Solcelle-installationer skaber uenighed

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er det fuldt lovligt, at danskerne selv klarer hele monteringen af solcelleanlæg - på nær selve tilslutningen til el-nettet. Tekniq mener at installatøren skal være med i hele installations-fasen.

Sidst i september inviterede Tekniq repræsentanter fra Sikkerhedsstyrelsen til solcelledemonstration på Teknologisk Institut. Her viste seniorkonsulent Ivan Katic fra instituttet, hvad der kan gå galt ved monteringen af solcelleanlæg. Foto: Jens Panduro..

En del af de mange solcelleanlæg som sælges i øjeblikket er ”gør det selv-løsninger”, som ifølge Sikkerhedsstyrelsen lovligt kan installeres af ganske almindelige danskere, hvis blot en installatør slutter inverteren til forsyningsnettet. Den procedure finder Tekniq for risikabel, og organisationen argumenterer for, at Sikkerhedsstyrelsen fortolker loven forkert, når den tillader hjemmegjorte løsninger.

Ifølge Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling i Tekniq, bør der være en autoriseret installatør med i hele installationsprocessen.

”Selvom man køber solcelleanlægget som et samlet produkt, vil man næsten altid skulle klippe i et kabel. Det vil ske enten for at trække kabler gennem et boret hul i væggen eller i taget. Du kan ikke komme fra taget med kabler til der, hvor du har din eltavle, uden at du går gennem etageadskillelser eller vægge. Hvis man håndterer et kabel uhensigtsmæssigt, kan man få et stød, der kan være dødeligt, ” siger Christian Jarby, chef for teknisk afdeling i Tekniq.

Fejlinstallationer koster dyrt
Den største risiko ved hjemmeinstallerede solcelleanlæg er dog, ifølge Tekniq, at der bliver lavet en forkert kobling med kablerne. Det medfører, enten at anlægget ikke producerer så meget strøm, som det er i stand til, eller at der kommer alt for høje spændinger.

Hvem har ansvaret for fejl?

Ved tilslutningen af en solcelleinstallation, som en autoriseret elinstallatørvirksomhed ikke selv har udført, påtager virksomheden sig ikke som udgangspunkt ansvaret forkvaliteten af solcelleinstallationen iøvrigt.

Men hvis en elinstallatør eller hans personale under sit arbejde med tilslutningen konstaterer fejl eller mangler (herunder isolationsfejl) ved anlægget og ikke afhjælper disse, skal han gøre ejeren (brugeren) bekendt med disse og med den fare og det ansvar, som er forbundet med ikke at lade fejl eller mangler afhjælpe.

Sikkerhedsstyrelsen har ikke kendskab til ulykker med solceller i Danmark.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Der kan også opstå problemer, hvis man ikke har fastgjort kablerne sikkert bag solcellepanelet. De kan med tiden blive revet løs af vind og vejr, så isoleringen langsomt bliver gnavet over. Hvis det sker, kan der opstå kontakt mellem lederne i kablet. Det kan i værste tilfælde forårsage brand.

Sikkerhedsstyrelsen ser ikke problemet
Sikkerhedsstyrelsen er i øjeblikket i gang med at tilse en stikprøve på 400 solcelleanlæg, og ifølge kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Martin Kastoft Nielsen giver resultaterne ikke grund til at ændre på Sikkerhedsstyrelsens fortolkning af de nuværende regler.

”De foreløbige resultater viser, at langt de fleste vælger enten at bruge autoriserede elinstallatører eller en professionel virksomhed til at sætte solcelleanlæg op, og at sikkerhedsniveauet i øvrigt er fornuftigt. Det bekræftes også af, at vi ikke har kendskab til nogle uheld med solceller i Danmark,” siger Martin Kastoft Nielsen.

Han understreger dog, at Sikkerhedsstyrelsen følger udviklingen og er klar til at reagere, hvis der opstår alvorlige problemer på området.

Tekniq melder, at organisationen ikke forstår, hvorfor man skal vente på farlige situationer, før reglerne ændres.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

17.07.2024RIB Software

Sponseret

Kombiner modeller i RIB Projekt!

24.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

tic elkas/Eegholm-gruppen udpeger to nye bestyrelsesmedlemmer

19.06.2024RIB Software

Sponseret

Sådan undgår du, at din digital aflevering bliver en omkostning - Her er tre gode råd!

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle