Væk med støtten til vedvarende energi

Grøn omstilling skal ikke ske på støtten. I stedet skal vedvarende energi udvikles på lige markedsvilkår mellem forskellige teknologier, mener energiminister Lars Chr. Lilleholt. Solcellebranchen er enig.

Det skal i højere grad end i dag være markedet og ikke håndholdte støtteordninger udviklet på Christiansborg og omegn, som driver udviklingen inden for solceller, mener energiminister Lars Chr. Lilleholt..

Det er mange år siden, at vedvarende energi (VE) var båret frem af idealisme og hjemmestrikkede solfangere og vindmøller. Vindenergi står i dag for over 40 procent af den samlede danske produktion af elektricitet.

Samtidig er VE nu en af de billigste måder at udvide elproduktionen på. Vindenergien får dog, i modsætning til solcelleenergi, stadig støtte via tilskud til elprisen fra staten, og det vil energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) sætte en stopper for.

Under overskriften Grøn Realisme er politikken at leve op til målsætningen om en dansk energiforsyning i 2050, der er helt fri for fossile brændstoffer, samtidig med, at tilskud og økonomisk særbehandling falder bort.

En jungle af tilskudsordninger
Regeringens grønne realisme tager udgangspunkt i, at flere af de støttede teknologier er så langt fremme, at de kan konkurrere på markedsvilkår – eller vil kunne gøre det om få år.

Baggrunden er desuden, at tilskudsordningerne har været en jungle, der har favoriseret nogle teknologier på bekostning af andre.

Det har skabt ubalancer, hvor det det ene år kan svare sig at sætte solceller op, og den næste år er markedet helt dødt. Ved Dansk Solcelleforenings konference i november medgav Lars Chr. Lilleholt, at rammevilkårene for solceller i Danmark ikke har været nogen solstrålehistorie.

Læs også: Solcelleforslag i modvind: Høringspartnere ønsker færre indgreb og mere stabilitet

”Jeg forstår godt, at de pludselige indgreb, som mine forgængere, og også jeg selv har måtte foretage, har givet anledning til bekymringer, panderynken og usikkerhed i branchen. Jeg har naturligvis forståelse for, at det er svært for en branche at agere, når grundlag og støtteordninger ændres. Jeg vil gerne være med til at sikre, at vi kan gøre det bedre for branchen, så vi understøtter udviklingen og etableringen af solceller i Danmark på den rigtige måde, hvor det i højere grad end i dag er markedet og ikke håndholdte støtteordninger udviklet på Christiansborg og omegn, som driver udviklingen”, sagde Lars Chr. Lilleholt.

”Jeg har naturligvis forståelse for, at det er svært for en branche at agere, når grundlag og støtteordninger ændres”. Lars Chr. Lilleholt (V), energiminister.

Rammevilkår skal sikre fair konkurrence
Hos Dansk Solcelleforening, der er brancheforening for alle de virksomheder, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med solceller, er man generelt enig i den politik.

”Vi står med en teknologi, der har udviklet sig meget hurtigt, og vi er på vej derhen, hvor vi ikke har behov for støtte. Vi har oplevet mange udsving i støtteordningerne, og vores ønske er derfor større stabilitet og gode rammevilkår”, siger formand for bestyrelsen i Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen.

Læs også: Tekniq: Lovforslag om solceller vil skævvride grøn omstilling

Solcelleforeningen har derfor skitseret, hvad der skal træde i stedet for økonomisk støtte. Først og fremmest er ønsket, at der i den kommende energiaftale 2020-30 udarbejdes en decideret køreplan for solceller i Danmark.

Den skal rydde op i et virvar af gamle regler for tilslutning af solceller og udstikke nye retningslinjer for tre typer anlæg:

·         Husstandsanlæg, som private typisk har på deres tag

·         Virksomhedsanlæg, som virksomheder sætter på deres arealer

·         Industrianlæg, som er deciderede solkraftværker

Blandt de største ønsker er, at sagsbehandlinger minimeres eller helt afskaffes, og at kommunale institutioner får mulighed for at producere solenergi på samme facon som staten og regionerne.

For de helt store anlæg er ønsket blandt andet, at de kan tilsluttes til elnettet under samme vilkår som vindmøller.

Konkurrence mellem VE er til fordel for solceller
Det vil skabe overblik, klare regler og gøre solcelleinstallatørerne i stand til byde ind på udbud og opgaver på et trygt grundlag.

Læs også: Regeringen afsætter 144 millioner til kontrol af energispareordningen

For at sætte gang i en konkurrence mellem de alternative energikilder indbyrdes, foreslår Dansk Solcelleforening, at kommende VE-udbud gøres teknologineutrale, så det er den løsning, der giver de billigste kWh, der vinder. Bliver det en realitet, ser fremtiden igen lys ud for solcellerne:

”Hvis VE-støtten helt udfases, vil det endelig betyde, at der er ens vilkår for alle. Solceller er kommet for at blive, og vi ønsker egentlig ikke at være afhængige af nogen støtteordninger. Hvis der er ens vilkår for alle, vil det give forbrugerne en reel mulighed for at vælge en fremtidssikret VE-løsning. Prisen på solceller er støt faldende og sammen med innovative løsninger og mere digitalisering, så er jeg sikker på, at mange flere vil vælge solenergi fremover. Den samfundsmæssige værdi af solcelle-el er også højere end værdien af vindmølleproduceret el, da solceller altid producerer om dagen, hvor forbruget er højest”, siger direktør hos solcelleproducenten Gaia Solar, Sigurd Leth.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

10.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

05.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Hvilket datakabel er bedst til din industrielle applikation?

05.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle