Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Det bliver dyrt, at Europa og Danmark er ikke klar til at håndtere klimaforandringerne. Forsikringsgigant efterlyser national plan og ekspert anbefaler klimafond. Minister afviser at staten skal betale.

Foto: Flickr

”Vores nye analyse viser, at Europa står over for akutte klimarisicis, der vokser hurtigere end vores samfundsmæssige beredskab,” udtaler Leena Ylä-Mononen, EEA's administrerende direktør, i en pressemeddelelse i forbindelse med udgivelsen af den første europæiske klimarisikovurdering nogensinde.

Planeten jorden er siden slutningen af 1800-tallet blevet 1,2 grader varmere. Men i Arktis er temperaturen allerede steget fire grader og i Europa ser man allerede en stigning på to grader. Det er forklaringen på de seneste års store oversvømmelser og langvarige tørkeperioder. 

IEA’s rapport præsenterer hele 36 store klimarisicis for kontinentet. IEA peger på, at der er brug for øjeblikkelig handling ved 21 af dem. 

Koster allerede ekstra

Rapporten anslår, at oversvømmelser langs kystområder på grund af stigende vandstand kan komme til at koste 1.000 milliarder euro om året. Det manglende beredskab kan også komme til at koste danske boligejere dyrt. 

Det kan allerede ses i priserne på forsikring hos Tryg, som bruger DMI’s bud på klimaforandringer til at sætte prisen på et forsikringstilbud. Jo større risiko for oversvømmelser der er, i det område man bor i, jo højere vil prisen være. Og i fremtiden vil der være boliger, som ikke kan forsikres overhovedet. 

Ansvaret for at stoppe denne udvikling, bør være statens. Det siger Trygs administrerende direktør, Johan Kirstein Brammer, til Finans. 

” Opgaven med at sikre husstandene i de mest udsatte områder i Danmark er så omfattende, at hverken forsikringsselskaberne eller landets kommuner er i stand til at løse opgaven alene. Danmark er ikke klar til at håndtere klimaforandringerne. Vi har været det land i EU, som siden 1980 har næstflest udgifter per indbygger til at håndtere klimaskader. Det er altså ikke en liste, som man ønsker at ligge i toppen af,” siger han til Finans.

Tryg-chefen opfordrer derfor til, at Danmark får en national plan for forebyggelse af oversvømmelser. Og professor Kirsten Halsnæs fra DTU, der forsker i klima og økonomi og er ledende hovedforfatter på flere store rapporter fra FN’s klimapanel, anbefaler etableringen af en landsdækkende fond til at finansiere de de klimatilpasninger, der er brug for.

Staten melder - næsten - pas

Den slags penge er miljøminister Magnus Heunicke dog ikke klar til at lægge på bordet. Det bliver for dyrt. 

”Det indebærer reelt, at alle skatteydere skal betale for klimasikringen. I dag er modellen, at de lodsejere, der har nytte af klimasikringen, skal betale for den, herunder grundejere fra erhvervslivet og det offentlige,” siger han til Finans.

Regeringen har dog nedsat en taskforce til at vurdere behovet for nye indsatser som følge af ny viden og reguleringsmæssige udfordringer.

- EHS

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde