Virusproblem kan løses ved krav til ventilation

Mekanisk ventilation er vejen til at mindske smittespredning i blandt andet skoler. Sådan lyder det fra et hold af eksperter. TEKNIQ Arbejdsgiverne efterlyser flere krav til at løfte indeklimaet i kommunale bygninger.

Et hold forskere slår nu fast, at effektive ventilationssystemer er måden at få bugt med virussmitte. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne..

Det er en ganske klar melding fra en række af forskere: Coronasmitte bliver spredt gennem luften, og hvis det skal blive bedre, så er der behov for at forbedre luftskiftet i skolerne blandt andet. Sådan lyder det i et fælles debatindlæg fra 20 forskere. TEKNIQ Arbejdsgiverne er enig.

”Smittespredning er et problem, hvor mange mennesker er samlet på et sted – for eksempel i klasseværelserne. Flere undersøgelser har løbende vist, at mekanisk ventilation virker, men desværre ser vi også alt for ofte, at der ikke bliver investeret i de rette løsninger ude i kommunerne”, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder i installationsbranchen og metalindustrien.

Forskerne fra Statens Serum Institut og en række danske universiteter slår blandt andet fast, at smitte kan blive hængende lang tid i luften og trænge ned i luftvejene. De såkaldte ”aerosoler” kan dog få kamp til stregen med god ventilation, som forskerne lægger op til at prioritere - ikke kun i skolerne - men også i institutioner, sundheds- og plejesektoren samt arbejdspladser. Det er vigtigt – ikke kun i forhold til coronasmitte – men også i forhold til kommende epidemier og pandemier, lyder det.

TEKNIQ Arbejdsgiverne efterlyser handling for at få skred i det arbejde.

”Der er behov for, at kommunerne prioriterer indeklimaet i deres bygninger. Vi foreslår konkret, at der sættes maksimalt krav til CO2-indholdet alle eksisterende kommunale bygninger. Den ekstra udgift er godt givet ud i form af færre sygedage blandt både skolebørn, medarbejdere og beboere på plejehjem, hvor et smitteudbrud kan have alvorlige konsekvenser. Samtidig ved vi, at velventilerede rum øger trivslen generelt og giver skoleeleverne de bedste forudsætninger for at lære noget i løbet af skoledagen”, siger Maria Rizzo.

Læs også: Indeklimaet i klasseværelserne bliver glemt

Forskerne nævner blandt andet et italiensk studie, der tyder på, at nyinstalleret mekanisk ventilation i klasseværelserne kan mindske coronasmitte. Sidste år viste Masseeksperimentet på landets skoler, at koncentrationerne af CO2 i de målte klasselokaler var over det anbefalede niveau på 1000 ppm i mere end halvdelen af tilfældene. I næsten hver femte lokale var niveauet dobbelt så højt som anbefalet. Dengang pegede undersøgelsen, som blandt andre DTU stod bag, også på behovet for et velfungerende ventilationssystem med både indsugning og udblæsning.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

08.05.2024Geovent

Sponseret

Casestory: Geovent udsugningssystem beskytter brandmænd på brandstationen i Rosbach, Tyskland.

01.05.2024Genvex

Sponseret

Caspers energirenoverede huset fik perfekt indeklima

01.05.2024Geovent

Sponseret

Nyt produkt: GT Ultra Svejse- og slibebord!

24.04.2024Geovent

Sponseret

Geovent har opnået patent på ESA arm

23.04.2024Genvex

Sponseret

Sådan bygges et ventilationsanlæg

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde