Badeværelset: Fra funktionelt rum til personligt fristed

I løbet af de seneste årtier har badeværelset udviklet sig fra at være et rent funktionelt rum til at blive et personligt fristed, hvor danskerne kan slappe af og pleje sig selv. Udviklingen afspejler samfundets skiftende værdier, teknologiske fremskridt og ændrede livsstilsbehov.

Grohe Euphoria 260 brusesystem.. Foto: Grohe

Tidligere blev badeværelset primært betragtet som et praktisk rum, der skulle opfylde basale behov som hygiejne og personlig pleje. Sådan er det fortsat for mange danskere. 

Men i dag har æstetik og design alligevel fået en betydelig rolle i badeværelseskulturen, hjulpet godt på vej af producenter som f.eks. Grohe, Geberit og Laufen, der lokker med smukt design, rene linjer og æstetisk appel, når danskerne skal indrette – eller renovere – rummet, der blot er blevet dyrere med tiden.  

Det eneste, der skal spares på, er vandet. Bæredygtighed er i fokus, også når det gælder materialevalg Og her er mulighederne for at indrette sit helt personlige badeværelse utallige.  

Badeværelset er blevet et sted, hvor mange danskere søger øjeblikke af afslapning og velvære i en travl hverdag. Måske under en bruser, der kan indstilles på forhånd: Hej Siri – tænd bruseren på 40 grader! Og som selvfølgelig kan indstilles til både massage og regnvejr.  

Der var engang… 

Det hele startede i 1859, hvor det første badeværelse med indlagt vand blev etableret efter åbningen af det første vandværk i København. Men indtil starten af 1900-tallet badede langt de borgere i offentlige bade stuer om lørdagen, mens toiletbesøg foregik i gården.  

Fra dengang det hele var så nyt, at brugsanvisningen var skrevet på..... Foto: Arkiv.

Men fra 1920´erne begyndte etableringen af badeværelser at tage fart. Der kom mere fokus på renlighed, men det var samtidig et symbol på velstand for de rige. Det vandskyllende toilet var en nyhed, der krævede en brugsanvisning – Træk & Slip!  

Men antallet steg ikke mindst fordi badeværelser fra 1930´erne blev anset som helt nødvendige i de store sociale boligbyggerier. De var små, men havde ofte både bruser og badekar – og var helt hvide. 

I 1960´erne kom der farver på saniteten og der kom større fokus på rummet. Men energikrisen i 1970er fik mange til at ændre badevaner. Badekarret blev afløst af brusebadet. 

Fra starten i 1920´erne fik 35 pct af de danske husstande adgang til bad 1949. I 1993 var tallet 92,8 pct. mens det i 2012 lå på 97,8 pct., fremgår det af en artikel i Den Store Danske. 

Fra rutine til velvære 

I dag er et det ikke længere et spørgsmål om at have adgang til et badeværelse, men hvordan det ser ud, og hvordan det bruges. 

En undersøgelse, som YouGov har gennemført for Grohe viser, at vi danskere bruger mellem 3-5 minutter på det daglige brusebad, der for de fleste betragtes som et rutinepræget gøremål, der primært handler om at vaske kroppen. 

Men producenter som Grohe og andre vil gerne gøre badet til mere end det. 

”Badet er et oplagt sted for personligt velvære, og i den forbindelse kan det være en fordel at kigge imod andre kulturer for inspiration til at nyde et dejligt, afslappende bad. I en travl hverdag kan man hurtigt se badet som et gøremål, der skal overstås, men selvom det ikke er længe, vi står under bruseren, er det vigtig tid, som giver energi til resten af dagen,” siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos Grohe. 

Inspirationen kunne f.eks. hentes fra Sydeuropa, hvor brusebadet betragtes som mere end en daglig nødvendighed, og hvor der derfor er fokus på luksuriøse produkter og velduftende olier. 

I andre kulturer er badet tæt forbundet med naturen, mens det i Indien ifølge Grohe er en del af et dagligt, religiøst morgenritual for at blive renset og klar til dagen. 

Nu sælger Grohe jo hverken aromatiske olier, vild natur eller kurser i meditation, men lokker til gengæld med tre forskellige brusesystemer, der hver især siges at kunne genskabe fornemmelserne fra de forskellige kulturer. 

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Før renoveringen.... Foto: Geberit

Efter Geberit har leveret møbler og sanitet til renoveringen.. Foto: Geberit

Geberit tager kunderne gennem et såkaldt ”inspirationsværktøj”, hvor valgmulighederne er utallige.  Måske et fjernbetjent douche-toilet med indbygget luftudsugningstilslutning eller en betjeningsplade med diskret lys, der tænder automatisk, når man skal på toilettet om natten? 

Laufen, der også er leveringsdygtig i mange forskellige designs, tager connectivitet til et helt nyt niveau med præsentationen af et bruse-system, der styres med et indbygget iPad-lignende device eller et badekar med indbygget og farveskiftende LED-lys, der ifølge producenten skulle ”forbedre den generelle velvære”.  

Mulighederne for at indrette husstandens mest private rum er utallige og kan tilpasses enhver pengepung. Og en grøn plante og en trådløs højttaler er måske nok til at skabe velvære for de snusfornuftige danskere, der i snit bruger 3-5 minutter under bruseren. 

Her er der high-tech for alle pengene med iPad-lignende betjeningspanel til bruseløsningen fra Laufen. Foto: Laufen

Badekarret fra Laufen kan skifte farve.. Foto: Laufen

Denne artikel er del af et tema:

Tema om Sanitet & Vandbehandling

Badeværelserne i de danske hjem har udviklet sig enormt gennem tiderne. Fra starten var det en luksus for de få -  i dag er det at finde i alle hjem, men i utallige udformninger. Leverandørerne tilbyder et væld af muligheder – i alle prisklasser. Men fælles for dem alle er, at det skal være rent vand, der kommer ud af bruseren. Og selvom vi i Danmark er begunstiget af rent vand, er der udfordringer. 

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

21.05.2024Installator.dk

Energisektoren runder 100.000 ansatte

21.05.2024Installator.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

20.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE ALLE BILLEDERNE] Alcadons tanker efter El & Teknik’24

20.05.2024RIB Software

Sponseret

Skal du skrive IKT-leder på dit CV i år?

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde