Sol og vind skal firedobles på kun 8 år

De seneste 40 år har vi i Danmark indpasset 7 GW vind og sol i elsystemet. På blot 8 år skal vi firedoble det tal. En kæmpe opgave, som presser elsystemet.

Energinet og de lokale elnetselskaber har travlt med at fremtidssikre henholdsvis eltransmissionsnettet og distributionsnettet. Foto: Arkivfoto.

Folketinget har sat voldsom fart på udbygningen af grøn energi – både for at få mere klimavenlig el, gas og varme og for at sikre uafhængighed af energi fra Rusland. 

Det kræver et stærkt fokus på fire primære dilemmaer:

  1. Elnettet skal vendes på hovedet. Den grønne strøm vil blive lavet på havet eller i egne af landet, hvor elforbruget er lille og ikke kan opsluge produktionen. Her blev elnettet oprindeligt bygget til at forsyne få borgere og ikke transportere store mængder strøm væk.
  2. Det tager ofte længere tid at lave nye højspændingsforbindelser, der kan transportere strømmen rundt i landet, end det tager på en bar mark at opstille fx en solcellepark, der kan producere det samme som store kraftværker.
  3. Langt det meste af vores strøm vil om få år komme fra vind og sol, og der vil være stor spredning mellem produktion og forbrug – både over geografi og tid. Vores elforbrug skal blive mere fleksibelt - der skal konstant kunne skrues op og ned for at vi kan opretholde balancen i elsystemet.
  4. Forsyningssikkerheden skal sikres på helt nye måder. Vindmøller og solceller er opbygget på helt andre måder end traditionelle kraftværker. De har ikke samme stabiliserende effekt overfor fx kortslutninger og fejl. Der skal tænkes helt nyt, for at små fejl ikke bliver til store strømafbrud.

LÆS OGSÅ: Uponor fremmer den grønne omstilling i Danmark

Hvad gør Energinet for at udbygge elnettet?

Energinet og de lokale elnetselskaber har travlt med at fremtidssikre henholdsvis eltransmissionsnettet (elnettets motorveje) og distributionsnettet (elnettets landeveje og byveje). Herunder er nogle af de ting, Energinet gør for at Danmark kan nå sine meget ambitiøse mål om meget mere vind og sol.

  • Investerer 30 milliarder kroner i udbygning af el- og gastransmissionsnettene over de næste fem år. 25 milliarder kroner går til fremtidssikring af eltransmissionsnettet, 5 milliarder kroner går til gastransmissionsnettet.
  • Opgaver for 10 milliarder kroner udliciteres til eksterne leverandører, som rundt om i landet skal levere ”nøglefærdige” højspændingsstationer, elforbindelser mv. Energinet standardiserer og effektiviserer udbygning af eltransmissionsnettet, blandt andet fordi en stor del af elnettet netop i disse år når sin levetid og skal udskiftes for fortsat at være sikkert og stabilt.
  • Har en langsigtet udviklingsplan med over 300 el- og gasprojekter, som skal fremtidssikre Danmark.
  • Vi opdaterer løbende et Kapacitetskort med informationer om mere end 1000 knudepunkter i elnettet, så opstillere af eksempelvis nye solcelleparker og vindmøller kan se, hvor elnettet allerede nu har plads til nye anlæg, så den grønne omstilling kan ske hurtigt og effektivt, og det eksisterende elnet udnyttes mest muligt.
  • Fremtidssikrer og moderniserer tariffer, tilslutningsbetalinger mv., så de passer til et grønt energisystem med store mængder ny, fluktuerende energi. Forbrugere og producenters betaling for at Energinet driver og udvikler elnettet skal også i fremtiden være fair og omkostningsægte. Forbrugere og producenter skal have nye incitamenter til at placere elanlæg således, at det minimerer udbygninger af det kollektive elnet. Det skal også sikres, at tarifferne ikke står i vejen for at bruge strøm, når der er rigeligt af den.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle