Vær på vagt for Legionella-smitte

Sommervarme, lunkent vand i rørene og flere udlandsrejser er med til at øge risikoen for legionella-smitte, som Statens Serum Institut forventer vil stige i år. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Sol, strand og varme er perfekt til sommerferien. Det er bare ikke så godt for vandrørene, hvor der efter længere tids opvarmning af det kolde vand også er en større risiko for at give legionella-bakterien optimale muligheder for at udvikle sig. Det kan føre til legionærsyge, som kan være livstruende for svækkede og ældre mennesker. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne..

Sol, strand og varme er perfekt til sommerferien. Det er bare ikke så godt for vandrørene, hvor der efter længere tids opvarmning af det kolde vand også er en større risiko for at give legionella-bakterien optimale muligheder for at udvikle sig. Det kan føre til legionærsyge, som kan være livstruende for svækkede og ældre mennesker. 

”Smittetallene begynder typisk at stige i løbet af sommeren og topper i efteråret. Det hænger antageligt sammen med, at legionella er varme-elskende bakterier. Når der har været varmt vejr i længere tid, så er der også større risiko for, at det kolde vand bliver varmet op i rørene og derved øges risikoen for legionella-smitte”, siger Søren Uldum, fagchef i Statens Serum Institut.

Smittetallene i Danmark har ligget højt gennem en årrække. Sidste år registrerede seruminstituttet 287 tilfælde blandt danskere, hvoraf 56 døde.

”Smittetallene har ligget højt siden 2017 og har siden ligget forbavsende stabilt. Indtil videre har året budt på lidt færre tilfælde end sidste år, men jeg forventer faktisk, at vi nok får endnu flere smittetilfælde i år end nogensinde før, når året er omme”, siger Søren Uldum.

Han forklarer det med, at der er udsigt til smittetilfælde fra udlandet – blandt andet Italien – da flere danskere rejser udenlands på ferie efter coronapandemien.
Legionella-bakterien elsker lunkent og varmt vand mellem 20 og 50 grader. Af samme grund handler det om at holde det kolde vand koldt og det varme vand varmt.

Ved tapstederne kræver bygningsreglementet, at temperaturen er minimum 50 grader, da man ikke skal meget under, før det risikerer at blive problematisk. Derudover er det en god idé at skylle vandrørene igennem regelmæssigt for at undgå bakterievækst i stillestående vand”, forklarer Birger T. Christiansen, konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

”Udover at holde den rette vandtemperatur er det bedste råd derfor at sørge for at have et godt flow i vandrørene og undgå ”døde ender” i selve installationen, hvor bakterien kan udvikle sig. Er man i tvivl, er det altid en god idé at få sin installation gennemgået af en autoriseret vvs-installatør”, siger Birger T. Christiansen.

Det gælder blandt andet offentlige bygninger, der bliver lukket helt eller delvist ned for sommerferien. Det kan også være boligforeninger med store og omfattende rørsystemer.

”I løbet af de seneste mange år er toiletter og armaturer blevet mere og mere vandbesparende. Det er en god ting, men det lavere vandforbrug betyder også, at der typisk kan stå vand og vente i rørene, da de typisk er dimensioneret til en højere vandgennemstrømning”, siger Birger T. Christiansen.

Læs også: Rørværktøj gør vvs-hverdagen nemmere

Legionær-smittede danskere: (Kilde: Statens Serum Institut)
2022: 287
2021: 276
2020: 278
2019: 269
2018: 266
2017: 278

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

10.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric annoncerer verdens første nødstrømsløsning til gamere

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

02.07.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport afslører udfordringer for tovejsopladning af elbiler i Europa

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle