Ørestad vil som første bydel i verden teste energifleksibilitet

I et nyt projekt vil Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC) sammen med en række af bydelens store virksomheder søge at skabe verdens første selvfinansierede og energieffektive bydel med intelligente energiløsninger og fleksible bygninger. Sigtet er en bæredygtig, stabil og sikker strømforsyning, der sænker CO2 udledningen. Og bygningsautomatik er en forudsætning.

”Vi har koblet 28 af kommunens bygninger på Flex Platformen og tester potentialer for fleksibel el siden starten af 2023”, udtaler Anders Christian Lyngtorp, Chef for Energi og Teknik i Københavns Kommune. Foto: ØICC..

De første parter er allerede gået i gang med at udvikle Energy FlexLab Ørestad. Deltagerne er Bellagroup, TDC Net, Københavns Kommune, Salling Group, Andel Energi, EnergiDanmark, IBM Danmark og ØICC – og flere forventes at komme til.

Deltagernes bygninger skal optimere, lagre og endda producere vedvarende energi og være med til at skabe et el-system i balance. Bydelens planer understøtter regeringens, Energistyrelsens og EU´s ambitioner på energiområdet, hvor mere billig og grøn strøm skal finde vej gennem elkablerne ud til danskerne.

”I Bellagroup har vi en målsætning om en net zero operation senest i 2050, og her er både vedvarende energi og intelligente energiløsninger et vigtig skridt på vejen dertil. Vi ser et stort potentiale i at udnytte de muligheder, der ligger i fleksible energiløsninger – ikke mindst når vi i slutningen af 2023 åbner det 16.000 m2 store solcelleanlæg på taget af Bella Center, som for alvor kommer til at sætte skub i produktionen af vedvarende energi i Ørestad”, udtaler Frida Ulrik-Petersen, Director of Responsible Hospitality i Bellagroup.

Henrik Vinther Olesen, bæredygtigheds- og kommunikations-chef i Salling Group supplerer:

”I november 2022 gik vi i gang med at koble alle Nettobutikker i Danmark på Flex Platformen. Nu udvider vi med yderligere at teste føtex og Bilka-butikker. I første omgang tester vi i Ørestad for at bidrage med dokumentation og resultater om fleksibilitetsydelser fra vores forretninger og dermed støtte det innovative energi-forsøg dér”.

Bygningsautomatik er præmissen
Ørestad er en oplagt showcase for grøn omstilling via forbrugsfleksibilitet samt energibesparende og CO2 reducerende initiativer, fordi bydelen består af en meget forskelligartet og repræsentativ bygningsmasse af skoler, uddannelsesinstitutioner, koncertsteder, virksomheder med mere. Desuden er bygningerne relativt nye, og derfor er størstedelen allerede udstyret med moderne bygningsautomatik, som ellers først bliver et krav fra det reviderede Bygningsdirektiv for alle større bygninger fra 2025.

”Vi har arbejdet med energifleksibilitet i flere år nu. Vi har koblet 28 af kommunens bygninger på Flex Platformen og tester potentialer for fleksibel el siden starten af 2023. Potentialeberegningerne er positive, og derfor ønsker vi at støtte op omkring ØICC og koble yderlige syv bygninger, som ligger i Ørestad, på platformen”, udtaler Anders Christian Lyngtorp, Chef for Energi og Teknik i Københavns Kommune.

Ørestad vil dokumentere, hvordan bydelen selv kan klare en del af forsyningen lokalt, så Danmark vil kunne spare betragtelige investeringer til energilagring, balancering og udvidelse af vores elnet. Samtidig vil et lokalt og balanceret elsystem sikre, at vi kan undgå at aktivere fossile reservekraftværker, der bliver tændt i perioder med ubalancer i elnettet. Det sker for at hindre strømafbrud. Ambitionerne rækker altså til at sikre billigere strøm kun fra vedvarende energi, til at udfase 40 procent af kraftværkerne frem mod 2030 og dermed til at reducere CO2 belastningen.

”Vi ser et stort potentiale i at udnytte de muligheder, der ligger i fleksible energiløsninger – ikke mindst når vi i slutningen af 2023 åbner det 16.000 m2 store solcelleanlæg på taget af Bella Center”, udtaler Frida Ulrik-Petersen, Director of Responsible Hospitality i Bellagroup. Foto: ØICC..

Digitale løsninger fremmer den grønne omstilling
”Med vores udstyr og lokationer fordelt over hele Danmark har vi en unik mulighed for at hjælpe energileverandører og elnetselskaber med fleksibilitet i perioder, hvor behovet i energisystemet er kritisk. Intelligente energiløsninger er for os endnu et eksempel på, hvordan digitale løsninger kan og skal understøtte den grønne omstilling. Vi er stolte af både at kunne bidrage med vigtig fleksibilitet fra vores udstyr og bygninger og et grønt digitalt fundament i form af vores netværk”, udtaler Peter Søndergaard Andersen, bæredygtighedsdirektør i TDC NET.

Energy FlexLab Ørestad bygger på viden om, at større bygninger kan lagre energi og balancere elsystemet i de perioder, hvor der enten er for meget strøm - eller mangler strøm fra vindmøller og solceller. Bygningers evne til at lagre strøm og flekse deres energiforbrug kan udnyttes via Flex Platformen. I perioder med mangel på strøm fra vedvarende energi kan platformen – efter aftale - automatisk skrue ned for bygningernes elforbrug. Omvendt kan bygninger forhindre, at vi må stoppe vindmøller og lade grøn strøm gå til spilde, for i perioder med for megen energi kan strømmen nemlig lagres i bygninger ved at køle mere ned om sommeren eller varme yderligere op om vinteren. Bygninger har en utrolig evne til at fungere som en slags batteri. Bygninger kan derudover bidrage yderligere til elnettet ved at lagre strøm i traditionelle batterier, og Ørestads tagarealer kan huse solceller, der selv producerer energi. Desuden kan strømforbrug i ladestandere også optimeres til at balancere elforbruget op mod elproduktionen.

Energifleksibilitet skal få enderne til at mødes
”Forbrugsfleksibilitet er ”the missing link” i vores rejse mod et mere vedvarende energiforbrug. Der er et stort potentiale hos energiforbrugerne, som kan hjælpe energimarkederne til at komme mere effektivt i balance. Med flexplatformen ser vi, i Andel Energi, at det hul fyldes ud. Vi kan få aktiveret energikunderne i at bidrage til den grønne omstilling gennem den fleksibilitet der er i vores bygningsmasse og produktionsapparat. Energy FlexLab Ørestad er et rigtigt velegnet laboratorium, hvor parterne, der samarbejder om at få bragt fleksibiliteten i spil på elmarkedet, kan demonstrere løsningerne til gavn for Danmarks klimaambitioner og de deltagende parters økonomi”, udtaler funktionschef Jack Kristensen, Andel Energi.

”ØICC har fokus på at fremme innovative, bæredygtige løsninger på energiområdet; og som den første bydel i verden kan Ørestad nu blive omdannet til et energi-testcenter Vi håber, at effekten af vores forsøg vil dokumentere, at når vi løfter i flok, så kan vi opnå betydelige grønne fremskridt”, udtaler Sophie Bruun, sekretariatsleder, ØICC

Med dokumenterede testresultater fra Energy FlexLab Ørestad kan Danmark opnå førerposition i udvikling og udbredelse af grønne teknologier med fokus på forbrugsfleksibilitet – et marked, der spås stort internationalt potentiale.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bygningsautomatik 2023

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

12.04.2024RIB Software

Sponseret

Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

14.02.2024RIB Software

Sponseret

Se vores nye webinarer for 2024 her!

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn