Dyb bekymring for tomme stole på erhvervsskoler

I år er optaget på erhvervsuddannelserne dykket med 18 procent sammenlignet med sidste år. Det svarer til 7.500 færre elever. På 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser. Udviklingen er dybt bekymrende, for vi kommer i stor stil til at mangle faglærte i fremtiden, mener SMVdanmark.

På 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser. Udviklingen er dybt bekymrende, for vi kommer i stor stil til at mangle faglærte i fremtiden, mener SMVdanmark. Foto: Arkivfoto..

I år er der startet lidt over 900 færre elektriker-elever på de danske erhvervsskoler, end der startede sidste år. Ligeledes er der næsten 350 færre kommende bilmekanikere og 175 færre VVS’ere. Så hvis man allerede nu synes, det kan være svært at finde en håndværker, bliver det endnu værre i fremtiden.
Normalt vil erhvervsskolerne på dette tidspunkt have optaget omkring 42.000 kommende faglærte, men i år er der kun optaget 34.000. Antallet af nystartede har dermed taget et stort dyk på 18 procent. Tre ud af fire uddannelser er ramt af færre nystartede elever.
Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Læs også: Samlet VVS-branche i kamp for at skaffe arbejdskraft

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, er dybt bekymret over udviklingen.

”Det er et chokerende fald, vi ser på erhvervsuddannelserne. I forvejen står vi med en stor mangel på faglærte, og vores egen prognose viser, at der vil forsvinde 10.000 faglærte fra arbejdsmarkedet om året frem mod 2030. Nu viser disse tal, at vi måske er på vej mod en endnu værre situation, end vi regnede med. Det gør fremtidens energieffektivisering og hele den grønne omstilling næsten umulig at gennemføre, når vi ikke har de kvalificerede hænder og hoveder, der skal til”, siger han og advarer om, at det i værste fald vil medføre, at arbejdspladser og opgaver forsvinder ud af Danmark.

Stole står tomme på mange skoler
De mange færre nystartede elever efterlader også mange tomme stole hos erhvervsskolerne landet over. På Niels Brock i København er der kun startet lidt over halvdelen af den mængde elever, der startede sidste år. På 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser.

”Det rammer skolerne hårdt, for de får bevillinger efter, hvor mange elever, de har. Og udgifterne falder langt mindre. Har du for eksempel kun 15 elever i en klasse, hvor du normalt har 20, så får du færre penge, men udgiften til undervisere, varmen, el og bygninger vil ofte være den samme. I forvejen kan skolerne mærke, at energi- og materialepriserne er vokset markant, så det her er et hårdt slag mod budgettet mange steder. Vi har tidligere foreslået, at man fjerner SU’en på de lange uddannelser, tilbyder den som lån, og i stedet bruger pengene på at give erhvervsuddannelserne et økonomisk løft. Det forslag er endnu mere aktuelt nu”, siger Kasper Munk Rasmussen.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

10.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle