Tre toptemaer for belysning og bygninger

Den grønne omstilling, elektrificering og lysdesign er de tre toptemaer, der vil præge årets internationale fagmesse om belysning til bygninger. Den hedder ”Light + Building” og foregår den 2.-6. oktober i Frankfurt.

”De seneste tendenser bliver helt enkelt bedst forstået, drøftet og behandlet i en personlig udveksling, hvor fagfolk møder fagfolk”, fortæller Johannes Möller. Foto: Messe Frankfurt..

Verden er præget af usikkerhed på mange fronter, og det gælder også belysning. Men der tegner sig også tydelige konturer af et stort behov og en spændende udvikling for belysning, hvis man ser på både den kortsigtede og langsigtede fremtid. Det mener i hvert fald Johannes Möller, der er Head of Brand Management for fagudstillingen ”Light + Building Autumn Edition”.

”Vi afholdt i maj måned fagmessen IFFA, som efter nogle vanskelige år med pandemi var en stor succes, hvor både udstillere og gæster var mere end tilfredse med deres udbytte. Det fortæller os med stor tydelighed, at fagmesser er en uundværlig del af et markeds udvikling og dynamik. De seneste tendenser bliver helt enkelt bedst forstået, drøftet og behandlet i en personlig udveksling, hvor fagfolk møder fagfolk. Det inspirerer os i arbejdet med at forberede Light + Building, og vi forventer, at messehallerne vil sprudle af liv og masser af positiv energi den 2.-6. oktober”, fortæller Johannes Möller.

Han fortæller, at belysningsmessen normalt bliver afholdt om foråret. Fordi det passer bedst til innovationscyklussen i belysningsbranchen, hvor de fleste produkt- og løsningsnyheder bliver lanceret i foråret. Pandemien gjorde det dog umuligt at afholde messen i foråret 2022, og da branchen samtidig insisterer på, at der er behov for en messe i kalenderåret 2022, blev datoerne 2.-6. oktober den bedste mulighed. Johannes Möller fortæller, at der er stor udstillerinteresse for efterårsmessen, men at pandemien stadig gør det umuligt for de mange kinesiske belysningsvirksomheder at deltage.

Johannes Möller og hans arrangørkollegaer fortæller på et digitalt pressemøde, at messen vil blive bygget op omkring tre toptemaer, som omfatter:

1) Den grønne omstilling
Toptemaet på Light + Building 2022 er ’Green Deal & Sustainability’. Det betyder mere præcis fokus på systemer, der bidrager til på en bæredygtig måde at forbedre energieffektiviteten i bygninger og byer. Det indebærer for eksempel følgende tre fokusområder: Energieffektivitet, opladning og opladnings-infrastruktur til elbiler samt ’smarte’ bygninger og ’smart grid’.
Bygninger kræver meget energi, som skal drive belysning, opvarmning, varmt vand med mere, og de er derfor en central løftestang til at opnå klimamålene i Paris-aftalen. Smarthome- og smartbuilding-koncepter tilbyder store muligheder for både at reducere energiforbrug og CO2-udledning. På belysningsområdet byder LED-belysning på høj effektivitet, lang levetid og lave vedligeholdelsesomkostninger.

Fagmessen Light + Building vil fokusere på lysdesign og alle aspekter af belysning og bygninger. Foto: Messe Frankfurt..

Elbiler kommer til at spille en afgørende rolle i fremtidens samfund, og det vil kræve god opladnings-infrastruktur med mulighed for at oplade biler både i private hjem, i parkeringsanlæg, ved offentlige kontorer og bygninger, på arbejdspladser etcetera. Det er oplagt at oplade elbiler om natten på eller ved hjemmeadressen og/eller på arbejdspladsen i arbejdstiden. Der er store gevinster forbundet ved at integrere opladningspunkter med den elektriske infrastruktur i bygninger. Det er gevinster som for eksempel at regulere og udjævne forbruget af elektricitet hen over hele døgnet og undgå overbelastning af infrastrukturen ved hjælp af smart grid.

2) Elektrificering og digitalisering
Temaet elektrificering og digitalisering fokuserer på effektiv planlægning, optimal energianvendelse og komfort i bygninger. Hvis de forskellige bygningssystemer på tværs af fagdiscipliner kan tale sammen og bliver kombineret med kunstig intelligens, giver det ejere og brugere af bygninger store fordele for at tilpasse bygningens brug til de skiftende behov, der næsten altid er tale om i en bygning. Det åbner op for at fjerne store mængder af unødvendigt energiforbrug, det vil øge sikkerheden og den løbende vedligeholdelse, ligesom det vil øge indeklimaet for bygningens brugere. Teknologier som digitale tvillinger, building information modelling (BIM), intelligent (eller ’smart’) forbundethed og internet of things (IoT) hjælper til at opnå kortere byggetider, mere effektive arbejdsprocesser, færre fejl, højere sikkerhed og bedre vedligehold. Automatisk overvågning ved IoT kan for eksempel bidrage til at optimere belysningssystemet i en bygning.

Fagmessen Light + Building i Frankfurt samler alle de nyeste tendenser inden for belysning. Foto: Messe Frankfurt..

3) Lys og design
Det tredje toptema på messen er ’Light & design’. Temaet fokuserer både på kvalitet og design af belysningen, ligesom bæredygtighedsaspektet naturligt spiller en stor rolle. Genbrug af ressourcer spiller en oplagt rolle ved valg af belysning, ligesom belysning spiller en stor rolle i bygningsarkitekturen og bestræbelser på at skabe god trivsel og sikkerhed for bygningens brugere.

Messen vil blandt demonstrere, hvordan belysning spiller en rolle for:

• At hjemmekontorer bliver behagelige og produktive.
• Et venteværelse bliver en behagelig lounge.
• At rum og bygninger bliver sikre at arbejde og færdes i.
• At arbejdspladser bliver rare og produktive ved hjælp af ’human centric lighting’ (HCL).
• At arbejdspladsbelysning kan reducere arbejdsulykker.
• At vejbelysning kan reducere færdselsuheld.
• At god belysning kan reducere indbrud og kriminalitet.

Bliv klogere på messen her.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Denne artikel er del af et tema:

Tema om belysning 2022

Relateret indhold

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny serie af RIGOL oscilloskoper

18.04.2024Xolta A/S

Sponseret

XOLTA optimerer batteriets ydeevne via særligt styresystem

18.04.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Har du ofte korte deadlines til dine installationsprojekter?

18.04.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opnå lys i ekstra lange længder?

18.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Sikker opladning til alle behov

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København