Underdimensionerede føringsveje kan give dataproblemer

Fejl i datanetværk kan skyldes overfyldte kabelbakker, hvor utilstrækkeligt beskyttede datakabler ligger for tæt på strømkabler.

Denne installation er fra en tid, hvor der ikke var krav om andet end fysisk adskillelse mellem strøm- og datakabler. Den ville ikke blive godkendt efter de lovkrav, der gælder i dag. Foto: Lemvigh-Müller..

Mange fejl og driftsproblemer i netværksinstallationer kan spores tilbage til manglende overholdelse af den såkaldte separationsafstand mellem strømforsynings- og datakabler. 

Det konstaterer Jesper Andersson, salgsingeniør hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller og akkrediteret specialist i design af datacenter- og kommunikationsnetværksteknologi (DCDC og RCDD) af den globale vidensinstitution BICSI.

Separationsafstande mellem strømforsynings- og datakabler i bygninger er fastlagt i den fælleseuropæiske standard EN 50174-2. Anbefalingerne her skal sikre installationens datakabler mod elektromagnetisk støj fra strømforsyningskabler. 

Elektromagnetisk støj kan føre til transmissionsfejl, der giver driftsforstyrrelser, for eksempel i virksomheders it-systemer. Anbefalingerne er imidlertid relativt komplicerede, og for at kunne overholde dem skal installatøren have fuldt overblik over både føringsvejenes konstruktion og kablernes belastning og opbygning. 

Afsætter for lidt plads
Derfor får Jesper Andersson og hans kollegaer i Lemvigh-Müllers datakablingsteam ofte spørgsmål om separationsafstand, valg af kabeltype og ikke mindst dimensionering af føringsveje.

”Selv i nybyggerier og ved renoveringsprojekter ser vi eksempler på, at der er afsat for lidt plads til føringsveje. Dertil kommer, at selv en grundig kortlægning af en installation kun er et øjebliksbillede. Alle, som arbejder med netværks- og strømforsyningsinstallationer, ved at der hurtigt kan opstå behov for at øge kapaciteten. Derfor anbefaler vi, at der etableres føringsveje med god plads – eller i det mindste sikres mulighed for udvidelse”, siger Jesper Andersson.

Salgsingeniør, Jesper Andersson, mener ikke, at installatørerne bevidst ignorerer reglerne om seperationsafstand mellem strømforsynings- og datakabler. Foto: Lemvigh-Müller..

Læs også: Større datanetværk kræver kraftigere kabler

Selv i almindeligt forekommende installationer kan der kræves overraskende stor separationsafstand. Hvis for eksempel et trefaset strømforsyningskabel forsikret med 250 A er oplagt i en almindelig gitterbakke, og der i samme bakke ligger uskærmede datakabler i kategori 6a, skal separationsafstanden mellem strøm- og datakablerne være i størrelsesordenen 114 mm, afhængig af fabrikat.

Datakabler kan isoleres
Der er dog mulighed for at overholde de anbefalede separationsafstande, også uden at fylde føringsvejene med tom luft. Det kan for eksempel ske ved at isolere datakabler i lukkede stålkanaler eller stålrør, som oplægges i eksisterende gitterbakker.

Det er ikke blot en god ide ud at holde en forskriftsmæssig separationsafstand ud fra et driftssikkerhedssynspunkt. Det er faktisk et lovkrav, som har eksisteret siden EN 50174-2 i 2017 blev en del af den danske installationsbekendtgørelse.

Selv om han ser eksempler på det, tror Jesper Andersson ikke det sker bevidst, når installatører ikke overholder de anbefalede separationsafstande.

”Det handler nok snarere om at få afsluttet en opgave til den aftalte tid og pris, og i nogle tilfælde kan det være tidkrævende og dyrt at opgradere en føringsvej. Men som installatør skal være klar over, at man så at sige bygger en potentiel fejlkilde ind i sin kundes system, hvis separationsafstanden ikke er overholdt”, siger han.

Anbefaler kraftigere datakabler
Lemvigh-Müllers datakabelteam anbefaler, at man ved nye datakabelinstallationer anvender kabeltypen kategori 6a eller højere i skærmet udførelse (F/FTP). 

Ud over bedre beskyttelse mod elektromagnetisk støj er den kabeltype i kraft af et større lederareal bedre egnet til Power over Ethernet (PoE), hvor enheder som IP-telefoner, overvågningskameraer og WiFi-accespoints strømforsynes via datakablingen.

- HCL

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

10.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Kalder ALLE netværksinstallatører!

10.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric annoncerer verdens første nødstrømsløsning til gamere

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle