Unikt vedvarende energianlæg indviet

Brønderslev Forsynings nye energianlæg, som har kostet 330 millioner kroner, er nu klar til at producere bæredygtig varme og strøm ved hjælp af et højteknologisk solenergisystem udviklet af Aalborg CSP.

Anlægget i Brønderslev er ifølge Aalborg CSP verdens første CSP-system kombineret med et biomasse-ORC-anlæg. PR-foto. .

Omlægningen fra traditionelle energikilder, som eksempelvis naturgas, til mere grøn energi er et naturligt skridt for det danske fjernvarmemarked, hvor de fleste anlæg normalt skifter til solenergi eller biomasse.

Men i Brønderslev er man mere ambitiøse og har derfor valgt en langt mere innovativ energiløsning, som – via kombination af flere teknologier – nu producerer både varme og strøm.

Den valgte løsning i Brønderslev er ifølge Aalborg CSP det første kraftvarmeanlæg i verden, der kombinerer koncentreret solenergi (CSP) med en biomassekedel, som, samlet og via en avanceret organic rankine cycle (ORC), omsætter energien til både el og fjernvarme.

Den innovative teknologi sikrer Brønderslev Forsyning en rekordhøj effektivitet, lavere energipriser og en langtidssikret og ren energiløsning, hvor man ikke længere er afhængig af de skiftende priser på traditionelle brændstoffer. Løsningen bidrager desuden til, at byen reducerer sin udledning af CO2 med mere end 25.000 tons.

Det epokegørende energianlæg blev officielt indviet den 19. marts af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og bestyrelsesformand i EUDP, Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, Ann-Dorthea Larsen deltog også i åbningen.

”Hos Aalborg CSP er vi stolte over at være med i dette banebrydende energiprojekt, som vi betragter som endnu et eksempel på, hvordan innovative danske teknologier har potentiale til at booste den nødvendige omlægning fra konventionelle til vedvarende energikilder”, siger Jes Donneborg, divisionsdirektør i Aalborg CSP, og tilføjer:

”Tiden rinder snart ud for gas- og kulkraftværker. Derfor mener vi, at Brønderslev Forsynings innovative og dokumenterede energiløsning kan hjælpe globale markeder med at løse fremtidens behov for vedvarende energi. Et godt eksempel er Kina, som har et stort behov for innovative fjernvarmeløsninger”.

Det nye bæredygtige og avancerede CSP-anlæg fra Aalborg CSP har et belysningsareal på 26.929 m2 og har med stor succes produceret varme i Brønderslev siden slutningen af 2016. Med idriftsættelsen af det biomassebaserede ORC-anlæg, er solenergiløsningen dermed også klar til at støtte el-produktionen.

- JKK

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle