Uensartet kvalitet forsinker LED-pærernes gennembrud

Dårlig farvegengivelse og manglende varmeafledning samt ikke mindst et utal af ringe forarbejdede asiatiske armaturer medfører, at LED fortsat har svært ved at vinde fodfæste og et teknologisk gennembrud lader samtidig vente på sig. De store producenter har dannet et netværk, som skal udvikle standarder inden for LED-modulernes grænseflader. Helt faste standarder er der derimod ikke stemning for.

Belysningstekniker og installatør Henrik Møller fra Lemvigh-Müller så meget gerne, at der kom fælles standarder for LED. Dog er det uvist, hvornår det bliver en realitet. ”Men de toneangivende europæiske producenter mener jo, at deres produkter kvalitetsmæssigt udgør et godt udgangspunkt. De mærker da også allerede deres LED-lyskilder med oplysninger om levetid samt om hvilken traditionel lyskilde, den kan erstatte,” siger han..

Hvad hjælper det, at lysdioder (LED) sparer el og har lang levetid, når der ikke findes en fælles standard, så køberne kan se, om de køber katten i sækken eller foretager en rigtig god investering?

Én af dem, der ville hilse en fælles standard velkommen, er Henrik Møller, belysningstekniker hos landets største stål- og teknik-grossist, Lemvigh-Müller i Odense.

”Det er en misforståelse, at LED skulle være en Guds gave til menneskeheden”, mener han og uddyber:

”Nogle af de europæiske LED-producenter har i dag en høj standard, og derfor bruger vi også kun dem. Imidlertid er der gennem det seneste års tid dukket hen ved 100 nye kinesiske fabrikater op på det danske marked. I markedsføringen garanteres en høj kvalitet og store besparelser, men sandheden er, at mange af de kinesiske LED-armaturer ikke holder, hvad de er påtrykt”, siger Henrik Møller, som illustrerer det med, at de to store europæiske el-producenter, Philips og Osram, fortsat henter 95 procent af deres omsætning fra salg af traditionelle lyskilder og kun fem procent fra salg af lysdioder.

Imidlertid bruger de to internationale koncerner 95 procent af omsætningen til udvikling af LED og kun fem procent til udvikling af traditionelle lyskilder.

En fælles standard vil gøre markedet mere gennemskueligt og dermed sikre forbrugerne mulighed for at vurdere kvalitetsforskellene.

Ikke mindst lysdiodernes basale farvetemperatur svinger voldsomt fra producent til producent, selv når det gælder anerkendte mærker. Alene derfor er det vanskeligt at gennemføre en standardisering. Frem for alt illustrerer den stærkt varierende farvegengivelse dog, at LED-teknologien langt fra er modnet.

”Dertil kommer, at ”indmaden” i de asiatiske armaturer, som f.eks. drivere og styringsoptik, er ringe forarbejdet og derfor nemt går i stykker.

Glødelampen, som flere håbede, at LED skulle erstatte, har altid kunnet præstere en ensartet farvegengivelse og -temperatur, fordi teknologien er simpel og kun består af en glødetråd. LED består derimod af skrøbelige printplader og elektronik.

Branchen er afventende
Et andet problem er varmeafledningen. Det er en almindelig antagelse, at LED-pærer ikke bliver varme. Men det gør mange af de asiatiske fabrikater desværre alligevel, fordi de ikke indeholder et tilpasset køleaggregat. I stedet er der blot limet en printplade på et stykke bakelit, hvorved de absolut ingen køleegenskaber har”, siger Henrik Møller.

For tiden hersker der en afventende holdning i branchen med hensyn til standardisering.

”Årsagen er, at den teknologiske udvikling går meget stærkt, og vi vil gerne undgå, at de forbrugere, som køber LED-belysning, brænder fingrene. I bygninger, hvor det f.eks. for blot fire-fem måneder siden var nødvendigt at installere LED-armaturer på 72 watt, ville man i dag kunne nøjes med 43 watt. Derfor kræver det omtanke og tilstedeværelse af en stabil teknologi samt enighed om målepunkter, hvis der skal vedtages standarder.”

