Energiorganisationer i EU kræver ny strategi

10 energiorganisationer i EU – herunder Euroheat & Power – opfordrer EU-Kommissionen til en revision af den nuværende strategi for opvarmning og afkøling.

Birger Laursen, præsident i EuroHeat & Power sammen med Aurelie Beauvais, direktør i Euroheat & Power. Foto: Jesper Voldgaard..

I Europa står opvarmning og afkøling for 50 procent af energibehovet, hvor 70 procent af den energi fortsat kommer fra fossile brændsler. I løbet af det sidste årti er der ikke gjort meget for at fremskynde den rene overgang i den europæiske varme- og køleindustri.
Derfor henvender en række europæiske energiorganisationer sig nu direkte til EU-Kommissionen med et krav om, at den nuværende strategi for opvarmning og afkøling skal revideres.

”Effektiv fjernvarme og - køling er en gennemprøvet løsning til at udfase fossilt brændsel i bygninger og beskytte forbrugerne mod skyhøje energipriser. Seks måneder efter lanceringen af REPower EU, er der behov for, at vi opgraderer vores nødværktøjskasse med konkrete tiltag, der accelererer udrulningen af grønne varmeteknologier i bygninger. Især obligatoriske varmeplanlægninger bør snarest indføres”, siger Aurélie Beauvais, der er direktør for Euroheat & Power; den fælleseuropæiske fjernvarmeorganisation.

10-punktsplan
Konkret har Euroheat & Power sammen med de øvrige organisationer fremsendt en 10-punktsplan for en ny strategi. Den hidtidige strategi blev offentliggjort i 2016 – inden EU forpligtede sig til at være klimaneutral, inden krig i Ukraine og høje energipriser.
Organisationerne mener, at strategien kræver en ordentlig implementeringsramme, der vil matche ambitionen om at opnå klimaneutralitet i 2050 og samtidig kunne reagere på de udfordringer, som den nuværende energikrise medfører.

”EU har vedtaget Fit-for-55-pakken, og selv om det er væsentligt skridt i den rigtige retning mod klimaneutralitet, er det langt fra nok til at høste det fulde potentiale af vedvarende og bæredygtige varmeløsninger”, siger Birger Lauersen præsident for Euroheat & Power samt international chef i Dansk Fjernvarme.

Han mener, på lige fod med de øvrige europæiske energiorganisationer, at den fremlagte 10-punktsplan vil være et godt grundlag for at udvikle en ambitiøs varme- og kølestrategi, der udstikker konkrete løsninger til at accelerere udrulningen af vedvarende og grønne varmeteknologier i bygninger og i industrien.
Birger Lauersen noterer også, at 10-punkts planen omfatter et instrument, der tidligere ville have været kontroversielt.

”Energikrisen ansporer et skift i synspunkt i flere landes fjernvarmebrancher. Også kommercielt drevne fjernvarmesektorer mener, at skal der for alvor gang i udrulningen af fjernvarme, så skal planlægningsinstrumentet i brug. Og jeg har også hørt nogen sige, at det kan blive nødvendigt med obligatorisk tilslutning og en dertil passende forbrugerbeskyttelse tilpasset nationale vilkår. Det er nye toner”.

Læs også: Fjernvarme er den billigste opvarmningsform ifølge Danmarks Statistik

Den fælles henvendelse til EU-Kommissionen er underskrevet af:
Euroheat & Power, Bio-energy Europe, European Heat Pump Association (EHPA), CEE Bankwatch Network, Solar Heat Europe, Energy Cities, European Geothermal Energy Council (EGEC), European Partnership for Energy og Miljø (EPEE), COGEN Europe og European Biogas Association (EBA).

Anbefalinger til 10-punkts plan:
1. Udvikling af en robust varme- og kølestrategi, der er i overensstemmelse med klimalovene, EU Green Deal og REPowerEU.
2. Udvid o bygningsrenoveringer, så de omfatter tilslutning til VE- eller overskudsvarmeforsyning i byer.
3. Introducer obligatorisk varmeplanlægning hos lokale myndigheder.
4. Hav den nødvendige arbejdskraft klar til opgaven.
5. Gentænk de finansielle rammer for bæredygtig fjernvarme.
6. Stop støtte til fossile brændsler og flyt støtten til VE- og overskudsvarmeforsyning.
7. Etabler lige vilkår på varmemarkedet.
8. Sikr incitamenter til brug af bæredygtig overskudsvarme.
9. Fremskynd udrulningen af VE-/elektriske varmekilder
10. Anvend en holistisk tilgang til dekarbonisering af bygninger

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning