Solcellebranchen frygter halvering

Solcellebranchen er lige nu præget af sortsyn og man frygter, at antallet af medarbejdere i branchen bliver mere end halveret i løbet af 2013. Dansk Solcelleforening mener dog, at der stadig er enkelte muligheder for at tjene penge på markedet.

Der er ikke noget at smile af for solcelle-virksomhederne i øjeblikket. Forringede vilkår for installation af solceller har ramt virksomhederne i branchen hårdt. Markedet er dødt, og Dansk Solcelleforening frygter et kæmpe tab af arbejdspladser i branchen..

I 2012 gik det rasende stærkt i solcellebranchen og antallet af installerede anlæg blev mangedoblet. Men i 2013 har telefonerne været anderledes stille i de virksomheder, der lever af salg og montering af solcelleanlæg.

<p>”Vi har fyret fire mand. Det er en konsekvens af, at der ikke er noget marked længere”</p>

Torben Hedegaard, indehaver af elinstallationsvirksomheden Torben Hedegaard ApS

En række lovændringer på kort tid har betydet, at både privat- og erhvervsmarkedet har tabt pusten fuldstændigt. Blandt andet er støtten til nye solcelleejere sænket til 60 øre per kilowatt, og det er ikke længere muligt at få støtte til anlæg på over 6 kilowatt på mark eller tagflader.

Samtidig er der sat et samlet loft for solcelleudbygningen på 20 megawatt om året, hvilket reelt betyder, at den danske solcellebranche skal leve af et marked, der svarer til seks procent af markedet i 2012.

Læs også: Solceller bliver tynde som folie og falder i pris

De forringede vilkår kan mærkes i branchen, hvor der i 2012, var beskæftiget godt 4.800 danskere ifølge en rapport fra Deloitte. Det tal styrtdykker i øjeblikket, og Dansk Solcelleforening vurderer, at det samlede antal beskæftigede i branchen i værste fald kan være helt nede på 1000 ved årsskiftet – og i bedste fald på omkring 3000.

Konsekvensen er fyrringer
En af dem, der er hårdt ramt af opbremsningen på solcellemarkedet er Torben Hedegaard, som er indehaver af elinstallationsvirksomheden Torben Hedegaard ApS. Virksomheden har blandt andet specialiseret sig i montering af solcelleanlæg og red med på ”bølgen” i 2012, men i 2013 er festen i den grad stoppet.

”Vi har fyret fire mand. Det er en konsekvens af, at der ikke er noget marked længere. Kunderne er ikke interesserede, fordi vilkårene er blevet alt for ringe. Hvis det skal give mening for private at installere solceller nu, skal de bruge strømmen samtidig med, at de producerer den, og det kan man jo ikke, ” siger Torben Hedegaard til Erhvervsmagasinet Installatør.

Potentiale hos industrivirksomheder
Hos dansk solcelleforening er det da også indtrykket, at medlemsvirksomhederne er rådvilde, men alligevel tror man, at der på nogle områder er et marked for solcellerne fremadrettet.

Læs også: Kommuner skrotter solceller på grund af bureaukrati

”Vi mener, at der er et potentiale inden for industrien. Man får ikke 1,30 øre per kilowatt-time længere, men i mange industrivirksomheder har man mulighed for at forbruge strømmen, mens den bliver produceret, og faktisk også få 60 øre for den strøm, man leverer til nettet. Så i virksomheder med højt egetforbrug er det stadig muligt at lave en fornuftig forretning, ” siger Kasper Dahl, der er næstformand i Dansk Solcelleforening.

Han opfordrer de installatører, der har specialiseret sig i solceller, til fremadrettet at tænke i komplette løsninger, hvis der skal gang i salget.

”Det bliver vigtigt at tage ”energirådgiver-hatten” på og vurdere, hvordan man kan skabe mere værdi for kunden via projektsalg. Der skal fokuseres mindre på blot at sælge paneler og mere på, om man for eksempel kan supplere med en varmepumpe, så kunden kan forhøje sit egetforbrug,” pointerer Kasper Dahl.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde