Adfærdsdesignede skoletoiletter skal sikre bedre hygiejne

At hygiejnen på landets skoletoiletter sjældent er i top er efterhånden et almindeligt kendt problem. En ny løsning skal forbedre skoletoiletterne blandt andet ved hjælp af automatisk skyl og berøringsfrie armaturer.

De adfærdsdesignede skoletoiletter er installeret på tre skoler i Aarhus kommune. Her ses det modulopbyggede system fra Holme Skole med toiletter med automatisk skyl og berøringsfrie armaturer. Foto: IWI Technology..

Blandt finalisterne til Danish Design Award 2020 er projektet ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” - en løsning til forbedring af skoletoiletter ved hjælp af adfærdsdesign.

Læs også: Naturen flytter ind på badeværelset

Løsningen er udviklet af IWI Technology med toiletter og armaturer fra Grohe.

I sin begrundelse understreger juryen blandt andet: “Skoletoiletter er vanskelige steder at opretholde hygiejne og renlighed, og der er mange problemer forbundet med dem. Hvis toiletter ikke bruges korrekt og fremstår hygiejniske, kan det medføre alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for mange mennesker”.
 
Det er med udgangspunkt i denne problemstilling, at teamet bag ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” har designet den prisnominerede løsning.

Løsningen er et modulopbygget system med integrerede adfærdsmæssige “nudges”, der skal sikre bedre hygiejne, sundhed og trivsel. Løsningen indgår blandt andet i et pilotprojekt i Aarhus kommune, hvor den er blevet installeret på tre skoler. Eksempelvis er der installeret toiletter med automatisk skyl og berøringsfrie armaturer, der sammen med en indikator for, hvor længe hænderne skal vaskes, gør det nemmere at opnå den optimale hygiejne blandt eleverne.

Giver bedre toiletvaner
”De afprøvede løsninger i pilotprojektet har fokus på at sikre både hygiejnen, og på at øge elevernes lyst til at bruge toiletterne. Så jeg er glad for nomineringen til designprisen. Det kan medvirke til at øge den generelle opmærksomhed på problemstillingen med elevernes utilfredshed med skoletoiletterne samtidig med, at det kan blive mere kendt, at der faktisk findes løsninger, der kan afhjælpe problemerne”, siger Fiona Rubens Stenderup, proces- og projektleder, Børn og Unge, Aarhus Kommune og tilføjer:

”Pilotprojektet, som IWI Technology’s løsning er en del af, viser, at rene og trygge toiletter - i kombination med undervisning i adfærd og målrettet arbejde med børnenes mentale og psykologiske barrierer - er grundstenene til bedre toiletvaner og dermed tilfredshed hos skoleeleverne. De nye bæredygtige toiletter og adfærdsindsatserne har sat gang i en dialog, hvor eleverne er blevet opmærksomme på at efterlade toilettet pænt til den næste, og at det at holde toiletterne ordentlige er et fælles ansvar. Løsningen har endvidere potentialet til at sikre en mere effektiv og behovsstyret rengøring, idet man via data fra toilettet kan registrere antallet af brugere og dermed afgøre, hvornår rengøring faktisk er nødvendigt fremfor de nuværende faste intervaller”.

Erfaringerne fra Sølystskolen, Holme Skole og Skovvangskolen bliver nu samlet i et anbefalingskatalog, som efter planen skal præsenteres for de øvrige skoler i Aarhus Kommune.

En af designerne bag de prisnominerede skoletoiletter, Lars Forsberg fra IWI Technology, er glad og stolt over nomineringen og peger på, at automatikken i løsningen er vigtig.

“En helt central del af løsningen i Fremtidens skoletoilet er Grohes toiletter med automatisk udtræk. Skolebørn har særlig travlt med at komme ud og lege videre i frikvarteret og glemmer helt naturligt den lille, men vigtige ting at "trække ud”.  Og dermed har den næste elev ikke lyst til at bruge toilettet. At både håndvaskearmatur og skyl i toilet kan foregå håndfrit og helt uden berøring reducerer smitte mellem brugere og er et "must-have" for vores løsning. De håndfri løsninger er ikke bare optimale for hygiejnen, men reducerer også vandforbruget, hvilket vi også lægger stor vægt på i IWI Technology”.

Læs også: Otte tendenser for sanitet i 2020

Den 22. maj bliver det afgjort, om ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” vinder en Danish Design Award 2020.

- SMF

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

08.07.2024TOTO

Sponseret

Enestående certifikat for hygiejne

08.07.2024Installator.dk

Nødgenerator sikrer vandforsyning i Randers

04.07.2024Georg Fischer

Sponseret

Kom til Nordic Machine Days 26-29. august 2024

02.07.2024Vaillant A/S

Sponseret

VAILLANTS KLIMAVENLIGE VARMELØSNINGER TIL DIT NÆSTE PROJEKT

01.07.2024Geberit A/S

Sponseret

Stor opbakning til Geberits 150-års jubilæum i alle grossistbutikker

21.06.2024TOTO

Sponseret

Vægtløs oplevelse og massage med ”hænder af vand”

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle