Tekniske løsninger kan hjælpe med at bremse coronapandemien

Berøringsfri døråbning, automatisk persontæller og håndfri betjening af vandhaner skal bidrage til at bremse spredning af coronavirus. Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og virolog skal der flere tekniske løsninger på bordet ved nybyggeri og renoveringer, som blandt andet kan reducere smittespredning.

Fokus på tekniske løsninger ved nybyggeri og renoveringer kan blandt andet reducere smittespredning. Arkivfoto..

Der eksisterer allerede mange tekniske løsninger, som kan hjælpe på at mindske smittespredning af coronavirus. Især berøringsfrie overflader som blandt andet håndfri betjening af vandhaner og afbrydere, berøringsfri åbning af døre, toiletter, som automatisk skyller ud, og automatiske tænd og sluk af lys kan hjælpe med at mindske risikoen for spredning af vira.

Også antalsregulering via automatisk persontælling og kamerabaseret feberscanning kan være vigtige tekniske løsninger for at gøre byggerier så sikre som muligt under coronavirus. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne, som i en pressemeddelelse skriver, at det er for lidt fokus på de tekniske løsninger, når bygninger opføres eller renoveres.

”Generelt er der meget stort fokus på laveste her og nu-pris, når byggeprojekter udbydes. Og så bliver muligheden for at bruge den tilgængelige teknologi til at virussikre bygningerne ofte ”overset” til trods for, at man ved at bruge disse muligheder faktisk kan gøre ganske meget for både at inddæmme og begrænse spredningen af virusudbrud som covid-19”, forklarer Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han påpeger, at de allerede eksisterende tekniske muligheder fravælges grundet økonomi, selvom den økonomiske forskel ofte er minimal.

Tekniske løsninger som supplement

Selvom de nuværende anbefalinger om blandt andet fysisk afstand bakkes op af Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet, mener han, at tekniske løsninger kan være et godt supplement til at forhindre en smittespredning.

Læs også: Knap halvdelen af boligejerne planlægger at renovere inden for fem år

”Eksempelvis vil jeg mene, at tekniske løsninger omkring døråbning, vandhaner og sæbedispensere – kombineret med engangspapirhåndklæder – kan sikre toiletbesøg, som jo i sagens natur er noget, vi har svært ved at undgå. På samme måde vil teknologier som følere, der kan registrere nærhed i stedet for at skulle trykke på knapper i fx en elevator, vil være et godt supplement til den øvrige indsats for at bremse en eventuel virus”, siger Allan Randrup Thomsen.

3F på forkant

Fagforbundet 3F har allerede indført flere tekniske løsninger på deres hovedkontor i København, og med succes.

”Vi fandt ud af, at der var store lighedstegn mellem bekvemmelighed og sundhed – noget, vi ikke var opmærksomme på til at starte med. Vi fik fx pludselig et stort fokus på, hvor meget vi egentlig rører ved håndtag og lignende i hverdagen. Og vi har derfor gjort endnu mere for at sikre berøringsfrie løsninger, så vores medarbejdere og gæster kan komme let og sikkert rundt i bygningen”, forklarer Henrik Voelsberg, som er driftschef hos 3F og har været tovholder på projektet.

På 3F’s hovedkontor er flere døre blevet automatiske efter en renovering. Muligheden for scanning af ansigt, hånd eller nummerplade overvejes også, så medarbejderne kan mindske antallet af berøringsflader.

Henrik Voelsberg håber på, at det også har en positiv betydning på risikoen for smittespredning af coronavirus.

Og implementeringen af flere tekniske løsninger til virusbekæmpelse har faktisk ikke været særlig omkostningsfuld for fagforbundet.

”Vi har fundet ud af, at pris og sundhed ikke behøver at være hinandens modsætninger. Udgangspunktet er naturligvis vores medarbejderes og gæsters ve og vel, men samtidig kan vi se nogle driftsfordele ved eksempelvis at investere i berøringsfri betjening, som jo ikke kræver den samme konstante rengøring som mere traditionelle løsninger”, siger Henrik Voelsberg.

Skift udgangspunkt

TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer til en generel holdningsændring, når nye byggeprojekter indledes. De mener, at man som minimum burde overveje at inkludere virushæmmende installationer som en del af et samlet bygge- eller renoveringsprojekt.

-CH

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

13.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Spørgsmål til de danske blæseteams og fibermontører

13.06.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

IP67 tæt flicker free LED-driver med konstant -strøm eller -udgangsspænding

11.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

[CASE] Fiberblæsning med en maskine tilpasset de danske forhold

11.06.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Meget kompakte elektroniske sikringer

10.06.2024Installator.dk

Der skal investeres 500 mia. årligt i EU´s elnet for at nå klimamål

10.06.2024XOLTA

Sponseret

Fremtidens batterier til netstabilisering og energioptimering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00