Varmepumpe, solvarme og solceller i ét anlæg

Hybridvarmepumpen er sidste skud på stammen af energieffektive varmepumper. Den udmærker sig ved at være en installationsfærdig enhed, som både består af en varmepumpe og af et solvarmeanlæg – og i nogle tilfælde tilmed et hybrid solvarme/solcelleanlæg til at producere både varme og el.

Free Energy har udviklet de såkaldte Hybrid Solar System-anlæg, også kaldet HYSS, der fungerer som plug-and-play enheder og leveres i mange størrelser. Foto: Free Energy. .

De enkelte teknologier i en hybridvarmepumpe er kendte og afprøvede. Derimod er det nye og revolutionerende, at varmepumpe, solvarme og solceller kombineres i ét anlæg med én styring, der er optimeret til at veksle optimalt mellem teknologierne. Det sikrer, at driften konstant foregår så energieffektivt som muligt. 

”Det har man i princippet kunne gøre i mange år, men vi har gjort det nemt og skalérbart ved at udvikle et færdigt industrielt anlæg,” siger Gilbert Jensen, der er CEO i Free Energy, som har udviklet de såkaldte Hybrid Solar System-anlæg, også kaldet HYSS. De fungerer som plug-and-play enheder, der leveres i størrelser til enkelte husstande og helt op til 600 kW-anlæg, til installation i større byggerier. 

”Udfordringen har været, at det er forskellige brancher, der traditionelt har udviklet og markedsført de forskellige teknologier. Byggebranchen og forbrugerne har hidtil selv skulle investere i forskellige typer anlæg og efterfølgende få dem til at arbejde sammen. Med HYSS kan vi kan levere samlede løsninger, der gør det muligt at opnå nul-energi eller plus-energi bygninger på kommercielle vilkår” fortæller Gilbert Jensen. 

Hver især er de forskellige komponenter relativt simple og afprøvede, men kombination er unik.

”Vores software – og det, at vi har optimeret tre vedvarende energikilder til at spille sammen i ét system – giver os en unik markedsposition. Vi har bevist, at teknologien virker i såvel mindre husstandsanlæg samt større byggerier, og nu er vores største marked faktisk de større byggerier. Her efterspørger man turnkey-løsninger, som er enkle at håndtere, og som har dokumenteret effekt,” fortæller Gilbert Jensen. 

Samarbejder med installatører

En hybridvarmepumpe kan være en stor investering, og hvert anlæg skal dimensioneres til den aktuelle bygning. 

”Vi går uden om grossistleddet og sælger til installatører, som har kontakten til bygherrer”, siger Gilbert Jensen 

På free-energy.com kan man selv foretage de indledende beregninger af et nyt anlæg. Her kan man også se, hvad CO2-besparelsen bliver, og hvor meget ens energiudgifter kan sænkes med et HYSS-anlæg. Hvis udregningerne ser fordelagtige ud, og man ønsker at gå videre med detailprojektering, bliver oplysningerne tilgængelige for den installatør, som er godkendt af Free Energy og dermed har kompetencerne til at installere HYSS-anlægget.

”Vi har opbygget systemet, så slutbrugeren i princippet bare skal udfylde data og trykke på en knap. Hvis tilbuddet accepteres, bliver anlægget dimensioneret til opgaven og leveres direkte til adressen, hvor den lokale installatør installerer det. Hvis han ikke har prøvet det før, så oplærer vi ham. Efterfølgende har installatøren ansvaret for anlægget, kan logge sig ind på det via internet og overvåge det på afstand,” fortæller Gilbert Jensen. 

Free Energy er desuden koblet på samtlige HYSS-anlæg. På den måde kan Free Energy indsamle statistik og løbende foretage opdateringer af softwaren, helt uden at hverken installatøren eller brugeren skal involveres.

Stort potentiale i resten af Europa

Virksomheden har fulde ordrebøger, og flere samarbejdsaftaler med større byggefirmaer gør det svært at følge med efterspørgslen for virksomheden. Derfor er Free Energy i dialog med eksterne investorer, så de kan hyre flere kolleger og øge produktionskapaciteten i Danmark, Norge og Sverige.

”Vi har fået et godt samarbejde med flere store aktører i byggebranchen. Blandt andre har Skanska blåstemplet vores HYSS-anlæg, og de benytter dem som et led i deres bestræbelser på at bygge klimaneutrale nul-energihuse og plus-energihuse,” siger Gilbert Jensen. 

I Norge har Free Energy leveret de første HYSS - High Power varmepumper til den nye bydel Verksbyen i Fredrikstad. Her skal byggeudvikleren Arca Nova bygge 1.500 boliger de kommende år. Arca Novas vision er, at samtlige boliger skal bygges som nul- og plusenergibyggeri baseret på jordvarme,  solvarme og solceller. Resultatet bliver meget lave energiudgifter og minimal klimapåvirkning.

”Norge og Sverige er store markeder. Her er der større investeringsvillighed blandt private i grøn teknologi end i Danmark. Her efterspørges særligt den nyeste og mest miljøvenlige teknologi og man investerer langsigtet, hvor man herhjemme oftere går efter billigere løsninger med lidt lavere klimaeffekt.” 

Resten af det europæiske marked er ligeledes interessant for Free Energy; her har de HYSS-baserede løsninger nemlig også stort potentiale da anlæggene både kan bruges til opvarmning og som køleanlæg.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

23.04.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

Kortsigtede løsninger med langsigtede konsekvenser

17.04.2024Installator.dk

Ny status: 122,000 danske hjem må fortsat vente på afklaring

16.04.2024Installator.dk

Private svigter varmepumperne: ”Jeg synes, jeg klarer mig godt, men jeg kæmper også hele tiden”

15.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO Delta passer perfekt til PVT-projekt

15.04.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer opfyldning af fjernvarmepuljen

12.04.2024Installator.dk

VE-installatører ser dystert på fremtiden

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København