Solenergi fra byområder i København kan dække energiforbrug for tusinder

Hvordan kan København producere mere vedvarende energi og bidrage aktivt til klimakampen? Techfirmaet Spacemaker har sat avanceret software til at regne på, hvor meget solenergi tre kendte områder i København kan producere.

”Energipotentialet for hele København er enormt. De fleste tage har ikke solceller, og det er tankevækkende, hvor meget solenergi, der kunne produceres, hvis man etablerede dem flere steder i byen. Både på nye og kommende bygninger, så for eksempel boligejendomme i højere grad bliver selvforsynende med vedvarende energi. Husk i øvrigt at moderne solcelleanlæg ofte kun er mindre synlige”, siger Spacemakers arkitekt, Even Brænne Olstad. Foto: Emma Sejersen..

Som et led i Danmarks planer for vedvarende energi, skal der skrues kraftigt op for solenergianlæg. I den forbindelse har Spacemaker, som er en del af Autodesk-koncernen, udregnet energigevinsterne ved at etablere solceller i tre byområder i København - Fields på Amager, Kødbyen på Vesterbro og Grønttorvet i Valby. Ingen af dem har i dag solceller på tagene, men med store tilgængelige tagarealer kunne de nemt få det.

Og resultatet er overvældende:
Alene de tre byområder kan tilsammen generere vedvarende energi nok til 5.854 københavnere - året rundt.

Enormt energipotentiale
”Energipotentialet for hele København er enormt. De fleste tage har ikke solceller, og det er tankevækkende, hvor meget solenergi, der kunne produceres, hvis man etablerede dem flere steder i byen. Både på nye og kommende bygninger, så for eksempel boligejendomme i højere grad bliver selvforsynende med vedvarende energi. Husk i øvrigt at moderne solcelleanlæg ofte kun er mindre synlige”, siger Spacemakers arkitekt, Even Brænne Olstad, der rådgiver arkitektvirksomheder og ejendomsudviklere i brugen af tech til at beregne og indtænke potentialet i vedvarende solenergi på eksisterende og kommende bygninger.

4 mio. kilowatt-timer
Tagene på Fields kan, oplyser Spacemaker, tilsammen producere knap fire millioner kilowatt-timer om året (3.847.146), og med et gennemsnitligt energiforbrug, ifølge Energistyrelsen, per dansker på 1.500 kilowatt-timer årligt, dækker Danmarks største indkøbscenter i teorien det, der svarer til 2.564 personers årlige energiforbrug.
Måler man i forhold til lejligheder, der i gennemsnit ifølge Energistyrelsen anvender 2.200 kilowatt-timer til en husstand bestående af to voksne og to børn, så dækker Danmarks største indkøbscenter op til 1.748 lejligheders energiforbrug på et år. Alternativt kunne det bidrage til Field’s energibehov.

Tidobling af solenergi på vej
Danmark har forpligtet sig til en 70 procent CO2-reduktion i 2030, og et af de steder, hvor der skrues kraftigt op de kommende år, bliver solenergi. Ifølge udspillet ’Danmark kan mere 2’ ventes alene solenergi at tidoble fra 2 til 20 GW. Solcellerne skal formentlig også opsættes i København og andre byer for at reducere inddragelsen af naturområder.

Grønttorvet kan skabe energi til 2.300 beboere
København har ifølge Københavns Kommune de seneste fem år fået mellem 5.000 og 6.500 nye boliger om året, og de store boligkvarterer er oplagte steder at opsætte solceller, enten ovenpå allerede eksisterende hustage eller i forbindelse med kommende boligprojekter, hvor de kan skabe energi til beboerne.

Tæt på selvforsynende
Det er Grønttorvet i Valby et godt eksempel på.
Ifølge Spacemakers udregninger kan solceller på Grønttorvets tage i alt generere knap 3,5 millioner kilowatt-timer (3.476.113) om året. Omregnet til lejligheder kan solcellerne skaffe energi til i alt 1.580 lejligheder eller dække op til 2.317 almindelig danskeres energiforbrug om året.

Læs også: Varmepumpe, solvarme og solceller i ét anlæg

Grønttorvet kommer i alt til at rumme 3.000 boliger, fremgår det af hjemmesiden Grønttorvet.dk, og antallet af beboere vil formentlig krydse 4.000. Det betyder, at Grønttorvet med solceller på tagene i teorien ville kunne dække fra halvdelen til omkring to tredjedele af den nødvendige energi, hvis man tager afsæt i Spacemakers beregninger. Og at andre eksisterende og kommende bykvarterer som Grønttorvet på samme måde ville kunne få dækket en betydelig del af deres energibehov herfra.

Kødbyen kan skaffe energi til 1.000 personer
Kødbyen på Vesterbro gør det muligt at producere 1.459.715 kilowatt-timer om året, eller det der kunne dække 973 danskeres årlige energiproduktion. En af årsagerne til, at Kødbyen ikke kan generere mere solenergi er, at den gennemsnitlige kilowatt-time/m2 i Kødbyen kun er 74, viser tallene fra Spacemaker. På Grønttorvet og i Fields vil den være henholdsvis 127 og 125 kilowatt-time/m2. Alle tal er udregnet ud fra et gennemsnitligt solscenarie, oplyser Spacemaker.

- PiB

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024Installator.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

12.02.2024Fagerhult AS

Sponseret

Intellingent belysning - Undgå spild af lys, energi og plads

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

09.01.2024Installator.dk

Fjernvarmedirektør: Vi lader stort varmeoverskud gå til spilde

05.01.2024Installator.dk

Danfoss opkøber software-forretning til effektivisering af fjernvarme

08.12.2023Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric deltager i COP28 og kommer med klart opråb

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main