Skræm tyvene væk og spar penge på elregningen

Indbrudsniveauet i Danmark er inde i en positiv udvikling, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men vi går nu ind i den mørke tid, der er højsæson for indbrudstyve. Samtidig opfordres danskerne til at skrue ned for lyset for at spare på energien. Med sensorstyret lys er det muligt både at skræmme indbrudstyvene væk og mindske elregningen, lyder rådet fra Bo trygt.

Forskning viser, at den rette belysning reducerer risikoen for indbrud. Foto: Nabohjælp..

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev anmeldt knap 3 pct. færre indbrud i 3. kvartal 2022 sammenlignet med samme periode sidste år. Konkret blev der på landsplan anmeldt 3.819 indbrud i private hjem i 3. kvartal 2022, mens tallet året før lød på 3.928 indbrud.

Hos Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, opfordrer man trods den positive udvikling til skærpet opmærksomhed omkring indbrudsforebyggelse.

Læs også: Sønderjyske byer får 22 tv-overvågningskameraer

"Vi har i de senere år oplevet et markant fald i antallet af indbrud i Danmark – godt hjulpet af mere hjemmearbejde under corona. Nu hvor mange er vendt fysisk tilbage på arbejdspladsen, så de er mindre hjemme, kunne man godt forvente en stigning i antallet af indbrud. Det er ikke sket, og det er rigtig positivt", siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt.

Fakta og gode råd om sensorstyret lys til forebyggelse af indbrud

Huse med sensorstyret, udendørs belysning har tre gange færre indbrud end boliger uden indbrudssikring.

Man kan vælge mellem flere forskellige typer af sensorstyret lys. Tidsindstillede sensorer, der tænder lyset, når det bliver mørkt, og lamper med sensor, der tænder ved bevægelse. Bo trygt anbefaler lamper med bevægelsessensor, da der er større chancer for, at andre vil opdage en tyv, når lyset pludselig tændes.

Placér lamperne, så indgange som døre og indkørsler bliver oplyst, når nogen nærmer sig. Det er også en god ide at placere lamper tæt ved terrassedøre eller vinduer, som ligger bag huset. Her er det vigtigt, at fx dine naboer kan se, når lamperne lyser, så de bliver opmærksomme, hvis de pludselig tænder, mens du ikke er hjemme.

Du kan købe udendørs lamper med sensor i blandt andet byggemarkeder, lampe- og elektrikerforretninger samt netbutikker.

Se flere gode råd mod indbrud.

Brug lys til at holde tyven væk
Den positive udvikling kan dog blive sat over styr, fordi energikrisen får mange til at skrue ned for lyset. Derfor er der brug for ekstra opmærksomhed på indbrudsforebyggelse, påpeger Britt Wendelboe:

"God belysning kan øge trygheden og mindske risikoen for indbrud. Vi går ind i en tid med mange mørke timer i døgnet, særligt i år, hvor vi alle opfordres til at spare på strømmen. Heldigvis er der flere ting, man kan gøre som boligejer for at indbrudssikre sit hus, uden at elregningen ryger i vejret". 
Forskning viser, at den rette belysning reducerer risikoen for indbrud. Dog står Danmark midt i en energikrise, hvor elpriserne stiger, og vi alle skal spare på strømmen. Med en lille investering kan vi imidlertid både spare penge på elregningen og skræmme indbrudstyve væk:

"Indbrudstyve vil gerne undgå at blive set, og det risikerer de, hvis lyset er tændt eller pludselig tænder, når de lister sig hen til et hus. Den bedste løsning er sensorstyret lys, der tænder ved bevægelse. Så kan vi stadig få lys, når vi kommer hjem og for eksempel skal have indkøb ud af bilen, og der er større chance for, at en tyv vil blive opdaget. Samtidig er det billigere, end hvis lyset konstant står tændt", siger Britt Wendelboe.

Et regneeksempel

Har du fire udendørs lamper (som boligen på billedet), der er tændt konstant hver dag fra kl. 17-21 (det vil sige fire timer i døgnet) de næste fire mørke måneder, vil du med de nuværende elpriser skulle betale i omegnen af 90 kr.

Installerer du i stedet sensorstyret lys, så lamperne kun lyser, når nogen færdes uden for huset, vil lyset være tændt omkring 1 time i døgnet. Det vil med de nuværende elpriser resultere i et elforbrug på omkring 25 kr. for de fire måneder (eller 122 dage) – altså vil du med sensorstyret lys fremfor konstant tændt lys opnå en besparelse på cirka 65 kr. i perioden. Ved at oplyse din bolig med tænd/sluk-lys, vil du samtidig sikre din bolig bedre mod indbrud.

Køb eventuelt en sensor, som kan tilsluttes de lamper, du allerede har udenfor. En bevægelsessensor kan købes for omkring 200 kr. + installation.

Læs mere om sensorstyret lys både udendørs og indendørs.

Udendørs lys med sensor
En engelsk undersøgelse fastslår, at skal man kun gøre én ting for at sikre sit hus bedre mod indbrud, så skal man installere udendørs lys med sensor. I 2021 havde 46 procent af de danske husejere installeret sensorstyret lys.

"I denne tid hører vi om flere kommuner, der planlægger at spare på belysningen også i boligkvarterer. Derfor må vi være kreative og effektive omkring udendørsbelysningen ved vores boliger, for lys er med til at skabe tryghed i et boligkvarter", siger Britt Wendelboe.

"Og så kan vi ikke komme uden om betydningen af godt naboskab. En opmærksom nabo er vigtig i både de mørke og lyse timer, men særligt nu når vi skruer ned for lyset, kan vi med fordel skrue op for nabohjælpen. Skab liv i nabolaget, hold øje med hinandens boliger, og del jeres viden med naboerne, for eksempel via Nabohjælps app, hvis I ser noget mistænkeligt", tilføjer hun.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sikring & overvågning 2022

Relateret indhold

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nu kan arbejdstøjet selv ringe efter hjælp!

05.04.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Opsigtsvækkende nyheder præsenteres på Birmingham Security Expo 2024

05.04.2024Installator.dk

Boom i brandtjek for etageboliger - og det vrimler med fejl

26.03.2024Avidenz A/S

Sponseret

Digitaliser arbejdsmiljøet, og spar tid

07.03.2024Installator.dk

Brandlukninger – det behøver ikke at være så svært

07.03.2024Installator.dk

Bravida opkøber sikringsaktiviteter fra Nordisk Sikring

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København