.

Se flere gode råd mod indbrud.

Brug lys til at holde tyven væk
Den positive udvikling kan dog blive sat over styr, fordi energikrisen får mange til at skrue ned for lyset. Derfor er der brug for ekstra opmærksomhed på indbrudsforebyggelse, påpeger Britt Wendelboe:

"God belysning kan øge trygheden og mindske risikoen for indbrud. Vi går ind i en tid med mange mørke timer i døgnet, særligt i år, hvor vi alle opfordres til at spare på strømmen. Heldigvis er der flere ting, man kan gøre som boligejer for at indbrudssikre sit hus, uden at elregningen ryger i vejret". 
Forskning viser, at den rette belysning reducerer risikoen for indbrud. Dog står Danmark midt i en energikrise, hvor elpriserne stiger, og vi alle skal spare på strømmen. Med en lille investering kan vi imidlertid både spare penge på elregningen og skræmme indbrudstyve væk:

"Indbrudstyve vil gerne undgå at blive set, og det risikerer de, hvis lyset er tændt eller pludselig tænder, når de lister sig hen til et hus. Den bedste løsning er sensorstyret lys, der tænder ved bevægelse. Så kan vi stadig få lys, når vi kommer hjem og for eksempel skal have indkøb ud af bilen, og der er større chance for, at en tyv vil blive opdaget. Samtidig er det billigere, end hvis lyset konstant står tændt", siger Britt Wendelboe.

Et regneeksempel

Har du fire udendørs lamper (som boligen på billedet), der er tændt konstant hver dag fra kl. 17-21 (det vil sige fire timer i døgnet) de næste fire mørke måneder, vil du med de nuværende elpriser skulle betale i omegnen af 90 kr.

Installerer du i stedet sensorstyret lys, så lamperne kun lyser, når nogen færdes uden for huset, vil lyset være tændt omkring 1 time i døgnet. Det vil med de nuværende elpriser resultere i et elforbrug på omkring 25 kr. for de fire måneder (eller 122 dage) – altså vil du med sensorstyret lys fremfor konstant tændt lys opnå en besparelse på cirka 65 kr. i perioden. Ved at oplyse din bolig med tænd/sluk-lys, vil du samtidig sikre din bolig bedre mod indbrud.

Køb eventuelt en sensor, som kan tilsluttes de lamper, du allerede har udenfor. En bevægelsessensor kan købes for omkring 200 kr. + installation.

Læs mere om sensorstyret lys både udendørs og indendørs.

Udendørs lys med sensor
En engelsk undersøgelse fastslår, at skal man kun gøre én ting for at sikre sit hus bedre mod indbrud, så skal man installere udendørs lys med sensor. I 2021 havde 46 procent af de danske husejere installeret sensorstyret lys.

"I denne tid hører vi om flere kommuner, der planlægger at spare på belysningen også i boligkvarterer. Derfor må vi være kreative og effektive omkring udendørsbelysningen ved vores boliger, for lys er med til at skabe tryghed i et boligkvarter", siger Britt Wendelboe.

"Og så kan vi ikke komme uden om betydningen af godt naboskab. En opmærksom nabo er vigtig i både de mørke og lyse timer, men særligt nu når vi skruer ned for lyset, kan vi med fordel skrue op for nabohjælpen. Skab liv i nabolaget, hold øje med hinandens boliger, og del jeres viden med naboerne, for eksempel via Nabohjælps app, hvis I ser noget mistænkeligt", tilføjer hun.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sikring & overvågning 2022

Relateret indhold

18.06.2024Installator.dk

Borgere skal have andel af grøn gevinst

18.06.2024Installator.dk

Jobindex: Drop kravet om motiverede ansøgninger

28.05.2024Avidenz A/S

Sponseret

Skab trivsel og udvikling gennem arbejdsmiljøet

22.05.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Tag hul på fremtiden - Oplev vores banebrydende Mobile Wallet adgangsløsning

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Har du styr på dine gæster?

26.04.2024Armadan A/S

Sponseret

Armadan opretter afdeling for passiv brandsikring

25.04.2024Installator.dk

Dansk leverandør af virksomhedssikkerhed solgt til svensk selskab

Jobmarked

Se alle

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Herning/virtuelt

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

15.08.2024

Tid

13:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning