Virksomheder kan spare millioner på ventilation

600 millioner kroner kan danske virksomheder hvert år spare på ventilation til rumvarme. Forrentningen er 50 procent eller derover. Det viser beregninger fra Go’ Energi.

Frisk luft er vigtigt for både arbejds- og produktionsmiljø i virksomhederne, men ofte er ventilationen så ineffektiv, at pengene og energien nærmest blæser ud af ventilationsanlægget. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Go’ Energi, som har beregnet, at danske virksomheder kunne spare 600 millioner om året i energi til ventilation.

Find millioner i ventilations- og varmeanlægget

Elbesparelser:

  • Tilpasning af luftskifte til behov
  • Justering af driftstid
  • Minimering af tryktab
  • Udskiftning af gamle ventilatorer til nye energieffektive

Varmebesparelser:

  • Tilpasning af luftskifte til behov
  • Justering af driftstid
  • Optimering af varmegenvinding

Læs mere om energibesparelser på ventilationsanlæg

”Der er et kæmpe potentiale. Og det vel at mærke med investeringer i tiltag, der forrenter sig med 50 procent eller mere,” siger projektleder Thomas Drivsholm i Go’ Energi, der har lavet beregningerne for at gøre danske produktionsvirksomheder opmærksomme på de nemme og store besparelser i deres bygninger.

Trykkeri ser frem til besparelse på syv millioner kroner
At der er millionbesparelser for den enkelte virksomhed bekræftes af for eksempel Bording Koncernen. Virksomheden tjekkede et anlæg i en lagerhal, lavede en enkelt ombygning og kan nu – for en investering på under 200.000 kroner – se frem til at spare over 200.000 kroner om året, eller næsten syv millioner i investeringens levetid.

Tidligere brugte firmaet en af sine lagerhaller som trykkeri, og derfor var der blevet opført et stort, ventilationsanlæg, som sugede overskudsvarme og støv ud og sikrede frisk luft i hallens 1.625 m2. Virksomheden holdt det i stand med løbende service. Efter en årrække valgte ledelsen at se nærmere på anlægget.

”Vi opdagede problemet, da vi så på budgettet. Netop på det lager brugte vi cirka tre gange mere energi per kvadratmeter end i de andre bygninger. Så det gik vi i gang med at undersøge,” siger Mikael Løgstrup, økonomidirektør i Bording A/S.

Bording fik et tjek af deres ventilationsanlæg. Konklusionen var, at den mængde luft, som blev skiftet ud, var alt for stor til det nuværende behov, og at ventilationsmotorerne kørte med dårlig virkningsgrad.

Efter ingeniørrådgivning valgte Bording at lave en enkel ombygning af deres ventilationsanlæg. Det sænker luftcirkulationen, recirkulerer luften i hallen og bruger mindre energi til opvarmning af luften. Samtidig forbedrede Bording deres porte for at forhindre varme i at slippe ud. I dag bruger firmaet omkring 400.000 kWh mindre per år på det ene lager, hvilket svarer til godt 220.000 kroner. Størstedelen af besparelserne er på varme.

Regel nummer et: Indret efter behovet
Bordings eksempel er langt fra et særsyn, påpeger Go’ Energi:

”Vores beregninger og erfaringer fra virksomhederne viser med al tydelighed, at det for alvor kan betale sig for virksomhederne at vende blikket mod ventilations- og varmeanlæggene. Så vi kan kun opfordre virksomhederne til at finde de mange millioner kroner i ventilationsanlæggene rundt omkring,” siger Thomas Drivsholm.

I de fleste virksomheder kommer de store besparelser primært ved at regulere ventilationsanlægget efter behovet. Det gælder såvel bedre styring af driftstiderne som regulering af tryk i anlægget. Med et Go’ Energi-tjek for ventilation er det nemt at finde ud af, hvor det kan betale sig at sætte ind. Et tjek kan spare op til flere hundrede tusind om året og sikrer blandt andet, at man kun ventilerer efter behovet.

-KPE

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

05.06.2024Genvex

Sponseret

Find dit nye filter på vores webshop

05.06.2024Installator.dk

Lindab opkøber danske Venti

30.05.2024Genvex

Sponseret

"Det er jo helt vildt fedt, at det gør en så stor forskel"

30.05.2024Installator.dk

Sensor-projekt skal vise vejen til bedre ventilation i institutioner og skoler

28.05.2024Geovent

Sponseret

Geovent præsenterer specialdesignede produkter på Intertool Welding Fair

14.05.2024Genvex

Sponseret

Genvex tilbyder flere serviceydelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning