Brancheorganisation: Gode takter i klimaudspil – men der skal mere til

Der er forsigtig optimisme at spore hos Tekniq Arbejdsgiverne efter offentliggørelsen af første del af regeringens klimaplan. Den lægger op til at gøre det billigere at skifte fra sort til grøn opvarmning, mener brancheorganisationen.

Regeringens klimaudspil har blandt andet fokus på at udfase olie- og gasopvarmning i danske husstande..

Regeringen har nu løftet en lille smule af sløret for en kommende klimaplan, der skal bringe Danmark frem mod målet om en reduktion på 70 procent af CO2-udledningen i 2030. Regeringen vil således sætte fart i udfasningen af naturgas og olie til opvarmning ved blandt andet at gøre det billigere at skifte til varmepumper. En strategi, der glæder Tekniq Arbejdsgiverne.

”Vi mangler endnu at se den endelige plan, men der er gode takter i regeringens udspil. Det er fornuftigt, at der nu tages fat på at udfase den fossile bygningsopvarmning. Vi har længe argumenteret for, at det skulle gøres mere attraktivt for ikke mindst de private boligejere at skifte til grøn opvarmning”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der understreger, at Danmark skal ud af den økonomiske krise ved at tænke grønt og skabe arbejdspladser.

På varmeområdet skal det ske ved at motivere danskerne til at investere i eget hjem og ikke ved at gøre kommuner eller fjernvarmesleskaber til varmepumpeleverandører i konkurrence med lokale, private virksomheder. 

Læs også: Danskerne mangler viden om energioptimering i privaten

”En løsning kan være at udvide den eksisterende boligjobordning, så man hæver det fradragsberettigede beløb til at omfatte materialer, når man f.eks. får installeret en varmepumpe. Man kan også give mulighed for at overføre uudnyttede fradrag fra år til år. Det vil virkelig kunne få flere boligejere til at vælge en varmepumpe – i hvert fald mere end ved at straffe dem, der har et olie- eller gasfyr,” siger Troels Blicher Danielsen.

Grønne løsninger skal tilgodese alle slags boligejere
I den første del af regeringens plan lyder det, at afgifterne på varme fra naturgas og olie skal hæves, mens de skal sænkes på elvarme. Samtidig vil man bruge 2,3 milliarder kroner til udskiftning af olie- og gasfyr ved blandt andet at støtte varmepumper på abonnement.

”Det er rigtig positivt at regeringen sænker elvarmeafgiften og vil støtte udbredelsen af f.eks. varmepumper. Regeringen skal ikke gøre sig til dommer over hvilke forretningsmodeller, der skal drive markedet. Varmepumper på abonnement er en dyr løsning for forbrugerne, og langt de fleste vælger i dag at købe varmepumper på trods af de betydelige tilskudsordninger, der findes til varmepumper på abonnement”, siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:

”Det er kun en mindre del af de olie- og gasopvarmede boliger, der skal over på fjernvarmenettet, hvis vi skal gennemføre omstillingen samfundsøkonomisk optimalt. Derfor er det vigtigt, at forslaget også støtter de boligejere, som ikke ønsker eller overgå til fjernvarmen,” siger Troels Blicher Danielsen.

Læs også: Sådan når regeringen sit mål om CO2-reduktion

Der er brug for handlekraftige frontløbere
Direktøren noterer også med tilfredshed, at regeringen vil gøre det billigere at bruge overskudsvarme fra datacentre i fjernvarmesystemet, ligesom man vil afholde kommuner fra at vælge fossile løsninger, når de skal gennemføre varmeprojekter.

”Igen er der tale om fornuftige tiltag, som skaber nogen optimisme for det videre forløb af de øjeblikkelige klimaforhandlinger. Jeg håber, at man fra regeringens side i den forbindelse vil lytte til de mange ambitiøse forslag fra blandt andet klimapartnerskaberne og vil gå handlekraftigt til værks, hvis vi skal gøre os håb om at nå de opstillede klimamål”, siger Troels Blicher Danielsen.

Samtidig pointerer han, at der er brug for, at den offentlige sektor går forrest – også når det gælder udfasningen af fossil opvarmning.

”Vi har i vores forslag til en strakspakke i sidste måned derfor foreslået, at man stiller krav til, at alle oliefyr i den offentlige sektor skal være udfaset senest i 2022. Et initiativ, man med fordel kan inddrage i regeringens klimaplan. Oliefyr står stadig for cirka syv procent af opvarmningen i offentlige bygninger til trods for, at det er en både dyr og klimaskadelig løsning”.

- HCL

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Installator.dk

Tidlig lærlingeindsats giver resultater

28.02.2024Installator.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Sexchikane på erhvervsskoler og lærepladser skal være fortid

26.02.2024RIB Software

Sponseret

Ses vi til AEC Hackathon @ BLOXHUB 2024?

26.02.2024Installator.dk

Salget af gasfyr boomer - varmepumpe-salget i bund

23.02.2024Armadan A/S

Sponseret

Partnerskaber og nye løsninger i fokus for ny Head of Business Development

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main