Danskernes foretrukne designafbryder

Med fire årtier bag sig er den designtegnede LK FUGA®-kontakt ikke bare en vigtig del af hjemmets indretning. Den har også skrevet sig ind i den danske design-historie.

Med fire årtier bag sig er den designtegnede LK FUGA®-kontakt ikke bare en vigtig del af hjemmets indretning. Den har også skrevet sig ind i den danske design-historie. Foto: Lauritz Knudsen..

Danmark er en design-nation. Store, danske møbelarkitekter og talrige danske virksomheder har gjort design, funktionalitet og kvalitet til en helt afgørende del af deres produkt. Det gælder ikke mindst LK FUGA-kontakten. En lille designklassiker med stor betydning, der i dag er danskernes foretrukne afbryder.

Den klassiske LK FUGA-afbryderserie, tegnet af designeren Jørgen Juhl, blev lanceret i 1981 af Lauritz Knudsen. Ønsket var at skabe en serie af afbrydere med et minimalistisk og tidløst look, der samtidig var nem at bruge. Materialevalget og funktionalitet skulle være gennemtænkt. Designteamet sørgede endda for, at selv modstanden i kontakten og det klik, afbryderen afgiver ved tryk, blev en lille kvalitetsoplevelse i sig selv.

”Serien blev udviklet på en ny måde, hvor både konstruktion, design og produktion arbejder sammen på tværs af organisationen. Det førte til et gennemtænkt kvantespring, som gjorde LK FUGA til en grundlæggende nytænkning med en forbedret afbrydermekanisme”, udtaler Jørgen Juhl, designer i et citat.

Siden 1981 har LK FUGA-afbryderen levet op til denne ambition, og serien har solgt mere end 300 millioner komponenter, der produceres lokalt på Lauritz Knudsens fabrik i Ringsted. Afbryderen har vundet anerkendelse i både ind- og udland.

Vokser med opgaven
Det er ikke kun blandt boligejere, at LK FUGA er populær. Elektrikere er også glade for den. Det skyldes ikke mindst, at Lauritz Knudsen med LK FUGA-serien i sin tid satte helt nye standarder for el-branchen. Med LK FUGA blev kontakten meget mere end bare en afbryder. For bag designet gemte sig en solid funktionalitet. For det første gjorde de skrueløse klemmer, at LK FUGA-kontakterne var nemme og hurtige at montere, så de sad godt og sikkert på væggen. For det andet var det helt nyt, at serien var modul-baseret, hvilket gjorde installationen langt mere fleksibel end tidligere.

Den funktionalitet og innovation kendetegner fortsat LK FUGA.  I dag er der kommet endnu flere muligheder for at installere nye funktioner og teknologi, der både kan gøre hverdagen smartere og nemmere, men også mere miljøvenlig og energieffektiv.

Læs også: Producent lancerer ny serie af stikkontakter og afbrydere

For eksempel fås LK FUGA med indbygget USB-stik og lysdæmper. Derudover er hele serien mærket med Schneider Electrics miljømærke Green Premium, der sikrer, at de enkelte produkter er skånsomme overfor miljøet både i forhold til materialer, produktion, anvendelse – og afskaffelse. LK FUGA er desuden kompatibel med fremtidssikrede smarthome-løsninger som for eksempel Wisertm, der via en app styrer alle hjemmets kontakter digitalt, og dermed er med til at reducere hjemmets energiforbrug og CO2-aftryk.

Mere end en afbryder
En anden årsag til LK FUGA-seriens store popularitet finder man i de mange designmæssige tilpasningsmuligheder, der giver afbryderen det endelige look og design – fra det helt klassisk hvide til modeller, der giver indretningen mere kant. For eksempel er de helt smalle rammer fra SLIM-serien med til at give rummet et mere minimalistisk og avanceret udtryk, mens de farvede rammer fra CHOICE-serien kan komplimentere fliserne på badeværelset eller farverne i børneværelset. Man kan endda løbende indsætte egne designs eller børnetegninger i rammen i takt med rummets indretning, så kontakten forbliver tidløs.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Schneider Electric

I takt med teknologiske fremskridt og ændrede behov på markedet, har LK FUGA løbende opdateret produktdesignet og funktionaliteten i samarbejde med fagfolk. Dette sikrer, at installationsløsningerne forbliver relevante og tilpasset nutidens standarder. Med introduktionen af LK FUGA AIR-dåserne i 2017, tilbydes en nyere version, der komplementerer seriens design og kvalitet.

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Install +S

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk afisoleringsmaskine til effektiv ledningsforberedelse

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde