Tvang sikrer kun få praktikpladser

Københavns Kommune har via sociale klausuler, der skal tvinge virksomheder til at tage lærlinge ind, sikret 55 nye lærlinge- og praktikpladser. Men det er bestemt ikke imponerende, mener Dansk Byggeri.

I Københavns Kommune har man i halvandet år haft de såkaldte sociale klausuler, der skal tvinge virksomheder til at ansætte lærlinge, hvis de vil bygge for kommuner og stat. Københavns Kommune har netop gennemført en analyse af ordningen, som viser, at 55 lærlinge- og praktikpladser er det konkrete udbytte af Københavns Kommunes krav indtil videre. Dansk Byggeri mener, at de nye tal underbygger, at ordningen ikke fungerer optimalt.

I Københavns Kommune manglede der i januar 1386 praktikpladser, og netop derfor er 55 lærlinge et uacceptabelt lille antal, mener Dansk Byggeri.

’Ren symbolpolitik’
Afdelingschef i Dansk Byggeri, Louise Pihl, mener, at analysen understreger, at brugen af sociale klausuler er ren symbolpolitik, som politikerne bruger til at vise, at de gør noget. Hun mener ikke, at det er godt at tvinge virksomhederne til at ansætte lærlinge og har fra andre kommuner gode erfaringer med at indgå frivillige partnerskaber.

”Sociale klausuler er både bureaukratiske og ufleksible. Dansk Byggeri har i stedet lavet en frivillig partnerskabsaftale, som vi i øjeblikket drøfter med 12 kommuner, og den forventer vi os rigtig meget af. Den fleksibilitet, der er i en partnerskabsaftale, får simpelthen flere til at turde ansætte en ekstra lærling,” siger Louise Pihl. 

Alle redskaber skal i brug
Beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev mener, at 55 lærlinge- og praktikpladser er en god begyndelse. Hun understreger, at det klart ville være bedst, hvis de sociale klausuler ikke var nødvendige, og hvis partnerskabsaftaler alene kunne løse problemet; men [kursiv]sådan[/kursiv] forholder det sig ikke. 

”Det er klart, at jeg er enig i, at det bedste ville være, at alle virksomhederne tog ansvaret på sig af sig selv, men da det desværre ikke er sket, så er de sociale klausuler et af de redskaber, vi benytter os af nu,” siger Anna Mee Allerslev og fortsætter:

 ”Når det så er sagt, så lytter jeg naturligvis til kritikken om, at det er bureaukratisk. Det er en vigtig pointe, og derfor har jeg allerede opfordret KL til at få lavet en samlet model for alle 98 kommuner, staten og regionerne, så virksomhederne ikke skal forholde sig til alle mulige forskellige ordninger.”    

Tekniq: Ikke effektivt  
Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq, mener, at sociale klausuler er et velment tiltag, men ikke et effektivt instrument. Han understreger, at det tager mange år at uddanne en lærling, og derfor er det kun meget store projekter, der matcher den lange forpligtelse. Den typiske installatør har derfor ikke mulighed for at ansætte lærlinge med begrundelse i et enkelt projekt.

”Vore medlemsvirksomheder har ikke behov for, at de offentlige bygherrer presser på for at tage lærlinge. Vore virksomheder er i forvejen meget bevidste om, at der skal gøres en indsats, og at antallet af uddannelsesaftaler faktisk er pænt i betragtning af, at beskæftigelsen er faldet drastisk.”

De sidste nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at der på landsplan mangler 9.755 praktikpladser, hvilket er 22 procent flere end for et år siden.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde