Brug for en retfærdig vej til grøn omstilling

Der er fornuftige takter i den delrapport om en grøn skattereform, som regeringens ekspertgruppe har præsenteret. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne og SMVdanmark, som samtidig understreger behovet for, at den endelige reform bliver ensartet for alle brancher.

Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør for TEKNIQ Arbejdsgiverne, understreger, at en grøn skattereform ikke må forringe dansk erhvervslivs position i den globale konkurrence. Foto: Arkivfoto.

Danske virksomheder skal motiveres til i endnu højere grad at tænke i grøn omstilling. Det var et af udgangspunkterne, da regeringens ekspertgruppe i dag kunne præsentere den første delrapport om en grøn skattereform. En rapport, som fremlægger tre mulige modeller for at indføre CO2-afgifter.

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne bør man fokusere på én af disse modeller, når ekspertgruppens anbefalinger rulles ud i virkeligheden.

”Det er afgørende, at en grøn skattereform er både enkel og retfærdig, så den er ensartet for alle virksomheder. Vi skal ikke ud i en situation, hvor nogle delbrancher skal beskattes hårdere, fordi andre delbrancher undtages for CO2-afgifter,” siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

LÆS OGSÅ: Er din bolig klar til fremtidens elforbrug?

Må ikke svække virksomheder 

Han understreger, at en grøn skattereform i sidste ende ikke må forringe dansk erhvervslivs position i den globale konkurrence.

”Danmark må og skal gå forrest i den grønne omstilling. Men vi skal have fornuften med i afgiftsstrukturen. En grøn skattereform bør ikke forøge det samlede skattetryk for virksomhederne. Det vil stille danske virksomheder dårligere i den internationale konkurrence.” siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:

”En ensartet CO2-afgift vil sikre, at det ikke er de små og mellemstore virksomheder, der kommer til at betale gildet, for at holde hånden over de største forurenere.”

Ekspertgruppens tre modeller

Ekspertgruppen for en grøn skattereform peger på tre modeller. De to af modellerne giver de store virksomheder særbehandling på de smås bekostning, og derfor bør valget for politikerne være enkelt: Vælg en model, der er billigst for samfundet, og som ikke urimeligt forskelsbehandler virksomhederne, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark.

Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, kvitterer for en stærk ekspertrapport, der nu kridter banen op for de politiske forhandlinger om en CO2-afgift.

Men af de tre modeller, som rapporten foreslår, er hans favorit klar:

"Jeg vil klart anbefale politikerne at tage udgangspunkt i den model, der ikke giver de store virksomheder urimelig særbehandling på de smås bekostning. Det er hverken fair eller forsvarligt, hvis politikerne giver store rabatter til de store virksomheder,” siger han.

Han peger på, at i to af modellerne slipper enkelte store virksomheder med en lavere afgift, samt at de får tilskud til store CO2-fangere, der kan reducere deres udslip.

"Det er ikke rimeligt, at det lille gartneri eller smedevirksomhed skal betale mere for, at fx Aalborg Portland får en alt for stor rabat og også får tilskud til en CO2-fanger på skorstenen. Alle bør som udgangspunkt være lige, og desuden er det et sundt grundprincip, at forureneren betaler. Hvis nogle virksomheder slipper billigere, så mindsker det naturligvis de virksomheders incitament til at gøre noget ved deres udledning,” siger han.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn