VVS-messen 2023 er et kig ind i fremtiden

Rent vand er en sparsom ressource og er fokus for FN’s verdensmål nummer 6. Det fylder også meget på VVS-messen den 24.-26. maj i Odense Congress Center, som generelt byder på et kig ind i fremtiden for vvs-feltet.

”En af de store gevinster ved en messe som VVS-messen er, at her finder du alle de nyeste løsninger og tendenser inden for vvs-branchen”, fortæller Nicolai Garde-Dinesen. Foto: VELTEK/OCC..

”En af de store gevinster ved en messe som VVS-messen er, at her finder du alle de nyeste løsninger og tendenser inden for vvs-branchen. På den måde er det et kig ind i, hvad der vil ske på området inden for de næste et til fem år”, fortæller Nicolai Garde-Dinesen.

Han er selv udlært rørsmed samt vvs-tekniker og har senere suppleret med en vvs-installatøruddannelse. Han har arbejdet med fjernvarmeprojekter hos Vestforbrænding og Wicotec Kirkebjerg samt med vvs-rådgivning i bred forstand hos flere rådgivende ingeniørfirmaer.

I dag er han sektionschef for VELTEK Vand og er en af drivkræfterne bag VVS-messen. ”Jeg glæder mig meget til messen, og personligt synes jeg, at en af de store fornøjelser ved en messe som denne er, at den altid byder på overraskelser, nye løsninger og tendenser. Den giver som sagt et smugkig ind i, hvad vi kan forvente at se af nye udviklinger i den nærmeste fremtid”, fortæller han.

Læs også: Messen markerer et kvantespring for vvs-branchen

Han understreger, at han jo ikke ved præcis, hvad udstillerne vil præsentere på messen inde for vandområdet. Men han har en god idé om hovedtrækkene i, hvad der vil præge billedet på messen den 24.-26. maj. Det vil langt hen ad vejen være de samme løsningstendenser som på messen i 2021 – og så suppleret med lidt nye tendenser. Det omfatter for eksempel:

Vandbehandling og filtre
Vandbehandling og filtre er et område i kraftig vækst, ligesom det er et område præget af mange forskellige løsninger og mange nuancer.

Vandbehandling handler om at reducere kalk i vandet, så rengøring bliver lettere. Men det handler også om miljøhensyn, fordi vandbehandling reducerer forbruget af skrappe midler til afspænding, skyllemidler og rengøring. Og så forlænger det bløde vand levetiden på gennemstrømnings-vandvarmere, opvaskemaskiner, vaskemaskiner og hvad der ellers er af ’vandmaskiner’ i bygningen.

En del af branchen har det Nicolai Garde-Dinesen betegner som ’tvivlsom effekt’ uden dokumentation. Men da VVS-messen er en messe for professionelle brugere, forventer han ikke, at denne del af vandbehandlingsmarkedet vil være til stede på messen.

Drikkevandssystemer
Drikkevandssystemer er ligeledes et område i stærk vækst. Det er multifunktionssystemer til køkkenet, som både kan levere koldt vand, kogevand og ’dansk vand’. Det var et nyt område i 2021, og Nicolai Garde-Dinesen forventer, at det også vil fylde en del på 2023-messen. ”Der er stor efterspørgsel på disse systemer til projektbyggerier, der ønsker at tilføre et ’luksus-præg’ på byggeriet”, fortæller han.

Han fremhæver, at systemerne tilbyder energi- og bæredygtighedsfordele på flere måder. ”De er godt isolerede, så det er billigere i energiforbrug at hente kogt vand til for eksempel kaffe og te end, det er at anvende en elkoger. Derudover reducerer systermen behovet for plastflasker til dansk vand – og dermed reducerer det også transporten af de mange vandflasker. Flere og flere restaurationer går over til at servere dansk vand i karafler, så vi slipper for plastflaskerne”, fortæller Nicolai Garde-Dinesen.

Det berøringsfrie
Berøringsfrie armaturer og betjeningspaneler vandt selvsagt kraftigt ind i kølvandet på coronapandemien og var meget tydelige på 2021-messen. Den tendens forventer Nicolai Garde-Dinesen vil fortsætte i 2023, og han forventer, at det vil brede sig ud i alle typer produkter og installationer.

”På den måde er det et kig ind i, hvad der vil ske på området inden for de næste et til fem år”, fortæller Nicolai Garde-Dinesen. Foto: VELTEK..

”Berøringsfrie betjeninger kan bidrage til at gøre systemerne smartere på den måde, at det generelt reducerer smittespredningsrisici samtidig med, at det også kan bidrage til at reducere vandforbrug. Den berøringsfrie funktion tilfører en automatik til installationen, der sikrer, at vandtilførslen altid bliver lukket efter kort tid – på den måde undgår man de situationer, hvor brugeren glemmer at lukke for vandet i kortere eller længere tid. Det er der både miljømæssige og økonomiske fordele i”, fortæller han.

Det recirkulerede vand
På den lidt længere bane forventer Nicolai Garde-Dinesen, at vi vil se en vækst i systemer og løsninger, der recirkulerer vand. Det kan for eksempel være vand fra brusesystemer, der bliver renset og genbrugt. Det kan også være regnvand, der bliver (gen)brugt som teknisk vand, der kan anvendes til tøjvask, wc-skyld og andet vandforbrug, der ikke handler om drikkevand.

”Det vil nok kræve lidt arbejde med eksisterende regler på området, som ser ud til at kunne stå i vejen. Men jeg ser også tendenser i den retning, så mon ikke det sker. Det vil i hvert fald være en stor gevinst for FN-verdensmål nummer 6, der jo præcist handler om at passe på vores vandressourcer. Borgernes holdning til brugen af drikkevand ændrer sig i retning mod at spare på vandet”, fortæller han.

Han afslutter med at understrege, at han glæder sig meget til messen: ”Der er altid en rigtig god stemning på messen, det er jo en form for festival for branchen, hvor aktørerne mødes og udveksler erfaringer og idéer”.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

22.04.2024Installator.dk

Magnus, Andreas og Jakob vinder DM i Skills 2024

22.04.2024Installator.dk

Danmarkshistoriens største havvindsudbud skudt i gang

22.04.2024Installator.dk

Lovforslag skal understøtte hurtigere opstilling af vindmøller og solceller

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024RIB Software

Sponseret

Ønsker du at blive certificeret IKT-leder?

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København