Problemer med nr. 8
Henrik Møller fortæller om et projekt, hvor Lemvigh-Müller har leveret syv LED-armaturer.

”Håndværkerne havde lavet en fejl, så der skulle bruges otte armaturer. Derfor blev der bestilt et ekstra, men det afveg så meget fra de andre i farvegengivelsen, at producenten måtte levere otte helt nye. Det er jo ikke producentens skyld. De har købt komponenterne hos en underleverandør, men det stiller jo både os og leverandøren i et dårligt lys,” siger Henrik Møller.

Oven i usikkerheden i forhold til lysdiodernes kvalitet kommer, at kunderne, især kommunerne, døjer med stramme budgetter. Derfor er det sjældent de dyre kvalitets-LED-løsninger, der står øverst på ønskelisten.

Typisk er gadelys-armaturer med LED dyrere end traditionelle lyskilder, hvorimod levetiden fortsat ikke er meget længere end almindelige lysstofrør. Dog er muligheden for at holde LED-armaturer ved lige, blevet bedre.

”Men vi har da lige lavet et projekt til Tietgenskolen i Odense, hvor der er sat næsten 800 LED-armaturer op, og vi har fået nogle meget gode tilbagemeldinger på lyset”, siger Henrik Møller.

De store danner netværk
Måske kan nogle af branchens ønsker gå i opfyldelse med netværket Zhaga, som en række sværvægtere i belysningsbranchen har oprettet: Blandt disse tæller Acuity Brands Ligting, Cooper Lighting, Osram, Panasonic, Philips, Toshiba samt vores hjemlige Louis Poulsen.

Intentionen er, at Zhaga med tiden skal udvikle standarder inden for LED-modulers grænseflader. Organisationen er dannet i forventning om, at standardisering vil modvirke et uoverskueligt marked med uforenelige LED-moduler. Samtidig skal kunderne trygt kunne specificere og bestille LED-belysning, der problemfrit kan udskiftes med andre LED-moduler på markedet. På den måde kan kunderne stadig opnå fordele af den fortsatte udvikling i LED-teknologien.

Lang vej til et gennembrud
Henrik Møller tør ikke sige, hvornår fælles standarder for LED bliver en realitet.

”Men de toneangivende europæiske producenter mener jo, at deres produkter kvalitetsmæssigt udgør et godt udgangspunkt. De mærker da også allerede deres LED-lyskilder med oplysninger om levetid samt om, hvilken traditionel lyskilde armaturet kan erstatte.”

”Hvilke tekniske udfordringer, mener du fortsat, skal overvindes, før LED for alvor kan erstatte traditionelle lyskilder?”

”Såvel farvegengivelse som ensartet defineret levetid skal blive meget bedre, før denne lyskilde for alvor vinder fodfæste. LED-dioderne har allerede eksisteret i 40-50 år. Det er imidlertid først inden for de seneste ti år, at man har haft fokus på deres anvendelsesmuligheder i armaturer. Og eftersom udviklingsomkostningerne er store og salget fortsat ret beskedent, vurderer jeg, at der vil gå minimum ti år, før der sker et gennembrud”, siger Henrik Møller.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

01.05.2024Installator.dk

Direktør forlader konkurs-truet forsyningselskab

01.05.2024Installator.dk

Analyse: Elektrikere kan forvente at tjene 3  mio. kr. mere end humaniora-kandidater

29.04.2024PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

28.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Velkommen til ISO 9001:2015! Hvad betyder det for Alcadon's kunder og leverandører?

26.04.2024Eegholm A/S

Sponseret

Overvejer du at få produceret dine styretavler ude af huset?

25.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

[CASE] Hvad er egentlig vigtigt for Alcadons industrielle kunder?

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online