Badeværelset: Fra funktionelt rum til personligt fristed

I løbet af de seneste årtier har badeværelset udviklet sig fra at være et rent funktionelt rum til at blive et personligt fristed, hvor danskerne kan slappe af og pleje sig selv. Udviklingen afspejler samfundets skiftende værdier, teknologiske fremskridt og ændrede livsstilsbehov.

Grohe Euphoria 260 brusesystem.. Foto: Grohe

Tidligere blev badeværelset primært betragtet som et praktisk rum, der skulle opfylde basale behov som hygiejne og personlig pleje. Sådan er det fortsat for mange danskere. 

Men i dag har æstetik og design alligevel fået en betydelig rolle i badeværelseskulturen, hjulpet godt på vej af producenter som f.eks. Grohe, Geberit og Laufen, der lokker med smukt design, rene linjer og æstetisk appel, når danskerne skal indrette – eller renovere – rummet, der blot er blevet dyrere med tiden.  

Det eneste, der skal spares på, er vandet. Bæredygtighed er i fokus, også når det gælder materialevalg Og her er mulighederne for at indrette sit helt personlige badeværelse utallige.  

Badeværelset er blevet et sted, hvor mange danskere søger øjeblikke af afslapning og velvære i en travl hverdag. Måske under en bruser, der kan indstilles på forhånd: Hej Siri – tænd bruseren på 40 grader! Og som selvfølgelig kan indstilles til både massage og regnvejr.  

Der var engang… 

Det hele startede i 1859, hvor det første badeværelse med indlagt vand blev etableret efter åbningen af det første vandværk i København. Men indtil starten af 1900-tallet badede langt de borgere i offentlige bade stuer om lørdagen, mens toiletbesøg foregik i gården.  

Fra dengang det hele var så nyt, at brugsanvisningen var skrevet på..... Foto: Arkiv.

Men fra 1920´erne begyndte etableringen af badeværelser at tage fart. Der kom mere fokus på renlighed, men det var samtidig et symbol på velstand for de rige. Det vandskyllende toilet var en nyhed, der krævede en brugsanvisning – Træk & Slip!  

Men antallet steg ikke mindst fordi badeværelser fra 1930´erne blev anset som helt nødvendige i de store sociale boligbyggerier. De var små, men havde ofte både bruser og badekar – og var helt hvide. 

I 1960´erne kom der farver på saniteten og der kom større fokus på rummet. Men energikrisen i 1970er fik mange til at ændre badevaner. Badekarret blev afløst af brusebadet. 

Fra starten i 1920´erne fik 35 pct af de danske husstande adgang til bad 1949. I 1993 var tallet 92,8 pct. mens det i 2012 lå på 97,8 pct., fremgår det af en artikel i Den Store Danske. 

Fra rutine til velvære 

I dag er et det ikke længere et spørgsmål om at have adgang til et badeværelse, men hvordan det ser ud, og hvordan det bruges. 

En undersøgelse, som YouGov har gennemført for Grohe viser, at vi danskere bruger mellem 3-5 minutter på det daglige brusebad, der for de fleste betragtes som et rutinepræget gøremål, der primært handler om at vaske kroppen. 

Men producenter som Grohe og andre vil gerne gøre badet til mere end det. 

”Badet er et oplagt sted for personligt velvære, og i den forbindelse kan det være en fordel at kigge imod andre kulturer for inspiration til at nyde et dejligt, afslappende bad. I en travl hverdag kan man hurtigt se badet som et gøremål, der skal overstås, men selvom det ikke er længe, vi står under bruseren, er det vigtig tid, som giver energi til resten af dagen,” siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos Grohe. 

Inspirationen kunne f.eks. hentes fra Sydeuropa, hvor brusebadet betragtes som mere end en daglig nødvendighed, og hvor der derfor er fokus på luksuriøse produkter og velduftende olier. 

I andre kulturer er badet tæt forbundet med naturen, mens det i Indien ifølge Grohe er en del af et dagligt, religiøst morgenritual for at blive renset og klar til dagen. 

Nu sælger Grohe jo hverken aromatiske olier, vild natur eller kurser i meditation, men lokker til gengæld med tre forskellige brusesystemer, der hver især siges at kunne genskabe fornemmelserne fra de forskellige kulturer. 

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

TOTO

Sponseret

TOTO passer på alle cisterner

Før renoveringen.... Foto: Geberit

Efter Geberit har leveret møbler og sanitet til renoveringen.. Foto: Geberit

Geberit tager kunderne gennem et såkaldt ”inspirationsværktøj”, hvor valgmulighederne er utallige.  Måske et fjernbetjent douche-toilet med indbygget luftudsugningstilslutning eller en betjeningsplade med diskret lys, der tænder automatisk, når man skal på toilettet om natten? 

Laufen, der også er leveringsdygtig i mange forskellige designs, tager connectivitet til et helt nyt niveau med præsentationen af et bruse-system, der styres med et indbygget iPad-lignende device eller et badekar med indbygget og farveskiftende LED-lys, der ifølge producenten skulle ”forbedre den generelle velvære”.  

Mulighederne for at indrette husstandens mest private rum er utallige og kan tilpasses enhver pengepung. Og en grøn plante og en trådløs højttaler er måske nok til at skabe velvære for de snusfornuftige danskere, der i snit bruger 3-5 minutter under bruseren. 

Her er der high-tech for alle pengene med iPad-lignende betjeningspanel til bruseløsningen fra Laufen. Foto: Laufen

Badekarret fra Laufen kan skifte farve.. Foto: Laufen

Denne artikel er del af et tema:

Tema om Sanitet & Vandbehandling

Badeværelserne i de danske hjem har udviklet sig enormt gennem tiderne. Fra starten var det en luksus for de få -  i dag er det at finde i alle hjem, men i utallige udformninger. Leverandørerne tilbyder et væld af muligheder – i alle prisklasser. Men fælles for dem alle er, at det skal være rent vand, der kommer ud af bruseren. Og selvom vi i Danmark er begunstiget af rent vand, er der udfordringer. 

Mere fra...

04.12.2023Installator.dk

Indkøbsforeningen DJ Supply A/S ekspanderer

04.12.2023Installator.dk

Tilskudspuljer lukkes for i år uden at være tømt

01.12.2023Installator.dk

Klimaambitioner kræver mia-investeringer i elnettet

01.12.2023Installator.dk

Stifter og direktør slipper roret i CBRE Teknisk servicepartner

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main