Varmepumper går som varmt brød

Salget af varmepumper er steget voldsomt de seneste år. Alene i andet halvår af 2018 blev der solgt næsten 23.000 varmepumper – en stigning på cirka 30 procent i forhold til året før.

I anden halvdel af 2018 blev der i alt solgt mere end 22.854 luft-luft-varmepumper mod 17.422 i samme periode i det hidtidige rekordår, 2017. Det viser nye tal fra Energistyrelsen. Arkivfoto. .

Varmepumper har fået solidt fodfæste i de danske hjem. I hvert fald så fortsatte stigningen i antallet af solgte varmepumper i anden halvdel af 2018, hvor der i alt blev solgt mere end 22.854 luft-luft-varmepumper (mod 17.422 i samme periode i det hidtidige rekordår, 2017). Det viser nye tal fra Energistyrelsen.

”Der er flere gode grunde til, at danskerne har taget teknologien til sig. Først og fremmest er det en varmeløsning, som både er grøn, relativt billig at anskaffe sig og som giver besparelser på energiregningen fra dag ét”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq.

Opgørelsen fra Energistyrelsen er behæftet med en smule usikkerhed, da flere markedsaktører er blevet inviteret til at deltage i undersøgelsen i andet halvår af 2018, hvilket kan bidrage til stigningen. Det ændrer dog ifølge Tekniq ikke ved det samlede billede af en teknologi i kraftig fremgang.

”Tallene stemmer overens med konklusionerne i vores seneste medlemsundersøgelse, der viste, at el- og VVS-installatørerne oplever en klart voksende interesse for netop varmepumperne”, siger Simon O. Rasmussen.

Også når det gælder de større (og dyrere) luft-vand-varmepumper er der sket en stigning i salget på godt 30 procent. Disse pumper er ifølge Simon O. Rasmussen et godt alternativ for de boligejere, som stadig bruger oliefyr til at varme deres huse op.

”Der findes stadig mange tusinde oliefyr i Danmark. Og derfor vil væksten i salget af luft-vand-varmepumper formentlig fortsætte de kommende år i takt med, at de gamle fyr udfases. Samtidig vil vi opleve, at elpriserne falder og det vil gøre eldrevne varmepumper endnu mere attraktive”, vurderer Simon O. Rasmussen.

Gå den autoriserede vej
Han ser dog også udfordringer ved den hastigt voksende interesse for varmepumperne:

”Som det ofte sker, når ny teknologi vinder frem, så støder vi på produkter af tvivlsom kvalitet – ikke mindst på nettet. Samtidig ser vi en række aktører med mindre gode kompetencer slå sig op på at kunne installere pumperne. Ifølge en nylig undersøgelse er cirka ti procent af varmepumpeejerne da også utilfredse med den pumpe, de har købt”.

Simon O. Rasmussen anbefaler derfor, at boligejerne tænker sig godt om og søger vejledning hos kvalificerede fagfolk, inden sparepengene sendes i arbejde.

”Den rigtige varmepumpeløsning er ikke en hyldevare. Man skal derfor først og fremmest vælge en kompetent installatør. Derved er man sikret, at man får præcis den varmepumpeløsning, der passer til ens konkrete behov. På den måde opnår man det optimale udbytte af investeringen”, siger han.

Det gode råd fra Tekniq til boligejerne er, at de kontakter en autoriseret installatør – og gerne en VE-installatør. De har dokumenteret erfaring med både at dimensionere og installere varmepumper, og er samtidig omfattet af en garantiordning, så man som køber kan føle sig sikker på ikke at spilde sine penge.  

Boligejerne kan på Energistyrelsens hjemmeside (sparenergi.dk) finde en liste over godkendte varmepumper. Hvis man holder sig til den, kan man være rimelig sikker på, at udstyret i hvert fald er i orden, lyder budskabet fra Simon O. Rasmussen.

- JKK

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

10.06.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme støtter grønt forslag fra Radikale Venstre

05.06.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Nu kan du opgradere til myUplink

04.06.2024Dansk Køl & Varme

Sponseret

Arbejder du med køleanlæg eller varmepumper? Så bør du vide det her

04.06.2024Installator.dk

Varmepumpepulje er kommet sløjt fra start

30.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvorfor leje, når man kan eje?

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle