Uautoriseret arbejde fortsætter for fuld kraft

Arbejde udført uden autorisation er stadig et kæmpe problem i installationsbranchen, viser nye tal. Sikkerhedsstyrelsen lovede tilbage i februar at lancere en oplysningskampagne, der skulle bekæmpe problemet, men endnu er intet sket.

Arbejde udført af uautoriserede ”håndværkere” er fortsat et uløst problem i Installationsbranchen. Således viser en status fra Sikkerhedsstyrelsen, at der i første halvår af 2012 er anmeldt 171 overtrædelser på autorisationsområdet. Dermed ligger antallet af anmeldelser på samme høje niveau, som i det negative rekordår 2011, hvor det samlet blev til 346 anmeldelser.

Anmeldelser år for år

Når et brud på autorisationslovgivningen bliver anmeldt til Sikkerhedsstyrelsen, vurderes det, om der er kød nok på sagen til at indgive en politianmeldelse.

  • 2008 - 105 anmeldelser heraf 86 politianmeldelser.
  • 2011 - 329 anmeldelser heraf 175 politianmeldelser
  • 2012, 1. halvår. 171 anmeldelser heraf 75 politianmeldelser

I 2009 og 2010 var Sikkerhedsstyrelsen på grund af andre opgaver tvunget til at nedprioritere området. Derfor er tallene fra disse år ikke sammenlignelige med 2008, 2011 og 2012, oplyser pressechef i Styrelsen Dorthe G. Rasmussen.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

”Der er tale om et meget højt antal anmeldelser, og jeg kan forsikre om, at både Sikkerhedsstyrelsen og branchens organisationer arbejder meget seriøst med af få tallet bragt ned,” siger Dorthe G. Rasmussen, der er pressechef i Sikkerhedsstyrelsen til Installatør Horisont. 

Arbejdsgruppe arbejder fortsat
Tilbage i februar kunne Installatør Horisont fortælle, at en arbejdsgruppe med Sikkerhedsstyrelsen i spidsen og repræsentanter fra blandt andet DS Håndværk og Industri, Tekniq og Dansk Byggeri Kloak arbejder på at iværksætte initiativer, der skal få antallet af anmeldelser ned. Dengang var meldingen fra Sikkerhedsstyrelsen, at den i løbet af en måned ville præsentere en forbrugerrettet oplysningskampagne, der skulle gøre almindelige danskere opmærksomme på autorisationsreglerne. Men et halvt år efter er der fortsat ikke sket noget.

Læs også: Forbrugerkampagne skal bremse uautoriseret arbejde

Dorthe G. Rasmussen mener dog ikke, at arbejdsgruppen har ”siddet på hænderne”.

”Når myndigheder og en række organisationer skal mødes om sådan noget her, er der mange interesser i spil, og derfor tager det tid, før man kan præsentere noget konkret. Arbejdsgruppen skal drøfte en række ting, inden man kommer videre,” siger Dorthe G. Rasmussen.

Mange interesser
Hos DS Håndværk & Industri glæder man sig over, at branchen er samlet for at løse et problem, der bliver taget meget alvorligt af landets installatører. Men organisationen er ikke videre begejstret for tempoet.

”Dybbøl Mølle maler, men den maler langsomt. Det skyldes, at der er mange forskellige interesser repræsenteret i arbejdsgruppen, og at vi er organisationer, der på nogen områder er konkurrerende. Det har blandt andet været meget diskuteret, hvem der skal finansiere øget oplysning om autorisationsloven. I forhold til tempoet i arbejdsgruppen har vi også oplevet, at der er forskel på, hvordan brancheorganisationer og en offentlig institution som Sikkerhedsstyrelsen har mulighed for at arbejde,” siger kommunikationschef i DS Håndværk & Industri Kristine Lyngbo.

Tekniq: tempoet er passende
Kommunikationschef Michael Rask Pedersen, som har repræsenteret Tekniq i arbejdsgruppen, er ikke enig. Han mener, at tempoet i arbejdsgruppen har været passende.

”Man laver ikke bare oplysningskampagner ud af den blå luft. Det skal tænkes ordentligt igennem, for autorisationsområdet er meget vigtigt. Vi har arbejdet i et tempo, der gør at vi kommer fremad og som giver mening i den sidste ende,” siger han.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er arbejdsgruppen klar til at præsentere initiativer, der skal bekæmpe uautoriseret arbejde i slutningen af august.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

17.07.2024RIB Software

Sponseret

Kombiner modeller i RIB Projekt!

24.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

tic elkas/Eegholm-gruppen udpeger to nye bestyrelsesmedlemmer

19.06.2024RIB Software

Sponseret

Sådan undgår du, at din digital aflevering bliver en omkostning - Her er tre gode råd!

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle