Transit mod Transporter

To varebiler er de professionelles favorit, når der skal køres erhverv. Hvert år bliver det solgt flere Volkswagen Transporter og Ford Transit end noget andet model. Køreglæden er den samme, så økonomien er afgørende, når valget træffes. Leasingselskaberne spiller med, når Danmarks mest solgte varebil skal findes.

Uanset om du er til VW eller Ford har Michael Pedersen (til venstre) og Lars Christensen en varebil til det hele. De to konkurrenter fra hver deres forhandler i Ballerup tilbyder en model med god brændstofsøkonomi, høj komfort og lave vedligeholdsomkostninger..

Danmarks mest solgte varebil hedder altid Transit eller Transport. I de seneste seks år har der enten stået Ford eller VW på kølergrillen af håndværkernes favoritbiler uanset hvor mange biler, der i øvrigt bliver solgt netop det år.

I år er 15,8 procent, godt hver sjette, nye varebil en Transit eller Transporter.  Bruger man tiden på landevejen og i byerne til at se efter varevogne, vil man opdage godt hver fjerde varebil i trafikken er fra en af de to bilproducenter.

Kilde: De Danske Bilimportører. 2013-tallet er estimeret fra årets første syv måneder..

Næsten hvert år er det Ford, der fører på salgstal foran den tyske konkurrent med en solid placering som Danmarks mest solgte varebilsmodel.

I 2010 skifte prestigen for årets mest solgte varebil dog til Volkswagen, da medlemmerne af Motorjournalisternes Klub i Danmark valgte VW’s Transporter som årets varebil på baggrund af bilens nye motor, mulighed for automatgear og en god pris på service. Køberne flokkedes til forhandlere og leasingselskaber. Det år blev der solgt tre Transportere for hver to Transitter og i alt 1.250 Transportere fik en slutseddel.

Læs også: Sikkerheden i servicevogne er fortsat lav

”Når medierne skriver om en ny model er det naturligt, at køberne bliver ledt den vej. Og er man usikker på sit valg, er det nærliggende at vælge en model, hvis den er kåret som årets varebil,” siger Lene Dahlquist, pressechef hos Ford.

Forklaringen er dog mere pragmatisk, hvis man spørger motorjournalist Carsten Teiner, næstformand i Motorjournalisternes Klub i Danmark og i spidsen for kåringsudvalget for Årets varebil.

<p>”Hvis producenterne er aggressive på prisen over for leasingselskaberne, bliver der solgt flere varebiler”</p>

Carsten Teiner, kåringsudvalget for Årets varebil

”Flertallet af varebiler er leaset, så hvis producenterne er aggressive på prisen over for leasingselskaberne, bliver der solgt flere varebiler. På den måde kan man godt købe sig til en placering som den mest solgte bil”, siger Carsten Teiner.

Læs også: Kør grønt – og spar tyve procent på brændstof

Forklaringen bekræftes af Volkswagen, der forklarer, at leasingselskaberne har stor magt over de samlede salgstal for varebiler.

”Salget lå stille 2008-9, primært fordi leasingselskaberne trak tiden, inden de købte nye biler,” siger Bent Rosendahl, direktør for Volkswagen Erhvervsbiler.

VW’s sejr var dog kortvarig, og allerede året efter var Ford tilbage i førersædet.  I år har motorjournalisterne kåret den nye model, Transit Costum til årets bil og ud fra årets første syv måneder, bliver Ford igen årets salgsvinder.

Solgt til Afrika

Brugte varebiler er dyre at reparere i Danmark. Derfor går mere end halvdelen af brugtvognssalget til Østeuropa. Når timelønnen for en automekaniker er mindre i udlandet, giver det god økonomi at sende de reperationskrævende biler mod øst. Er varebilen helt slidt op, er det dog et andet marked, der er interesseret. ”Nederst i fødekæden er det afrikanske købere,” fortæller Niels Grøftehauge, chefanalytiker hos Bbilpriser.dk.

Tidligere blev de brugte biler handlet gennem danske mellemmænd, men nu handler de professionelle udenlandske opkøbere også på de danske auktionssider. Det er ifølge Niels Grøftehauge lige så ukompliceret at sælge til en udenlandsk, som en dansk køber, når man bruger et auktionshus. Det er dog altid en god ide selv at afmelde bilen og aflevere nummerpladerne til Skat eller en nummerpladeoperatør.

Små marginaler skiller
Ser man på nyprisen, er driftsomkostningerne dog stort set de samme for de to modeller. Bilpriser.dk har i deres varebilsanalyse fastslået kilometerprisen for en Transporter 2.0 til 3,28 ved en bankleasing over fire år, mens en Transit 2.2 koster 3,04 kroner for hver kilometer. Men leaser man direkte hos leasingselskaberne, er prisen en anden. Leasingselskaberne får store rabatter, helt op til 20 procent ifølge chefanalytiker i bilpriser.dk, Niels Grøftehauge. Det styrer efterspørgslen.

”For fem år siden gik man efter mærkevarerne, men i dag er der ikke den store forskel på varebilerne, hverken teknisk eller hvor tit de går i stykker. Titlen som årets varebil bliver givet til den, der kører bedst, men der er ingen tvivl om, at køberne først og fremmest vælger efter økonomien”, siger Niels Grøftehauge.

Genkendelsen har stor betydning, når kunderne køber bil. Hvis man kender et mærke, fordi man enten selv har kørt i det eller kender nogen, der har, er det nemmere at beslutte sig for at købe.

Læs også: Andre bestemmer dit valg af servicevogn

”Det er en udbredt opfattelse, at når en køber går ind til en forhandler og ser en Transporter eller Transit, kan han vælge den uden at blinke med øjnene, ” siger Carsten Teiner.

Hos Ford afviser pressechef Lene Dahlquist tanken om, at varebilskøbere ligger under for fantasiløshed eller gruppepres, når de investerer i nyt køretøj. Selv om nogle tryghedsnarkomaner vælger det mærke, de kender, beslutter de fleste sig efter at have afsøgt mulighederne.

”Kunderne har tillid til Fordmærket gennem mange år som en varebil, der holder og kan trække læsset. Der er langt mellem serviceeftersynene og god plads i bilen. Jeg tror ikke, at man tager den nemmeste beslutning, men træffer sit eget kvalificerede valg efter at have undersøgt markedet, ” siger Lene Dahlquist.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde