Vi er ikke så energieffektive, som vi tror

Danmark har et af de mest ambitiøse klimamål i verden, men når det kommer til energieffektivitet, er Danmark ikke blandt de førende EU-lande. Det er konklusionen i en ny gennemgang af internationale energidata foretaget af SYNERGI.

Danmark har et af de mest ambitiøse klimamål i verden, men når det kommer til energieffektivitet, er Danmark ikke blandt de førende EU-lande. Det er konklusionen i en ny gennemgang af internationale energidata foretaget af SYNERGI. Foto: Synergi..

Danmark er ikke længere et foregangsland for energieffektivitet og har behov for en ambitiøs strategi på området. Sådan lyder konklusionen fra SYNERGI-direktør Katrine Bjerre M. Eriksen i kølvandet på organisationens gennemgang af internationale undersøgelser og energidata, som blandt andet konstaterer, at der ”ikke er fagligt belæg for, at Danmark er i front med hensyn til energieffektivitet”.
Vurderingen bygger blandt andet på tal fra de velansete internationale databaser ODYSSEE og MURE, der placerer Danmark på en beskeden samlet syvendeplads for energieffektivitet – efter lande som Estland, Rumænien og Grækenland.

”Det Internationale Energiagentur og andre internationale aktører i klimakampen har flere gange slået fast, at et klogt og effektivt energiforbrug er helt afgørende for at lykkes med den grønne omstilling. Vi har brug for meget mere grøn energi til vores varmepumper, elbiler, fjernvarme og så videre. Energieffektivitet er den brik, der kan få puslespillet til at hænge sammen og sikre, at vi når hurtigere i mål. Det potentiale bør ambitionerne for vores energiforbrug afspejle”, siger Katrine Bjerre M. Eriksen.

Foregangsland
Danmark skal være et ”foregangsland i den internationale klimaindsats, så vi kan inspirere og påvirke resten af verden,” lyder det i indledningen til klimaloven fra 2019. Derfor har Danmark et af de mest ambitiøse klimamål i verden. Og derfor har Danmark en række mål og strategier for alt fra antallet af elbiler til udviklingen af PtX. Endnu har vi dog hverken en strategi eller mål for vores energiforbrug, der alene i bygninger og byggeri tegner sig for knap en tredjedel af landets CO2-udledning. I en tid, hvor der er mangel på især grøn energi og et stort politisk ønske om at blive fri af den russiske gas, er der endnu større grund til at få industri og bygninger til at køre længere på de sparsomme grønne elektroner.

Mål og en strategi for et effektivt energiforbrug bør derfor være en bunden og tidlig opgave for den kommende regering, mener Katrine Bjerre M. Eriksen:
”Det haster med at få omstillet vores energi fra sort til grøn, så vi udleder mindre CO2. Vi har også travlt, fordi vi på den måde hurtigere bliver fri af den russiske energi, og fordi et lavere energiforbrug er godt for både virksomheder og da danske husholdninger, der betaler unødigt meget for deres energi. Derfor bør den kommende regering sætte konkrete mål og udarbejde en strategi for et smart og effektivt energiforbrug i løbet af 2023”.

Tyskland klarer sig godt
SYNERGI-direktøren fremhæver blandt andet Tyskland som et land, der i kølvandet på energikrisen for alvor har fået øjnene op for potentialerne i et lavere energiforbrug og skruet markant op for ambitionerne. Under energikrisen var den tyske regering hurtigt ude med en bred vifte af energibesparende tiltag i blandt andet offentlige og private bygninger. Inden længe præsenterer den tyske regering også en lov for energieffektivitet, der blandt andet indeholder flere konkrete mål for energiforbruget og krav til virksomheder om at foretage de mest rentable investeringer i energieffektivitet.

Læs også: Grundfos får godkendt ambitiøse klimamål

”I disse måneder kan man godt se misundeligt mod Tyskland. Scholz-regering har tilsyneladende analyseret energikrisen grundigt og er nået frem til, at det giver rigtig god mening at investere i et lavere energiforbrug og tilsvarende lave energiregninger i stedet for at skyde en masse penge i at subsidiere høje energiregninger. Begge typer af investeringer afbøder den økonomiske effekt af energikrisen – subsidier løser bare ikke kriserne, mens investeringer i et lavere forbrug er nøglen til et grønnere energisystem, uafhængighed af Rusland og lavere energiregninger. Jeg håber, det nye folketing og den kommende regering vil kigge mod syd for inspiration og samtidig har ambitioner om at gøre Danmark til et foregangsland for energieffektivitet. Det er vi ikke i dag – men det bør vi være”.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00