Den økonomiske sommerpakke skal indfri de grønne ambitioner

I coronakrisens skygge er regeringen på vej med en økonomisk sommerpakke. Tekniq Arbejdsgiverne opfordrer til, at den bliver grøn, og peger på 14 konkrete initiativer, der kan være med til at sætte gang i den grønne omstilling.

Tekniq Arbejdsgiverne anbefaler blandt andet at man indtænker intelligente varmestyringsløsninger ind i nybyggerier..

Skrot oliefyrene, udfas naturgas, stil krav om intelligent styring af energiforbruget, og indfør en mærkningsordning for totaløkonomi.

Det er blot nogle af 14 anbefalinger, som blandt andre Tekniq Arbejdsgiverne peger på i forbindelse med regeringens klimapartnerskab for bygge og anlæg.  Brancheorganisationen mener samtidig, at der er tale om nogen af de billigste og mest effektive veje til CO2-reduktioner – og de kan alle sættes i gang øjeblikkeligt. 

"Det er bare om at komme i gang. Bygninger står for omkring 40 procent af landets energiforbrug og er et af de områder, hvor man kan opnå de største CO2-gevinster til den laveste pris", siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der har fungeret som sekretariat for en af arbejdsgrupperne i klimapartnerskabet.

”Den grønne omstilling er en bunden opgave. Men det er genopretningen af Danmark efter coronakrisen også. Det er derfor sund fornuft at sætte initiativer i gang, som slår to fluer med et smæk ved både at nedbringe CO2-udledningen og skabe flere job med investeringer i de grønne initiativer”, fortsætter han. 

Klimavenlige husråd
Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne bør der eksempelvis indføres et krav om, at alle 80.000 oliefyr i Danmark skrottes senest i 2025. Samtidig skal der sættes turbo på overgangen fra oliefyr og naturgas ved at udvide BoligJobordningen til også at omfatte materialer som for eksempel varmepumper.

Læs også: Tekniq Arbejdsgiverne: Behov for yderligere politiske initiativer

Derudover mener organisationen, at der bør stilles krav om intelligent styring, når boligerne skal renoveres eller der bygges nyt. Det kan være ved hjælp af automatisk styring af lys, varme og ventilation. En rapport fra EA Energianalyse viser da også, at man alene ved intelligent varmestyring kan spare otte procent af forbruget i enfamiliehuse og etageboliger, mens besparelsen er på 14 procent i butikker.

”Alligevel ser vi alt for ofte, at de intelligente installationer nedprioriteres, når der skal energirenoveres. Bygningernes drift er sjældent top-of-mind hos hverken bygningsejere eller lejere. Det betyder, at bygningsautomattik enten nedprioriteres eller måske endda skæres helt væk i løbet af byggeprocessen for at nedbringe prisen på kort sigt. Men på den lange bane er det en dårlig strategi”, siger Troels Blicher Danielsen.

Bæredygtighed er langsigtet
Derfor mener direktøren, der også skal være fokus på totaløkonomi. Det vil sige, at der ikke kun er tænkt på anlægsprisen, men også drift og økonomi på lang sigt og dermed også på klimaet.

”Hvis du skal købe en vaskemaskine til hjemmet, kigger du jo nok ikke kun på prissedlen i butikken. I stedet vil du sikkert også studere energiforbruget nærmere for at få en fornemmelse af dit el- og vandforbrug i løbet af de år, du forventer at have maskinen. Det giver altså ingen mening kun at fokusere stift på her-og-nu-prisen”, siger han.

- HCL

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle