Studenter har brug for hjælp til at finde vej til erhvervsuddannelser

Christoffer Kauling kunne ikke se sig selv læse videre efter gymnasiet. I stedet gik han i lære som trælastsælger ved XL-BYG. Det blev en uventet succes, og i dag tager han en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet. Men vejen efter gymnasiet måtte han bane på egen hånd.

På seks år er antallet af unge, der ikke læser videre knapt to år efter en gymnasial uddannelse, steget med godt 5.300 personer. Christoffer Kauling var en del af den statistik, til han besluttede at starte på en erhvervsuddannelse med læreplads som trælast sælger hos XL-BYG. I dag efterlyser han mere hjælp til studenter, der ikke vil læse videre på universitetet. Foto: XL-Byg..

Andelen af unge, der læser videre efter gymnasiet styrtdykker. På seks år er tallet faldet fra knapt 70 procent af en årgang til 50 procent af en årgang – eller godt 5300 færre unge – der er i gang med en uddannelse 21 måneder efter studentereksamen.

I 2016 var Christoffer Kauling en del af den nedslående statistik. Tre år forinden afsluttede han sin gymnasieeksamen.

”Alle, der kunne, ville være advokat eller noget andet stort, men for mig rakte hverken karaktererne eller motivationen til fem år på universitetet”, fortæller Christoffer Kauling, der derfor selv gik i gang med at finde ud, hvad han skulle arbejde med.

Efter tre år som konstabel i Den Kongelige Livgarde tog han en kort erhvervskvalificerende uddannelse på Niels Brock i København. Det var planen at blive forsikringssælger, men han landede aldrig jobbet. Og i 2017 gik han i samråd med familien i lære ved XL-BYG Knud Larsen i Hvidovre som trælastsælger.

”Som helt ung var det absolut ikke det, jeg drømte om. Jeg tænkte weekendarbejde og kedeligt indhold. Men jeg blev meget overrasket. Så snart jeg var klar til det, fik jeg masser af ansvar med spændende faglige udfordringer indenfor blandt andet bæredygtigt byggeri, og fredag eftermiddag går jeg på weekend”, siger Christoffer Kauling, der umiddelbart efter, han blev færdig med sin uddannelse til trælastsælger i 2020, fik tilbudt at tage en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet.

”I dag føler jeg, jeg har en fremtid med masser af muligheder foran mig. Men det var svært, dengang jeg ikke anede, hvad jeg ville lave efter gymnasiet. Man står meget alene, når man forlader systemets traditionelle karrierevej. Der var aldrig en uddannelsesvejleder, der sagde til mig, du har talegaverne i orden, du skal være sælger”.

Studenter har brug for hjælp
Det billede genkender man hos XL-BYG. Kæden har i flere år talt med hundredvis af unge studerende til de årlige karrieremesser.

”Nøgleordene i vores branche er ekspertviden om byggeri og bæredygtige byggematerialer. Samtidig er der mangel på faglært arbejdskraft med netop denne viden. I XL-BYG lever vi af at være de bedste på vores felt, så er det klart, vi investerer mange midler i vores medarbejderes faglige udvikling og karriere i kæden”, siger HR- og kommunikationschef ved XL-BYG, Liselotte Christensen og tilføjer:

”Desværre bygger mange unge deres opfattelse af erhvervsuddannelser og vores branche på fordomme og uvidenhed. De får simpelthen ikke brugbar viden med sig fra studievejledningerne, når de falder udenfor uddannelsessystemets traditionelle spor mod universitetet og de mellemlange uddannelser”.

Læs også: Månedens udfordring: Mangel på specialteknikere hæmmer væksten

”Udover målrettede produktkurser og en certificeringsuddannelse i bæredygtige byggematerialer, tilbyder vi akademiuddannelsen i ledelse. Særligt vores yngre medarbejdere ønsker at bygge ovenpå deres erhvervsuddannelse. Nogle går derefter videre lokalt med en HD- eller masteruddannelse”, påpeger Liselotte Christensen.

XL-BYG investerer mange midler i uddannelse af deres medarbejdere i form af akademiuddannelser, produktkurser og en certificeringsuddannelse i bæredygtige byggematerialer såvel som HD- og masteruddannelser på lokalt niveau, forklarer Liselotte Christensen, HR- og kommunikationschef, XL-BYG. Foto: XL-Byg..

Uvidenhed øger mangel på arbejdskraft
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at imens andelen af studenter, der læser videre 21 måneder efter gymnasieeksamen, er faldet markant, så er det tilsvarende tal for unge med en erhvervsuddannelse svagt stigende.

Ifølge Camilla Hutters, der forsker i erhvervsuddannelser og er leder af Nationalt Center for Erhvervspædagogik på Københavns Professionshøjskole, er uddannelses- og erhvervsvejledningen langt bagefter med at fortælle de unge om, hvilke karriereveje og uddannelsesmuligheder der ligger i erhvervslivet:

”Der findes karriereveje i mange af de store koncerner og kæder, som meget få i det formelle uddannelsessystem kender. For eksempel hvor unge bliver spottet internt og får en lederuddannelse ved siden af deres arbejde. Vi er dårlige til at fortælle, hvad der foregår af læring andre steder end i uddannelsessystemet, og der foregår altså rigtig meget læring på arbejdsmarkedet”, siger hun og tilføjer:

”Generelt er de arbejdsnære karriereveje stærkt underbelyste. Og det er ærgerligt, for det kunne være med til at åbne erhvervsuddannelserne op for flere – ikke mindst i en situation med mangel på arbejdskraft. Hvis unge ikke får det fulde overblik over samfundets karrieveje, kan det betyde, at nogle søger mod ungdomsuddannelser, som ikke er optimale for dem og må bruge nogle år på at finde deres uddannelsesmæssige retning i livet. Man behøver ikke gå den slagne vej på universitet for at udvikle sig og skabe en god karriere for sig selv, man kan sagtens uddanne sig af flere omgange i stedet for”.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024Frese A/S

Sponseret

Frese udvider direktionen – og ruster sig til yderligere vækst

22.05.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Tilslutningsløsninger til solceller

22.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Kom til Inspirationsdagen 2024

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde