Solcelle-installationer skaber uenighed

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er det fuldt lovligt, at danskerne selv klarer hele monteringen af solcelleanlæg - på nær selve tilslutningen til el-nettet. Tekniq mener at installatøren skal være med i hele installations-fasen.

Sidst i september inviterede Tekniq repræsentanter fra Sikkerhedsstyrelsen til solcelledemonstration på Teknologisk Institut. Her viste seniorkonsulent Ivan Katic fra instituttet, hvad der kan gå galt ved monteringen af solcelleanlæg. Foto: Jens Panduro..

En del af de mange solcelleanlæg som sælges i øjeblikket er ”gør det selv-løsninger”, som ifølge Sikkerhedsstyrelsen lovligt kan installeres af ganske almindelige danskere, hvis blot en installatør slutter inverteren til forsyningsnettet. Den procedure finder Tekniq for risikabel, og organisationen argumenterer for, at Sikkerhedsstyrelsen fortolker loven forkert, når den tillader hjemmegjorte løsninger.

Ifølge Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling i Tekniq, bør der være en autoriseret installatør med i hele installationsprocessen.

”Selvom man køber solcelleanlægget som et samlet produkt, vil man næsten altid skulle klippe i et kabel. Det vil ske enten for at trække kabler gennem et boret hul i væggen eller i taget. Du kan ikke komme fra taget med kabler til der, hvor du har din eltavle, uden at du går gennem etageadskillelser eller vægge. Hvis man håndterer et kabel uhensigtsmæssigt, kan man få et stød, der kan være dødeligt, ” siger Christian Jarby, chef for teknisk afdeling i Tekniq.

Fejlinstallationer koster dyrt
Den største risiko ved hjemmeinstallerede solcelleanlæg er dog, ifølge Tekniq, at der bliver lavet en forkert kobling med kablerne. Det medfører, enten at anlægget ikke producerer så meget strøm, som det er i stand til, eller at der kommer alt for høje spændinger.

Hvem har ansvaret for fejl?

Ved tilslutningen af en solcelleinstallation, som en autoriseret elinstallatørvirksomhed ikke selv har udført, påtager virksomheden sig ikke som udgangspunkt ansvaret forkvaliteten af solcelleinstallationen iøvrigt.

Men hvis en elinstallatør eller hans personale under sit arbejde med tilslutningen konstaterer fejl eller mangler (herunder isolationsfejl) ved anlægget og ikke afhjælper disse, skal han gøre ejeren (brugeren) bekendt med disse og med den fare og det ansvar, som er forbundet med ikke at lade fejl eller mangler afhjælpe.

Sikkerhedsstyrelsen har ikke kendskab til ulykker med solceller i Danmark.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Der kan også opstå problemer, hvis man ikke har fastgjort kablerne sikkert bag solcellepanelet. De kan med tiden blive revet løs af vind og vejr, så isoleringen langsomt bliver gnavet over. Hvis det sker, kan der opstå kontakt mellem lederne i kablet. Det kan i værste tilfælde forårsage brand.

Sikkerhedsstyrelsen ser ikke problemet
Sikkerhedsstyrelsen er i øjeblikket i gang med at tilse en stikprøve på 400 solcelleanlæg, og ifølge kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Martin Kastoft Nielsen giver resultaterne ikke grund til at ændre på Sikkerhedsstyrelsens fortolkning af de nuværende regler.

”De foreløbige resultater viser, at langt de fleste vælger enten at bruge autoriserede elinstallatører eller en professionel virksomhed til at sætte solcelleanlæg op, og at sikkerhedsniveauet i øvrigt er fornuftigt. Det bekræftes også af, at vi ikke har kendskab til nogle uheld med solceller i Danmark,” siger Martin Kastoft Nielsen.

Han understreger dog, at Sikkerhedsstyrelsen følger udviklingen og er klar til at reagere, hvis der opstår alvorlige problemer på området.

Tekniq melder, at organisationen ikke forstår, hvorfor man skal vente på farlige situationer, før reglerne ændres.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Mere ekstremt vejr: Sådan sikrer virksomheder sig

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

05.12.2024Installator.dk

SMVdanmark går i luften med helt nyt forsikringstilbud

05.12.2024Installator.dk

Ny kommerciel direktør til Ahlsell

04.12.2024Installator.dk

Hans Grohe klar med EPD´er på flere produkter

03.12.2024Installator.dk

Krav om legitimation fra årsskiftet

03.12.2024SCANGRIP A/S

Sponseret

Har du brug for en ny arbejdslampe? Her er 4 ting, du skal overveje

03.12.2024Frese A/S

Sponseret

Vexve styrker sin førende position indenfor ventiler

03.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Vind AO julebajser

02.12.2024Installator.dk

Nu kan yderligere 170.000 boliger få tilskud til grøn renovering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Teknisk videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

12.12.2024

Tid

08:00

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
CTS-anlæg - i teori og praksis

Tag med på en effektiv kursusdag, der sætter fokus på optimal drift og styring.

Dato

12.12.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg